Un înalt oficial ONU le cere statelor să intensifice ritmul proceselor împotriva criminalilor de război din Siria

J.P.
Internaţional / 11 martie 2021

Un înalt oficial ONU le cere statelor să intensifice ritmul proceselor împotriva criminalilor de război din Siria

Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a îndemnat statele lumii să intensifice ritmul proceselor din tribunalele lor naţionale împotriva criminalilor de război din Siria, în contextul în care se împlinesc zece ani de la începutul conflictului, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Tentativele de a deferi atrocităţile din Siria la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) de la Haga pentru ca acestea să fie judecate au eşuat, a spus Michelle Bachelet.

O singură persoană a fost condamnată de un tribunal străin pentru crime împotriva umanităţii sau pentru crime de război într-un conflict care s-a soldat cu sute de mii de morţi, mulţi dintre ei civili.

De asemenea, Bachelet a cerut eforturi sporite pentru a afla ce s-a întâmplat cu zeci de mii de persoane dispărute, număr despre care susţine că include şi persoanele deţinute în închisori conduse de forţele guvernamentale din Siria.

Protestele pro-democraţie împotriva regimului autoritar al preşedintelui sirian Bashar al-Assad au început în martie 2011 în sudul ţării şi au fost reprimate dur. Acestea s-au răspândit însă repede în întreaga ţară şi au evoluat într-un război cu mai multe părţi implicate care a făcut ca 11 milioane de oameni să-şi părăsească locuinţele, aproape jumătate din populaţia siriană de dinainte de război.

Forţele lui Assad, sprijinite de Iran şi Rusia, au recucerit multe zone controlate odinioară de facţiuni rebele şi de militanţi islamişti, dar războiul continuă în unele regiuni din Siria.

"Le datorăm victimelor să ne asigurăm că viitorul deceniu este unul al tragerii la răspundere şi al reparaţiilor, cu drepturile şi nevoile lor abordate, pentru ca ele să-şi poată reconstrui vieţile", a spus Michelle Bachelet într-un comunicat.

Se crede că mulţi posibili criminali de război au fugit în străinătate.

La sfârşitul lui februarie, un tribunal german a condamnat un fost membru al serviciilor de securitate ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad la 4 ani şi jumătate de închisoare pentru complicitate la torturarea civililor, primul astfel de verdict pentru crime împotriva umanităţii în războiul din Siria.

"Rămâne vital ca tribunalele naţionale să continue să desfăşoare procese corecte, publice şi transparente şi să reducă deficitul de tragere la răspundere pentru astfel de infracţiuni grave", a mai precizat Bachelet, caracterizând condamnarea "un important pas înainte pe calea spre justiţie".

Guvernul lui Assad a respins mai multe acuzaţii anterioare ale ONU privind comiterea de crime de război şi susţine că nu torturează prizonierii.

Hanny Megally, membru al Comisiei ONU privind Siria, a spus că a fost abordat de 60 de jurisdicţii şi a furnizat informaţii în circa 300 de cazuri în desfăşurare.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) îi vizitează pe deţinuţi în penitenciarele din Siria, dar nu are acces la siturile neoficiale. Concluziile sale sunt confidenţiale.

"În mod clar detenţia este una dintre aceste chestiuni centrale şi în fiecare zi încercăm mai întâi să ameliorăm condiţiile de detenţie şi apoi să sporim accesul", a declarat marţi pentru Reuters Fabrizio Carboni, director regional pentru Orientul Mijlociu al CICR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb