UN MILIARD DE EURO Grupul nou de la Rovinari, construit cu banii chinezilor

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 iulie 2012

Grupul nou de la Rovinari, construit cu banii chinezilor

Compania chineză China Huadian Engineering Co., câştigătoarea licitaţiei pentru construirea noului grup energetic de minimum 500 MW de la Rovinari, va investi peste 1 miliard de dolari pentru realizarea acestei lucrări, a anunţat, ieri, Ministerul Economiei.

Surse din Complexul Energetic Oltenia, în cadrul căruia va fi dezvoltat proiectul, ne-au declarat că finanţarea amplei lucrări va veni tot din China şi că partea română va evalua aportul în natură pentru a-şi determina participarea în proiect.

Ministerul Economiei a precizat că, pe 23 iulie a.c., echipa tehnică a companiei chineze a efectuat o vizită la Rovinari pentru a strânge date tehnice, urmând ca la finalizarea acestui proces să fie constituită compania de proiect care va realiza efectiv grupul energetic.

Sursele noastre ne-au spus că echipa tehnică este formată din nouă chinezi care vor sta la Rovinari circa trei săptămâni. Memorandumul de înţelegere va putea fi definitivat după strângerea tuturor datelor tehnice şi elaborarea studiului de fezabilitate. Memorandumul va putea fi apoi aprobat de acţionarii Com­plexului Oltenia şi de Guvern.

Astfel, "dacă totul merge strună" mai spun sursele noastre, chinezii s-ar putea apuca de construcţie, cel mai devreme, la jumătatea anului viitor.

Ministerul Economiei arată că investiţia în grupul nou de la Rovinari va contribui, în mod direct, la crearea, într-una dintre cele mai defavorizate zone, a peste 500 de noi locuri de muncă, la care se adaugă un număr mare de locuri de muncă rezultate din dezvoltarea activităţilor economice indirecte, conexe şi din industria pe orizontală.

Întârzieri în graficul de implementare

În mai, comisia de negociere pentru Proiectul "Realizare grup energetic nou de 500 de MW la Termocentrala Rovinari" a selectat oferta depusă de compania chineză China Huadian Engineering Co. Ltd.. Oferta chinezilor a întrunit cel mai mare număr de puncte (100), faţă de 78,75 puncte obţinute de Compania Marubeni Corporation.

La data respectivă, negocierea şi semnarea Memorandumului de Înţelegere între Complexul Rovinari (n.r. care face acum parte din Complexul Oltenia) şi investitorul chinez erau estimate să fie finalizate la sfârşitul lunii iunie 2012. Tot atunci, întocmirea noului studiu de fezabilitate şi realizarea evaluării aporturilor în natură avea termen de finalizare în luna septembrie 2012, iar pentru înregistrarea societăţii mixte de tip IPP, obţinerea autorizaţiilor, avizelor şi certificatelor necesare pentru începerea efectivă a construcţiei noii centrale avea termen de finaluizare în luna martie 2013.

Punerea în funcţiune a noului grup energetic de minim 500 MW era estimată la sfârşitul anului 2015.

Schimbarea Guvernului din mai a produs întârzieri de câteva luni în acest proiect menit să atragă prima investiţie chineză de amploare din economia noastră. Proiectul a fost promovat începând din anul 2010.

Date tehnice

Noul grup de 500 MW va fi construit cu cazan cu ardere pulverizată cu parametri supracritici, utilizând drept combustibil de bază lignitul, care se va amplasa pe locul a două grupuri de câte 200 MW existente, respectiv blocurile energetice nr. 1 şi 2, puse în funcţiune în perioada 1972-1973, în prezent dezafectate.

Chinezii au făcut prima vizită la Complexul Rovinari în 2010, La vremea respectivă, cea mai mare societate de profil din China a solicitat ca Guvernul României să promoveze un regulament special pentru proiectul Rovinari, în scopul de a specifica în mod clar drepturile şi obligaţiile cu privire la construirea, operarea şi transferul în cazul perioadei de exploatare exclusivă, astfel încât să asigure finalizarea cu succes a proiectului şi să ofere sprijin juridic pentru finanţarea de pe piaţa de capital.

China Huadian Engineering Co. este una din primele cinci companii de stat din China din domeniul energetic, atât pe componenta de producţie, cât şi pe cea de construcţie. Până în prezent, compania a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfăşurare şi în Turcia.

Notă: În această lună, ziarul BURSA a lansat un supliment dedicat relaţiilor economice româ­no-chineze. Mai multe detalii găsiţi aici.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb