Un număr de trei militari, morţi într-un accident din Argeş

A.C.
Miscellanea / 30 iunie 2017

Un număr de trei militari, morţi într-un accident din Argeş

Actualizare 11:47 Ţuţuianu, despre declaraţiile lui Carmen Dan privind frânele stricate: "Aştept să se pronunţe procurorii militari"

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat, răspunzând unei întrebări despre declaraţia ministrului de Interne, Carmen Dan, potrivit căreia accidentul din Argeş s-ar fi produs din cauza frânelor stricate, că el aşteaptă "să se pronunţe procurorii militari".

Întrebat dacă accidentul din judeţul Argeş în care a fost implicat un camion în care se aflau 13 militari, trei dintre aceştia pierzându-şi viaţa, s-a produs din cauza frânelor camionului care s-au stricat, aşa cum a declarat ministrul Carmen Dan, Ţuţuianu a spus că procurorii militari fac o anchetă în acest caz.

Ministrul Apărării a spus: "Aseară a fost sesizat Parchetul Militar, s-au deplasat procurorii la locul incidentului. La Institutul de Medicină Legală din Piteşti au fost duşi cei trei decedaţi pentru autopsie. Concluziile privind cauzele şi împrejurările în care s-a produs accidentul vor fi aduse la cunoştinţă publică atunci când vor exista date concrete", a spus.

Acesta a precizat, la insistenţele jurnaliştilor, că aşteaptă "să se pronunţe procurorii militari" în acest caz şi că nu poate face alte declaraţii.

"Când vom avea concluziile de la procurorii militari, o să vă informăm cu privire la cauzele producerii accidentului", a adăugat ministrul.

De asemenea, întrebat dacă a plecat din Bucureşti spre locul accidentului împreună cu Mircea Duşa şi Raed Arafat, Ţuţuianu a răspuns afirmativ.

"Am plecat cu un elicopter militar, am fost însoţiţi de un al doilea elicopter cu facilităţi sanitare, care i-a şi adus pe doi care erau în stare mai gravă", a spus el.

Premierul Mihai Tudose s-a declarat nemulţumit joi seară de modul în care Raed Arafat a gestionat situaţia şi de faptul că acesta a ajuns cu întârziere în Argeş, iar Ţuţuianu a reuşit să se deplaseze mai repede.

"Supărarea premierului venea de la lipsa de mijloace şi făcea referire la elicoptere care să permită intervenţia la locul accidentului pe timpul nopţii", a precizat Ţuţuianu, menţionând că un elicopter ar fi permis o intervenţie mai rapidă.

Acesta a mai spus că există un program pentru achiziţia de camioane noi pentru armată cu începere din acest an.

De asemenea, întrebat despre supărarea premierului Mihai Tudose cu privire la întârzierea lui Raed Arafat la locul accidentului, Ţuţuianu a spus că el a plecat din Bucureşti împreună cu acesta şi cu Mircea Duşa, cu un elicopter militar.

(A.C.)

-----

Actualizare 10:55 Tudose, despre accidentul din Argeş: "Militarii răniţi, duşi la spital cu elicopter de transport, nu cu unul pentru operaţiuni pe timp de noapte"

Premierul Mihai Tudose a insistat că nu avem elicoptere SMURD pentru intervenţii de noapte, în condiţiile în care militarii răniţi în accidentul din Argeş au fost transportaţi la spitale cu un elicopter de transport, ceea ce reprezintă un alt segment de dotare, potrivit surselor din presă.

Întrebat a cui va fi responsabilitatea în cazul în care se va dovedi că vehiculul în care se aflau militarii a avut probleme la sistemul de frânare, prim-ministrul a spus că trebuie să aşteptăm expertiza tehnică, conform sursei.

"Aşteptăm expertiza tehnică, nu ne pronunţăm înainte, că înţeleg că unii ştiau de azi-noapte ce s-a întâmplat", a răspuns prim-ministrul, citat de News.ro.

Chestionat în continuare de ce a fost necesară prezenţa miniştrilor la locul accidentului, Tudose a spus că "pentru o mai bună coordonare", se mai arată în sursă.

Prim-ministrul a explicat: "Pentru o mai bună coordonare şi atunci s-a luat decizia ca o parte din membrii Cabinetului să se deplaseze acolo. Domnul ministru Bodog a asigurat din Bucureşti coordonarea pe linie de servicii medicale, doamna ministru de Interne, Carmen Dan, la minister".

De asemenea, întrebat dacă există un elicopter care putea să zboare noaptea, Mihai Tudose a susţinut că "sunt elicoptere care zboară noaptea, dar sunt de transport", el insistând asupra faptului că nu avem elicoptere SMURD pentru intervenţii de noapte, potrivit sursei citate.

Premierul a completat: "Acei militari au fost transportaţi cu un elicopter, azi-noapte, până la ora 3.00 - 3 şi ceva noaptea. Acela e un elicopter de transport, eu nu am vorbit de elicoptere de transport, vorbim de elicoptere dedicate operaţiunilor de căutare şi salvare şi descarcerare pe timp de noapte, care reprezintă cu totul şi cu totul alt segment de dotare".

Solicitat să transmită un mesaj pentru familiile care sunt afectate, prim-ministrul a dat asigurări că autorităţile vor avea grijă de răniţi. "Condoleanţe. Am toată convingerea că statul, Ministerul Apărării, va face tot ceea ce este omeneşte posibil şi normal într-o ţară, în care nişte oameni care erau în timpul serviciului, erau militari, au păţit acest groaznic accident. Vom avea grijă de toţi cei care sunt acum în spitale şi cel mai important este să avem grijă ca acest lucru să nu se mai întâmple pe cât posibil", a conchis Mihai Tudose, se mai precizează în sursă.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus că nu se poate interveni cu elicopterele în zona respectivă, pentru că este noapte şi este o regiune muntoasă.

Potrivit informărilor de la site-ul SMURD, elicopterele din dotare sunt echipate cu sisteme de căutare salvare pe timp de noapte, şi anume NVG - sistem/ochelari de vedere pe timp de noapte şi SUNLIGHT - proiector pentru misiuni de căutare - salvare noaptea.

(A.C.)

-----

Actualizare 10:02 Parchetul Militar deschide un dosar penal în legătură cu accidentul din Argeş

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a constituit un dosar penal privind accidentul rutier produs în judeţul Argeş, în care a fost implicat un camion ce transporta militari din cadrul unităţii militare de vânători de munte din Câmpulung Muscel, ce se întorceau de la un exerciţiu, potrivit unui comunicat de presă.

Accidentul s-a soldat cu decesul a trei persoane şi rănirea altor nouă.

Autorităţiile au transmis: "La locul incidentului s-au deplasat aseară poliţişti criminalişti ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi procurori militari ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, sub coordonarea şefului Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au demarat cercetarea la faţa locului. Cercetările la locul producerii accidentului continuă şi în cursul zilei de astăzi".

(A.C.)

--------

Actualizare 09:16 Iohannis, condoleanţe familiilor militarilor decedaţi: "Armata este şi va continua să fie o instituţie fundamental"

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor celor trei militari decidaţi în accidentul din Argeş şi urează însănătoşire grabnică răniţilor. Şeful statului afirmă că Armata este şi va continua să fie o "instituţie fundamentală", care merită recunoştinţa românilor.

Preşedintele a afirmat: "Îmi exprim întreaga compasiune pentru pierderea vieţii celor trei militari, vânători de munte, care participau la activităţi de pregătire profesională şi pentru rănirea altor nouă, într-un accident de circulaţie din judeţul Argeş. Armata este şi va continua să fie o instituţie fundamentală a naţiunii noastre, care merită recunoştinţa şi preţuirea tuturor românilor".

"Condoleanţe familiilor îndoliate şi însănătoşire grabnică tuturor celor răniţi!", se arată în mesajul său.

(A.C.)

-------

Un număr de trei militari au murit după ce un camion s-a răsturnat într-o râpă, în judeţul Argeş. Aceştia aveau 32, 38 şi 40 de ani, iar doi dintre ei fuseseră în misiuni în Afganistan. Cei nouă militari răniţi sunt în stare stabilă şi au fost repartizaţi la spitale militare din Braşov, Piteşti şi Bucureşti, potrivit surselor din presă.

Conform MApN, cei trei sunt plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma, caporalul clasa a III-a George-Emilian Catană şi caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader, iar vineri, la ora 8.30, vor fi organizate în unităţile militare din ţară ceremonii de comemorare, conform News.ro.

Plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma avea 38 de ani şi era necăsătorit. Era veteran al teatrelor de operaţii, cu două misiuni executate în Afganistan, fiind angajat al MApN din anul 2002, potrivit sursei.

Caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader era în vârstă de 32 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Executase o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, fiind angajat al MApN din anul 2008, se precizează în sursă.

Caporalul clasa a III-a George-Emilian Catană, avea 40 de ani, era angajat al MApN din anul 2002. Era căsătorit şi avea un copil.

Toţi militarii răniţi sunt în stare stabilă şi se află internaţi în spitale militare. Doi dintre ei se află în îngrijirea medicilor de la Spitalul Militar de Urgenţă "Regina Maria" din Braşov, unul la Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Ion Jianu" din Piteşti, iar ceilalţi şase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucureşti, se mai arată în sursa citată.

MApN anunţă: "Astăzi, 30 iunie, la ora 8.30, vor fi organizate în unităţile militare din ţară ceremonii de comemorare a militarilor decedaţi în tragicul accident. Conducerea Ministerului Apărării Naţionale este alături de familiile îndoliate şi transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanţe".

Potrivit sursei citate, pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale a fost postată o imagine cu o lumânare aprinsă, însoţită de mesajul "O zi tristă pentru Armata României! Dumnezeu să-i odihnească pe bravii noştri camarazi!".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb