Un raport MIT arată impactul pe care soluţiile de conectivitate îl pot avea în procesul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon generate de industrii


Companii / 3 noiembrie 2021

Un raport MIT arată impactul pe care soluţiile de conectivitate îl pot avea în procesul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon generate de industrii

Un nou raport realizat de MIT (Massachusetts Institute of Technology), cu sprijinul companiei Ericsson, arată impactul favorabil pe care implementarea soluţiilor de conectivitate îl poate avea în procesul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon generate de unele dintre cele mai poluante sectoare industriale, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei. Denumit "Decarbonizarea industriilor cu ajutorul soluţiilor de conectivitate şi al tehnologiei 5G", raportul se bazează pe informaţiile oferite de liderii din domeniul tehnologiei, din mediul de afaceri şi din sectorul producătorilor de energie din surse regenerabile de la nivel global.

Raportul evaluează modul în care utilizarea soluţiilor de conectivitate, inclusiv a tehnologiei 5G şi a altor tehnologii mobile digitale, poate facilita reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivelul sectorului energiei şi electrificării, al producţiei şi al transporturilor.

Potrivit sursei citate, sectorul energetic, cel al producţiei şi cel al transporturilor se numără printre cele mai mari surse de poluare de la nivel global. În ansamblu, utilizarea energiei este factorul responsabil pentru aproximativ două treimi din emisiile de gaze cu efect de seră (GHG emissions), incluzând atât emisiile generate de activitatea propriu-zisă a acestor 3 sectoare, cât şi energia consumată de alte sectoare. Acesta este alcătuit din 32 de gigatone (Gt) de emisii anuale de CO2, şi alte 3,3 Gt de alte emisii. Sectorul de producţie este responsabil pentru 17 Gt de emisii anuale de CO2, ceea ce reprezintă 32% din totalul de la nivel global. Emisiile generate de activităţile din transporturi totalizează anual 8,6 Gt de CO2, ceea ce reprezintă 16% din totalul pe plan global. Aşadar, o reducere a emisiilor de dioxid de carbon în aceste sectoare, ar avea un impact substanţial în îndeplinirea obiectivelor din Acordul de la Paris, şi în menţinerea temperaturii medii globale cu 1,5°C peste nivelul înregistrat în perioada preindustrială.

Raportul arată că atât tehnologia 5G, cât şi alte tehnologii mobile digitale pot accelerara semnificativ eforturile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Acest lucru este posibil ca urmare a rapidităţii cu care aceste soluţii pot fi implementate, a latenţei scăzute pe care o oferă, precum şi datorită faptului că, prin implementarea lor, organizaţiile pot să interconecteze şi să gestioneze de la distanţă active aflate în locuri diferite.

Dintre principalele constatări care reies din acest raport, amintim:

- Tehnologia 5G este esenţială în vederea eficientizării proceselor operaţionale şi a creşterii gradului de sustenabilitate a acestora. Pe lângă îmbunătăţirile semnificative ale performanţei operaţionale, tehnologiile mobile digitale, inclusiv tehnologia 5G, ajută organizaţiile să-şi îmbunătătăţească gradul de sustenabilitate, odată cu creşterea gradului de eficienţă energetică, datorită unei monitorizări mai precise. Totodată, organizaţiile îşi pot reduce unele costuri, precum cele aferente achiziţionării materialelor şi colectării / procesării deşeurilor, ca urmare a optimizării practicilor de management.

- Datele generate în reţelele mobile pot îmbunătăţi capacităţile de analiză. Datele generate de dispozitivele IoT şi de vehiculele autonome le oferă factorilor de decizie din organizaţii o vizibilitate mai mare asupra operaţiunilor şi o imagine de ansamblu mai clară asupra activităţilor care generează emisii de gaze cu efect de seră. Acest lucru poate crea o platformă de analiză puternică, care poate sprijini factorii de decizie în procesul de reducere a emisiilor poluante.

- Unele dintre sectoarele care generează cele mai multe emisii poluante sunt interconectate. Multe organizaţii sunt interconectate prin modele operaţionale interdependente şi ecosisteme de afaceri care utilizează, deja, date partajate. Tehnologia 5G poate ajuta la interconectarea unor sisteme mai mari pentru a permite partajarea unor cantităţi însemnate de date între diferitele lanţuri de aprovizionare, reţele logistice şi energetice - ceea ce ar reprezenta un adevărat progres în direcţia reducerii emisiilor de dioxid de carbon.

Guvernele şi companiile resimt presiunea de a dezvolta şi integra noi modalităţi ecologice de producere şi consum al energiei şi al altor materiale, astfel încât emisiile de dioxid de carbon să fie reduse într-un timp cât mai scurt.

În luna august a acestui an, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice, constituit la nivelul ONU (IPCC) a lansat cea de-a şasea ediţie a raportului său, în care se arată că, fără o reducere substanţială şi imediată a emisiilor de dioxid de carbon (CO2) şi a altor emisii de gaze cu efect de seră, planeta se va confrunta cu o serie de schimbări climatice ireversibile, iar acestea vor avea efect asupra fiecărei componente a vieţilor noastre - de la producţia de alimente, la tiparele de migraţie şi economia globală.

Erik Ekudden, Senior Vice President şi Chief Technology Officer, în cadrul Ericsson, a declarat: "Prin intermediul tehnologiilor conectate, atât sectoarele private, cât şi cele publice pot identifica şi valorifica toate tipurile de soluţii şi scenarii de utilizare pe care le pot implementa, astfel încât să reuşească să combată schimbările climatice. Eficientizarea activităţilor de logistică şi producţie, a sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile, precum şi implementarea transportului ecologic sunt doar câteva dintre scenariile de utilizare care ne sunt cunoscute tuturor. Este clar că ne confruntăm cu o provocare în ceea ce priveşte consumul global de energie, efectele poluării cu CO2 şi utilizarea ineficientă a resurselor. Trebuie, aşadar, să apelăm la acele tehnologii care să permită rapid schimbarea şi credem că tehnologia 5G este unul dintre instrumentele cele mai puternice pe care le avem pentru a face acest lucru".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb