Un studiu publicat din greşeală de o universitate chineză arată strategia Beijingului de epurare etnică a minorităţii uigure

J.P.
Internaţional / 4 martie 2021

Un studiu publicat din greşeală de o universitate chineză arată strategia Beijingului de epurare etnică a minorităţii uigure

Un studiu făcut public din greşeală de o universitate chineză dezvăluie strategia Beijingului de epurare etnică a minorităţii uigure: China încearcă să reducă densitatea populaţiei uigure din regiunea Xinjiang prin programe de muncă forţată şi deportări camuflate sub denumirea de "relocare a forţei de muncă", informează The Guardian, citat de Digi24.

Raportul, realizat de cercetătorii universităţii din Nankai, a fost publicat online şi apoi retras de pe site-ul instituţiei în vara lui 2020, dar o copie a sa fusese deja salvată şi arhivată de dr. Adrian Zenz, un antropolog german cunoscut pentru studiile sale asupra taberelor de reeducare din regiunea Xinjiang, China.

Beijingul neagă în continuare acuzaţiile referitoare la programele de muncă forţată şi deportări ale uigurilor din regiunea Xinjiang.

Cu toate acestea, raportul Nankai arată că politicile de relocare a forţei de muncă reprezentau măsuri aplicabile pe termen lung care "nu doar că vor reduce densitatea populaţiei uigurilor din Xinjiang, dar reprezintă în acelaşi timp o metodă importantă de a influenţa, dizolva şi asimila minoritatea uigură".

"Să îi facem să-şi schimbe în timp modul de gândire şi înţelegere şi apoi să le tranformărm valorile şi viziunea asupra vieţii printr-o schimbare a mediului şi prin prestarea de munci grele"

Raportul Nankai mai recomandă guvernului chinez extinderea acestui tip de programe în regiunile estice şi centrale ale Chinei, pentru a suplini în acest mod deficitul forţei de muncă din respectivele zone.

Studiul, deşi încearcă să pună accentul pe faptul că toate aceste programe sunt "voluntare" prezintă detalii contradictorii, precum "cotele" vizate de muncitori transferaţi şi necesitatea sporirii numărului de agenţi de securitate pentru echipele de resurse umane.

De asemenea, lagărele şi centrele de detenţie sunt denumite "centre de formare şi educare".

China refuză să recunoască atrocităţile comise în regiunea Xinjiang şi neagă toate acuzaţiile referitoare la întemniţarea "arbitrară" a aproape 1 milion de persoane, sterilizarea forţată a femeilor, ori suprimarea sau distrugerea tradiţiilor culturale şi reigioase.

Într-o declaraţie acordată BBC, guvernul chinez consideră că "raportul reflectă doar viziunea personală a autorului" şi că "multe din elementele studiului nu se regăsesc în realitate".

Un studiu publicat anul trecut acuza China de punerea la punct a unui program de sterilizare forţată a minorităţii uigure.

Comunitatea uigură din regiunea Xinjiang ar fi astfel vizată de o politică agresivă de control al populaţiei şi sterilizare forţată în cadrul "unei strategii mai vaste de dominaţie etno-rasială" a guvernului de la Beijing.

Recent, Olanda a devenit prima ţară europeană care a calificat drept "genocid" politica actuală a Chinei îndreptată împotriva uigurilor.

"În China are loc un genocid împotriva minorităţii uigure", se arată într-o moţiune a Parlamentului olandez care nu a acuzat, însă, direct guvernul de la Beijing.

Documentul a consemnat însă că acţiunile autorităţilor chineze, precum "măsurile cu scopul de a împiedica natalitatea" şi existenţa unor "lagăre de pedeapsă", intră sub incidenţa Rezoluţiei 260 a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cunoscută drept Convenţia împotriva genocidului.

Canada a adoptat şi ea o rezoluţie similară.

Uigurii, în principal musulmani şi vorbind în mare parte o limbă de origine turcică, sunt unul din cele 56 de grupuri etnice din ţară. Ei reprezintă ceva mai puţin de jumătate din cele 25 de milioane de persoane care trăiesc în Xinjiang, un imens teritoriu semideşertic din nord-vestul Chinei, vizat mult timp de atentate sângeroase, care au fost atribuite separatiştilor şi islamiştilor de către Beijing.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb