Pentru prima oară de la începutul deceniului 1980, un submarin american cu rachete nucleare balistice va ajunge în curând în Coreea de Sud, pentru a demonstra solidaritatea Statelor Unite în eventualitatea unui atac nord-coreean, informează Agerpres.
Agenţia menţionează că submarinele respective fac rareori escale publice, deoarece secretul deplasărilor şi dificultatea detectării lor sunt vitale pentru protecţie şi pentru menţinerea capacităţii de lansare a armelor nucleare.
Aşadar, intenţia anunţată de preşedinţii american şi sud-coreean "poate constitui o presiune uriaşă asupra Coreei de Nord, deoarece de obicei nu se ştie unde se află submarinele respective", a apreciat Moon Keun-sik, fost căpitan de submarin şi comandant de escadron în marina militară a Coreei de Sud.
"Dacă un submarin american cu rachete nucleare balistice face o vizită în Coreea de Sud şi ancorează acolo, este foarte neobişnuit şi simbolic (...) SUA doresc să arate că se îndreaptă spre o descurajare mai puternică, în mod vizibil, pentru a calma îngrijorarea sud-coreenilor", a declarat un alt fost comandant de submarin sud-coreean, Choi Il.
Statele Unite au promis că vor desfăşura în jurul peninsulei coreene mai multe aşa-numite "active strategice" - portavioane, submarine şi bombardiere cu rază lungă de acţiune - pentru a descuraja Phenianul, care a produs rachete capabile să lovească teritoriul continental american.
Coreea de Nord a condamnat desfăşurarea recentă a unor portavioane americane şi exerciţiile militare comune ale SUA cu Coreea de Sud, considerând că sunt dovezi ale intenţiilor ostile ale aliaţilor.
Marina militară a SUA dispune de 14 submarine înarmate cu rachete nucleare balistice. Fiecare din aceste nave, cunoscute ca "boomers", are în prezent la bord 20 de rachete Trident II D5, care pot lansa câte opt proiectile atomice către ţinte aflate la distanţe de până la 12.000 de km.
Submarinele americane efectuau periodic vizite în Coreea de Sud în deceniul 1970, o altă perioadă când sud-coreenii discutau despre fermitatea angajamentelor SUA şi despre necesitatea dezvoltării unui arsenal nuclear propriu, arată un raport al Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani. "Timp de câţiva ani, 'boomers' au sosit în ritm constant, aproape lunar, uneori 2-3 vizite pe lună. Apoi, în 1981, vizitele au încetat, iar 'boomers' nu au mai revenit", a consemnat Hans Kristensen, autorul documentului.
În declaraţia comună a preşedinţilor Biden şi Yoon se afirmă că prezenţa în Coreea de Sud a unui submarin american va dovedi angajamentul Statelor Unite "de a întări şi mai mult vizibilitatea regulată a active strategice în peninsula coreeană".
Oficial, nu s-au comunicat alte detalii despre vizită. Un responsabil american de rang înalt a transmis presei, sub rezerva anonimatului, că astfel de deplasări vor fi mai frecvente, deşi nu există "o viziune despre vreo staţionare regulată sau despre stabilirea bazei acestor active şi cu siguranţă nu a armelor nucleare" în Coreea de Sud.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2023, 13:34)
Si eu vand 1 porc la Bucuresti, ptr. prima data din 1980