UNDĂ VERDE DE LA GUVERN PENTRU 5G Vor fi folosite doar echipamente şi soft-uri de la producători avizaţi în prealabil de CSAT

J.P.
Miscellanea / 15 aprilie 2021

Vor fi folosite doar echipamente şi soft-uri de la producători avizaţi în prealabil de CSAT

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege care prevede că furnizorii de comunicaţii vor putea utiliza în reţelele 5G numai tehnologii, echipamente şi programe software de la producători autorizaţi în prealabil prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Guvernul va cere ca proiectul să fie dezbătut în regim de urgenţă în Parlament. Adoptarea acestei legi este obligatorie pentru lansarea licitaţiei 5G de la care statul speră să atragă în jur de 600 milioane de euro la buget.

În proiect se spune că avizul va ţine cont de obligaţiile asumate de statul român faţă de UE şi partenerii strategici, pentru evitarea unor riscuri care au fost stipulate anterior în Memorandumul 5G semnat de România cu SUA.

Guvernul a avut pe agenda de miercuri un proiect de lege care vizează adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, denumite în continuare reţele 5G, în vederea prevenirii, contracarării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.

Toti producătorii de echipamente şi soft-uri 5G trebuie să obţină avizul CSAT

Utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, cu excepţia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali, va fi condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizări, care va fi acordată prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), se arată în proiectul de lege.

Autorizarea se va acorda în termen de 4 luni de la data solicitării.

Cum va decurge procedura de autorizare: Avizul este condiţionat de riscuri prevăzute în Memorandumul 5G cu SUA

Fiecare producător de echipamente şi programe software 5G va trebui să facă o solicitare pentru obţinerea acestei autorizări, solicitare care va fi depusă la ministerul cu atribuţii în domeniul Comunicaţiilor (n.a Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, condus de Ciprian Teleman - USR-PLUS).

În art. 4 al proiectului de lege se spune că "solicitarea semnată de reprezentantul legal al producătorului, însoţită de o scrisoare de intenţie, trebuie să conţină:

a) date de identificare, inclusiv datele reprezentanţilor legali şi limitele împuternicirii acordate acestora;

b) date privind structura de acţionariat a producătorului şi a grupului de societăţi din care face parte, inclusiv informaţii detaliate privind societatea-mamă;

c) o declaraţie pe proprie răspundere.

Declaraţia pe proprie răspundere trebuie să ateste că producătorul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;

b) are o structură transparentă a acţionariatului;

c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică;

d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Avizul conform al CSAT se va fundamenta "pe documentele depuse de fiecare producător, precum şi pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării", se arată în proiect.

Avizul conform al CSAT se emite inclusiv prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi parteneriatelor strategice bilaterale, pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din:

a) controlul unui guvern străin asupra producătorului în lipsa unui sistem juridic independent;

b) absenţa unei structuri transparente a acţionariatului producătorului;

c) lipsa unui istoric de conduită corporativă etică a producătorului;

d) funcţionarea producătorului într-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente.

De menţionat că toate aceste riscuri sunt prevăzute în Memorandumul privind securitatea reţelelor 5G, semnat în data de 20 august între Guvernele României şi SUA.

Revenind la proiectul de lege aflat pe agenda Guvernului, în situaţia în care vor fi identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării ca urmare a analizei realizate, avizul CSAT va fi negativ şi solicitarea va fi respinsă prin decizie a Prim-Ministrului care va fi publicată în Monitorul Oficial.

Operatorii economici care nu au avizul CSAT pot fi excluşi de la achiziţiile publice în IT

Autorităţile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională au dreptul de a solicita prin documentaţia de atribuire, în cadrul procedurilor de achiziţii pentru furnizarea de tehnologii, echipamente şi programe software, ca producătorul să fie autorizat. Mai mult, acestea au dreptul de a exclude din procedura de achiziţie publică operatorii economici care nu au autorizaţia CSAT.

Operatorii telecom nu vor putea folosi în reţele decât echipamente şi soluţii ale producătorilor avizaţi de CSAT / Vechile echipamente şi softuri ale unui producător care pică testul CSAT mai pot fi folosite 5 ani

Proiectul prevede la Articolul 9, că furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice pot utiliza numai tehnologii, echipamente şi programe software în reţelele 5G realizate de producători autorizaţi.

"Tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în reţelele de comunicaţii electronice la data intrării în vigoare a prezentei legi şi care contribuie la furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ai căror producători nu obţin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani ce se calculează de la data intrării în vigoare a prezentei legi.", prevede Articolul 10 din proiectul de lege.

Reţelele 5G nu se construiesc de la zero. Ele se bazează pe echipamente şi software din tehnologii de comunicaţii mobile din generaţii anterioare, precum 4G sau 3G, aspect despre care se vorbeşte într-un alt proiect de lege care s-a aflat anul trecut în dezbatere publică şi care la fel urmărea transpunerea în legislaţie a Memorandumului 5G cu SUA.

Toţi operatorii telecom din România folosesc acum în reţele echipamentele chinezilor de la Huawei, iar dacă acest producător nu va obţine avizul CSAT, care să ateste că nu este o ameninţare la adresa securităţii naţionale, atunci operatorii trebuie să înlocuiasca aceste echipamente, nu doar 5G, din propriile reţele în termen de 5 ani.

Nu în cele din urmă, proiectul de lege aflat miercuri pe agenda Guvernului mai prevede şi amenzi cuprinse între 1% şi 5% din cifra de afaceri pentru utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software în reţelele 5G puse la dispoziţie de producători care nu au obţinut autorizarea CSAT.

Toţi marii operatori din România şi-au construit reţelele cu echipamente Nokia, Ericsson, dar şi Huawei ori ZTE

Toţi marii operatori telecom din România - Orange, Vodafone, Telekom şi DIGI/RCS&RDS şi-au construit reţelele fixe şi mobile de comunicaţii folosind echipamente Nokia, Ericsson, dar şi ale chinezilor de la Huawei şi ZTE.

În 2019, Orange, Vodafone şi RCS&RDS au lansat reţele comerciale 5G folosind şi echipamente ale chinezilor de la Huawei, reţele care reprezintă upgrade-uri la reţelele 4G. Eliminarea unuia dintre aceşti producători activi acum în reţelele telecom din România va avea impact şi în reţelele 2G, 3G şi 4G.

Chinezii de la Huawei consideră că ar îndeplini toate condiţiile menţionate în proiectul de lege care transpune Memorandumul 5G cu SUA pentru a participa la construcţia viitoarelor reţele 5G din România. Grupul neagă că s-ar afla sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent, ori că ar avea probleme cu transparenţa acţionariatului. Temerile chinezilor ţin de posibilitatea unei decizii strict politice, fără dovezi asupra acuzaţiilor şi fără evaluări tehnice.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Propaganda said:

    "Toţi marii operatori telecom din România - Orange, Vodafone, Telekom şi DIGI/RCS&RDS şi-au construit reţelele fixe şi mobile de comunicaţii folosind echipamente Nokia, Ericsson, dar şi ale chinezilor de la Huawei şi ZTE." 

    La Vodafone geme reteaua de echipamente ale chinejilod de la Huawei şi ZTE, nu numai in Romania, oriunde in lume. Daca ii lasa chinejii fara suport la jucariile alea sunt ca si morti.  

    Vom folosi ce ne dicteaza satana americana

    1. Ce urat vorbesti despre partenerul strategic care incurajeaza concurenta si economia de piata.. Sa-ti fie rusine Dinu Patriciu !

      Ai incercat vreodata sa intri pe piata Chineza cu orice produs, sau sa-ti faci o firma acolo? Intai incearca sa vezi cum e cu "piata libera" in China si apoi sa vorbesti de "dictatura americana"...Toti idiotii vorbesc fara sa aiba habar

      Bine punctat

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb