Unele firme de IT ar putea avea probleme pe fondul crizei economice (Relu Fenechiu)

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 21 ianuarie 2009

În condiţiile actualei crize financiare, este de aşteptat ca unele dintre firmele care activează pe piaţa IT autohtonă să întâmpine o serie de probleme, a declarat, pentru raportul IT publicat de NewsIn, Relu Fenechiu, noul preşedinte al Comisiei pentru IT&C din Camera Deputaţilor.

Piaţa locală de IT ar putea suferi o cădere mai ales la nivelul utilizatorilor casnici, atât din cauza crizei financiare, cât şi din perspectiva existenţei unei abundenţe de gratuităţi, precum acele promoţii care oferă sistem gratuit sau notebook la abonamentul de date, a declarat, într-un interviu publicat în raportul lunar pe piaţa IT publicat de NewsIn, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, Relu Fenechiu.

"În general, consider că domeniul vânzărilor va fi mai puternic afectat decât cel al serviciilor. Cred că piaţa enterprise şi-ar putea menţine o valoare constantă, fiind ajutată de fondurile europene, care prin programe de finanţare bine concepute şi definitivate ar atrage investiţii în domeniu. Sectorul bugetar va cunoaşte o scădere din cauza limitării achiziţiilor din domeniu, limitare aproximată la 30-40%", consideră preşedintele Comisiei.

Estimările arată că, în 2009, vânzările de hardware se vor micşora, piaţa de software va creşte moderat şi vor exista oportunităţi pentru dezvoltarea serviciilor IT.

Pentru a-şi reduce costurile, este posibil ca unele companii să-şi transfere producţia în alte ţări, mai puţin afectate de criză, consideră Relu Fenechiu. Potrivit Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), criza se simte în IT-ul românesc, tot mai multe proiecte fiind amânate, în timp ce plăţile între companii se fac cu întârziere. Scăderea comenzilor va face ca o serie de companii să recurgă la concedieri.

În condiţiile actualei crize financiare, este de aşteptat ca unele dintre firmele care activează pe piaţa de IT autohtonă să întâmpine o serie de probleme. De modul în care vor gestiona aceste probleme depinde supravieţuirea lor pe piaţa de IT, este de părere preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor. Este posibil ca firmele care nu vor putea face faţă acestor probleme să fie preluate de firme mai mari, care să le salveze astfel de la faliment. Însă acest lucru va putea fi posibil doar în condiţiile în care firmele mari vor considera profitabilă achiziţionarea celor mai mici. Fie că ele vor falimenta, fie că vor fi preluate de către altele, este de aşteptat ca numărul lor să scadă pe termen scurt şi mediu. Există şi o parte optimistă, şi anume aceea că firmele de IT străine sunt motivate să-şi continue activitatea la noi în ţară întrucât dispun de o mână de lucru relativ ieftină comparativ cu nivelul pregătirii profesionale, care este ridicat.

Relu Fenechiu susţine că, în perspectiva anului 2009, este posibil ca salariile să se stabilizeze sau chiar să scadă. O serie de companii îşi vor disponibiliza angajaţii, în urma scăderii comezilor, iar cei care vor dori să se angajeze nu vor mai putea negocia de pe aceleaşi poziţii ca înainte. În prezent, un specialist IT entry-level (între 6 luni şi un an experienţă ) are un salariu între 500 şi 1.100 de euro net/lună, la nivel middle (2-3 ani experienţă) salariile sunt cuprinse între 700 şi 1.500 de euro net/lună. Seniorii au între 1-500 şi 2.200 euro net/lună, iar un manager între 2.500 şi 5.000 de euro net/lună.

Întrebat cum consideră învăţământul românesc din domeniul IT&C, Relu Fenechiu consideră că ar trebuie revizuită curricula universitară din domeniu, pentru a putea fi adaptată nevoilor industriei. Se impune accelerarea procesului de informatizare a sistemului educaţional românesc şi alfabetizarea digitală a populaţiei. Implementarea unor metode interactive de predare şi învăţare prin sistemul e-learning poate contribui, de asemenea, la ridicarea nivelului învăţământului românesc.

Cererea de specialişti în domeniul IT&C este, în general, mai mare decât oferta. Poate părea paradoxal, este de părere Relu Fenechiu, în condiţiile în care numărul de absolvenţi de specializări IT&C este destul de mare, posturile disponibile fiind mai puţine decât numărul acestora. Problema este însă de natură calitativă, deoarece pregătirea absolvenţilor nu corespunde în foarte multe cazuri cerinţelor companiilor. Acest decalaj are drept cauză principală problemele de la nivelul sistemului de învăţământ, care nu este adaptat la cerinţele pieţei. Raportat la actualele condiţii de pe piaţa financiară internă şi internaţională, este aşteptat ca cererea de angajaţi pe piaţa locală de IT să scadă semnificativ. Nu se vor mai crea locuri de muncă, ci se va urmări creşterea productivităţii angajaţilor existenţi. Pe de altă parte, se estimează că firmele de IT vor apela la specialişti din afara ţării, mai bine pregătiţi şi adaptaţi la realităţile din domeniu.

Tendinţa de evoluţie a raportului dintre cerere şi ofertă este de echilibrare. Companiile vor dori ca posturile disponibile să fie ocupate de oameni bine pregătiţi şi capabili, dar vor exista şi absolvenţi de studii de IT&C fără loc de muncă. În viitor, va avea loc o triere mai atentă a candidaţilor, mai puţine posturi cu oameni mai bine pregătiţi. Dacă până în prezent, specialiştii IT mizau pe faptul că îşi pot schimba cu uşurinţă locul de muncă atunci când nu le mai convine salariul, reducerea numărului de locuri de muncă în domeniu, ca urmare a problemelor financiare actuale, îi va determina pe aceştia să-şi reconsidere poziţia. Stabilitatea locului de muncă va conta mai mult decât creşterile salariale, iar ea va depinde de competenţa angajatului.

Potrivit estimărilor MCSI, valoarea pieţei IT&C la sfârşitul anului 2008 ar fi de aproximativ şapte miliarde de euro, în creştere cu peste 36% faţă de 2007, când a avut o valoare de 5,12 miliarde de euro, contribuţia sectorului la formare PIB fiind estimată la 10% în 2008, faţă de 7% în 2007, a concluzionat Relu Fenechiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb