Unele fonduri ale "Franklin Templeton", interesate să investească în "Fondul Proprietatea"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Investiţii Personale #Fondul Proprietatea / 18 ianuarie 2011

Mark Mobius

Mark Mobius

Mark Mobius acuză statul român că nu respectă investitorii străini

Unele dintre fondurile administrate de "Fraklin Templeton" (FT) ar fi interesate să investească în acţiunile Fondului Proprietatea, însă caută o modalitate să facă acest lucru fără să încalce prevederile legale, dat fiind faptul că "Franklin Templeton" este şi administratorul "Fondului Proprietatea", a declarat, ieri, Mark Mobius, preşedintele FT.

"Fonduri din portofoliul nostru ar fi interesate de investiţii în acţiunile Fondului, dar trebuie să fim foarte atenţi cum am putea să facem acest lucru ca să nu încălcăm prevederile legale. Deocamdată studiem prevederile pe care trebuie să le respectăm. Dacă aţi fi investitor la Fondul Proprietatea, nu aţi dori ca noi să investim în acţiunile Fondului?", a întrebat, retoric, Mobius, cu ocazia unei conferinţe de presă organizate cu scurt timp înainte de întâlnirea membrilor "Franklin Templeton" cu acţionarii Fondului.

Mark Mobius a profitat, ieri, de ocazie ca să critice statul român pe care l-a acuzat că nu respectă investitorii străini.

"În niciun caz, România nu va putea să crească fără investiţii, şi nu mă refer neapărat la investiţii străine, ci şi la cele locale. Investitorii trebuie trataţi cu respect şi să aibă parte de un tratament corect", a spus şeful FT.

Întrebat la ce se referă când acuză statul că nu tratează cu respect inves­titorii, Mobius a răspuns că are în vedere donaţia de 400 de milioane de lei a "Romgaz" la bugetul de stat: "Ce s-a întâmplat la Romgaz a fost, de fapt, o expropriere", a afirmat Mobius.

Reprezentanţii "Franklin Templeton" şi-au exprimat, ieri, din nou, dezacordul şi faţă de planurile statului de a constitui cei doi giganţi energetici - "Electra" şi "Hidroenergetica" prin fuziunea mai multor companii energetice, la care Fondul Proprietatea este acţionar minoritar.

"Continuarea procesului de fuziune este o idee proastă. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar trebui listate la bursă, există exemple de companii similare listate", a spus, ieri, Grzegorz Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea. Conducerea Fondului Proprietatea s-a opus până acum înfiinţării celor două companii energetice, declanşând mai multe acţiuni în instanţă în acest sens.

Tranzacţii neimpozitate pentru acţionarii la "prima mână"

Acţionarii "la prima mână" ai Fondului Proprietatea nu vor plăti impozit pentru tranzacţiile de la Bursa de Valori Bucureşti dacă vor dori să îşi vândă acţiunile, a anunţat, ieri, Dana-Mirela Ionescu, preşedintele "Raiffeisen Capital& Investment", unul dintre membrii consorţiului care se ocupă de listarea Fondului.

În schimb, investitorii care au cumpărat acţiunile FP de la acţionarii iniţiali şi care vor dori să le tranzacţioneze la BVB vor avea de plătit taxe.

"Dacă cineva a cumpărat acţiuni la 0,4 lei şi le va vinde la 1 leu, el va plăti impozit pe câştigul de 0,6 lei. Însă, dacă nu poate dovedi la ce preţ a cumpărat acţiunile, va plăti impozit pentru preţul de 1 lei/unitate", a exemplificat Dana Mirela Ionescu.

Konieczny: "Ne aşteptăm ca participaţia statului să scadă sub 33%, în acest an"

Grzegorz Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea, a declarat că participaţia statului la Fondul Proprietatea s-ar putea să coboare, în 2011, sub pragul de 33%, deţinere care îi conferă controlul asupra Fondului. Actul Constitutiv al Fondului Proprietatea prevede un sistem de vot cenzitar, atât timp cât statul deţine peste 33% din acţiunile Fondului.

După ce participaţia statului va coborî sub 33%, sistemul de vot va suferi modificări esenţiale, în sensul că o acţiune deţinută va da dreptul unui vot în cadrul Adunării Generale.

"Luând în calcul viteza de până acum cu care Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a acordat titluri de despăgubire la Fond, estimăm că participaţia statului va scădea sub 33% în acest an", a declarat Konieczny, adăugâd că, dacă statul va dori să îşi crească participaţia în cadrul Fondului, va fi nevoie de o majorare de capital asupra căreia trebuie să se pronunţe toţi acţionarii FP.

"Dacă statul va dori să îşi crească participaţia, va fi nevoie de o majorare de capital asupra căreia trebuie să se pronunţe toţi acţionarii Fondului. Trebuie să fie o operaţiune transparentă", a precizat Konieczny.

Fondul Proprietatea este programat să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti, pe 25 ianuarie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Mobius se va incurca la "mers" in Romania. E putin mai smecher decit permit regulamentele.Nici romanii nu au avut o soarta mai usoara. Va e clar ca petul va fi peste 1ron...nu ???

    1. ca sa cumpere ieftin miliardarii sai ce n-au apucat prin Depozitar, fiind prea complicat ptr ei. Cresterea va veni, dupa ce s-au indestulat ei initial, adica in a doua decada.

      doar ca in USA este observata orice miscare , pe cand la noi CNVM e varza, si el stie asta. Deci va specula la greu in interes propriu, marind profitul la fondurile sale externe prin care va intra la Proprietatea. Oricine ar face la fel.

    pentru ca Franklin va dori sa investeasca in FP prin fondurile proprii externe la un pret cat mai mic, pentru ca sa contabilizeze impreuna cu amicii sai cresterea ulterioara a pretului actiunii. De fapt WOOD, bokerul lor din cehia, intermedia la Viena actiuni FP tot pentru clientii casei/americani ai lui Mobius De aceea vor prefera o listare sub 1 ron in primele luni ca sa poata cumpara la 06-0.7 de la cei cu care n-au nimic de impartit, adica actionarii batranii nestiutori si de la unii speculatori ce le-au luat oricum la 0.2 fiind dornici sa marcheze o parte din profit. Adica dupa manipularea si specula mioritica practicata la depozitar, urmeaza transa doua: cea straina de la BVB... Franklin ar trebui atent monitorizat de membrii Consiliului de Supraveghere, insa cum acestia sunt ori absenti ori oamenii casei e clar ca Mobius va putea specula in interes propriu si al amicilor (CORIN TRANDAFIR alias Rubin Meyer- casa de avocatura din SUA a lui Franklin T.si Malaxa,

    SORIN MINDRUTESCU-presed Camera Romana Americana) De aceea pe piata de capital castiga sigur doar cei informati la prima mana, care in nicun caz nu vor fi fostii proprietari. Singura lor sans este SA NU VANDA mai devreme de un an iar statul sa nu scada sub 33% ca sa nu praduiasca speculatorii fondul pe mana cu vreun mogul financiar international, de 10 ori mai rapace decat ai nostrii la un loc; care-l vor putea chiar delista, in paguba actionarilor mici fara mijloace de aparare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb