Ungaria îşi suspendă sprijinul pentru aderarea României şi Croaţiei la OCDE

S.A.
Politică / 9 septembrie 2017

Ungaria îşi suspendă sprijinul pentru aderarea României şi Croaţiei la OCDE

Actualizare 10:43 MAE: "România se află în continuare în discuţii bilaterale cu toate statele OCDE şi speră la aderare rapidă"

MAE a transmis un comunicat de presă în care precizează că ţara noastră se află în continuare în "discuţii bilaterale" cu statele membre OCDE, pentru aderarea la acest organism internaţional, sperând că o decizie să poată fi luată cât mai rapid.

Explicaţiile vin după ce Ungaria a anunţat oficial că blochează aderarea României în organizaţie, transmite News.ro.

MAE anunţă: "A avut loc o reuniune a statelor membre ale OCDE pe tema extinderii organizaţiei, la care România nu a participat nefiind stat membru al organizaţiei. Cu această ocazie, s-au purtat discuţii cu privire la lista posibililor candidaţi, care ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE din 25 septembrie 2017. România se află, în continuare, în discuţii bilaterale cu toate statele membre ale OCDE şi speră ca atuurile şi argumentele sale să genereze, cât mai curând posibil, consensul membrilor organizaţiei cu privire la sprijinirea candidaturii ţării noastre".

(M.I.)

-------

Ungaria nu va sprijini aderarea României şi Croaţiei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a anunţat ieri Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Budapesta, într-o declaraţie citată de agenţia de presă MTI, potrivit Agerpres.

MAE ungar precizează că motivul pentru care Ungaria îşi suspendă sprijinul pentru aderarea României la OCDE este închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş.

În cazul Croaţiei, motivul invocat de Budapesta pentru retragerea acestui sprijin este disputa privind o investiţie a societăţii ungare "MOL" în această ţară.

Cristian Diaconescu: "Mi se pare inexplicabilă suspendarea de către Ungaria a sprijinului acordat României pentru OCDE"

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu este de părere că suspendarea de către Ungaria a sprijinului acordat României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă un gest inexplicabil.

Cristian Diaconescu a declarat ieri, pentru Agerpres: "În primul rând, din punctul de vedere al relaţiilor diplomatice bilaterale, avem un Parteneriat strategic convenit în anul 2002 şi un Tratat politic de bază semnat în 1996. Acest gest mi se pare inexplicabil. Indiferent de problemele invocate, probleme interne, blocarea votului în ceea ce priveşte candidatura României la OCDE nu are absolut nicio legătură şi implicit niciun fel de explicaţii. Chestiunile care ţin de reglementările interne în ceea ce priveşte drepturile libertăţile minorităţilor, identitatea culturală, dreptul la educaţie sunt supuse legilor interne din România. Nu pot face obiectul internaţionalizării, aşa cum doreşte partea ungară, dar decizia legată de OCDE nu are, din punct de vedere al conţinutului, niciun fel de legătură cu tema în sine, care se dezbate şi trebuie reglementată conform normelor româneşti. Deci asocierea celor două subiecte este absolut neavenită. Nu înţeleg această poziţie, nu înţeleg ce doreşte partea ungară".

Potrivit fostului ministru de Externe, "faptul că România nu ar deveni membru al OCDE reprezintă o pierdere economică în egală măsură şi în relaţia cu Ungaria la nivel regional, dar şi în ceea ce priveşte cetăţenii României, indiferent de etnie".

"Problemele legate de OCDE ţin de piaţă, de concurenţă, de competiţie, de pregătirea forţei de muncă, deci absolut niciun fel de legătură cu aspectele invocate şi care, evident, vor fi, la un moment dat, rezolvate, conform reglementărilor interne din România", a explicat Diaconescu.

El consideră că "este obligatoriu să existe o rezolvare a problemei".

Cristian Diaconescu a mai spus: "Dincolo de echilibrul necesar al tuturor părţilor într-o astfel de situaţie, este clar că, pe de o parte, este necesar să existe explicaţii, iar pe de altă parte, evident, dialogul bilateral, care are, cum spuneam, repere clare şi care au funcţionat de-a lungul timpului, începând cu Tratatul politic de bază, Parteneriatul strategic şi raporturile de cooperare înăuntrul Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice. Deci, pe baza acestor repere, în mod evident trebuie să se ajungă la deblocarea situaţiei. Pentru că, în acest moment, partea ungară, printr-un gest de retaliere, a blocat o candidatură a României într-o structură multilaterală".

Iulian Chifu: "Gestul Ungariei - un gest profund inamical"

Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, califică drept un gest profund inamical suspendarea de către Ungaria a sprijinului acordat României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Chifu a declarat ieri, pentru agenţia citată: "Este un gest profund inamical, care vizează elemente ce sunt clar distincte în raport cu modul în care ne raportăm la drept internaţional. Deci, una este o chestiune minoră, marginală, pe teritoriul unui stat, alta este o dispută pe o temă... care apar multe între vecini de orice culoare, peste tot în lume, şi alta este să discuţi exportul unui asemenea tip de temă la nivel internaţional, blocaje, mai ales pentru o organizaţie internaţională în care criteriile sunt cele dominante. Şi nu e acolo nici de un concurs de frumuseţe, nici de un concurs în care votul contează în sensul 'mergem să strângem voturi', cum este postul de membru nepermanent al Consiliului de Securitate".

Analistul consideră că acesta este "un post pe care îl obţii pe merit şi pe calităţile proprii".

Iulian Chifu a precizat: "Ori, noi ştim foarte bine cum arată la ora actuală candidaturile. Două state deja s-au retras din cursă din postura iniţială, e vorba de Brazilia şi Bulgaria, iar, în momentul de faţă, alături de Croaţia şi pe partea cealaltă Argentina alături de Peru sunt candidaţi unde, în mod direct, România îndeplineşte cu asupra de măsură criteriile. Din punctul acesta de vedere ne aşteptam ca susţinerea generală să determine invitarea primirii României acolo".

El a invocat şi contextul în care se manifestă "un anumit tip de lipsă de apetit al OCDE de a deschide uşile unor state care nu sunt membri, deoarece are experienţe mai puţin faste cu ultimii membri primiţi, modul în care funcţionează odată ce s-au văzut în interior". "Iar la acest capitol putem să discutăm măsura în care Ungaria, odată ce a devenit membru, a respectat regulile jocului şi s-a afirmat ca un actor care merita să fie membru", a opinat analistul.

Iulian Chifu recomandă "să lăsăm în continuare - înaintea unor vociferări şi dispute de natură politică - spaţiul diplomaţiei româneşti, al diplomaţiei internaţionale să acţioneze".

El a adăugat: "Eu zic că, înainte de a ne inflama, să ne uităm cu suficient de multă atenţie. Mai e un interval în care ar fi bine ca să lăsăm în continuare - înaintea unor vociferări şi dispute de natură politică - spaţiul diplomaţiei româneşti, al diplomaţiei internaţionale să acţioneze în aşa fel încât să nu risipim, înainte de momentul propriu-zis, şansele de a raţiona pe care le putem aduce Ungariei pe acest interval. Deci aş recomanda, pentru moment, suficient de multă ponderare şi pentru a încerca să recuperăm chiar şi din această postură, indiferent cum e privită sau legată de Budapesta oficială, o asemenea candidatură".

Dragnea: "Nu ne ajută, ca naţie, să avem relaţii tensionate cu comunitatea maghiară din România"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, consideră că a avea relaţii tensionate cu comunitatea maghiară din ţara noastră ''nu ne ajută pe noi, ca naţie''.

El a declarat, la Bistriţa: "Sunt nemulţumit deoarece copii de etnici români din Ucraina nu au dreptul să înveţe în limba maternă. Şi ne întoarcem în România. Aici ne spun unii să ne uităm invers. Adică noi ţipăm dacă ni se iau nişte drepturi, în schimb aici noi cu surle, trâmbiţe şi eventual cu arestări trebuie să luăm nişte drepturi. Ale cui? Ale unor copii".

Liderul PSD a subliniat că nu este de acord cu ceea ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în ultimii doi ani: "A fost arestat inspectorul şcolar pentru că a avizat, a aprobat înfiinţarea unui liceu după ce a fost o hotărâre de consiliu local. Prefectul care atacă de fiecare dată hotărârile de Consiliu local. Cui foloseşte această sămânţă de scandal? Cui foloseşte faptul că sute de copii, cetăţeni români, care au aceleaşi drepturi ca noi toţi, sunt într-o stare de tensiune foarte mare şi ei şi părinţii lor, fiind daţi afară dintr-o locaţie din care au învăţat? Eu i-am spus şi primului-ministru şi ministrului Educaţiei - poate o abordare mai curajoasă, poate că nu toată lumea se sperie de procurori. (...) Noi discutăm de şansa unor copii din România să înveţe. Mai mult, există, din ce am înţeles, contractul dintre Biserica Romano-Catolică şi Inspectoratul Şcolar, după ce s-au retrocedat clădirile, ca într-un corp de clădire, lăsând în continuare liceul nostru, să funcţioneze şi Liceul Romano-Catolic. Nu ştiu, poate bănuiesc ce instituţii instigă la asta. Eu doresc ca anul 2018 să fie un an liniştit, nu un an în care (...) se incită la tensiuni, la ură şi eventual să avem un an foarte agitat, când ar trebui să fie un an cu creştere economică. (...) Şi să păstrăm această insulă de stabilitate care este România''.

Dragnea nu a dorit să comenteze reacţia MAE ungar.

"Eu mă îndrept către fondul problemei - nu cred că ne ajută pe noi, ca naţie, să începem să avem relaţii tensionate cu comunitatea maghiară din România", a menţionat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Udmr da peste botic marelui Psd.

    Hungari stie ca suntem natie de tigani? 

    1. Toată nația ungurilor a fost considerata tiganimea marginasa a Imperiului Austriac, ce-au fost folosiți și exploatați la maximum, manipulați fiind prin impresia lăsată retarzilor ca ar face parte din gloriosul Imperiu. N-au fost decât un popor fără identitate și istorie, fără cultura și fără principii. Acum slugaresc Rusiei și din nou se cred importanți. Păcat ca nu avem politicieni care sa le arate unde le este locul în Europa si-n civilizatie.

      Tu vorbesti despre poporul roman,ai dreptate,ati fost ,sunteti si veti fi un popor de rom(an)i fara coloana vertebrala si cand v-i se spune pe fata ca nu tine smecheria va ofuscati.Era si timpul sa primiti ce meritati.

      Fara coloana vertebrala sunteti voi intrucat ati acceptat dictatura habsburgica timp de secole. Noi ne-am impotrivit atat lor cat si otomanilor. Natiuea romana este mica iar cea ungara si mai mica. Din punct de vedere teritorial noi suntem mici iar voi si mai mici.

    1. Ar trebui interzise partridele partidele constituite pe criterii etnice, de breasla, pe criterii religioase sau orientari sexuale etc. Atat timp cat toti cetatenii romani au aceleasi drepturi, indiferent de etnie, sex, orientare religioasa, profesie etc. nu se justifica constituirea de partide pe aceste criterii.

    2. daca tot vine PNL-ul cu propuneri legislative, ii recomand sa mai faca inca una - MAJORAREA PRAGULUI ELECTORAL. Sa incheiem odata pentru totdeauna cu acest cal troian ungar adus in Parlamentul Romaniei!!! 

    1. Sunt nonvalori care ne conduc in tara si afara. Se numeste, nu da examen asa e posibil ca un cu 4 clase ca trenul sa conduca un intelectual.

    Maghiarimea in Romania, doua judete amarate, Har-Cov, este pe cale de disparitie, sub 800,000 maghiari real, spor demografic puternic negativ, in curs de asimilare, in 5-10 ani, vor fi pe cale naturala, istorie!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb