Ungaria, posibil să fie exceptată de la plafonarea preţului petrolului rusesc

F.D.
Internaţional / 24 noiembrie 2022

Ungaria, posibil să fie exceptată de la plafonarea preţului petrolului rusesc

Ungaria este pe cale să obţină o excepţie în aplicarea planificatei plafonări a preţului importurilor de petrolul rusesc în cadrul sancţiunilor aplicate Rusiei de către UE, a declarat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, adăugând că, în acelaşi timp, ''mai multe propuneri periculoase încă se află pe masa'' Comisiei Europene, relatează agenţia MTI, potrivit Agerpres.

Conform proiectului actual, plafonarea nu se va aplica importurilor de petrol efectuate prin conducte sau, în cazul în care conductele (care trec prin Ucraina) nu vor mai putea fi folosite, importurilor efectuate pe mare pentru a le substitui pe cele care urmau să vină prin respectivele conducte, a explicat ministrul ungar.

El a mai menţionat că statele UE au început să discute şi despre impunerea de plafoane asupra preţului importurilor de gaz rusesc, ideea urmând să fie rediscutată la întâlnirea miniştrilor europeni ai energiei pe 13 decembrie. Ministrul ungar a descris această iniţiativă drept ''periculoasă, inutilă şi inadecvată'', întrucât există riscul devierii unor volume de gaz dinspre piaţa europeană către alte pieţe.

Cât despre celelalte iniţiative ale Comisiei Europene, Szijjarto a criticat mecanismul de solidaritate menit să evite între statele UE disparităţile majore în aprovizionarea cu gaze, considerând că acest plan reflectă ''încă o dată aspiraţiile Bruxellesului de a avea mai multă putere pentru a eroda suveranitatea politicii energetice a statelor membre''.

''Imaginaţi-vă o situaţie în care cineva de la Bruxelles ne poate ordona nouă să cedăm către altă ţară gazul cumpărat cu banii poporului ungar, pentru poporul ungar şi pentru funcţionarea economiei ungare'', a indicat el.

Pentru a ajuta în special Germania, ţară foarte dependentă de gazul rusesc şi de a cărei economie este legată cea a întregului bloc comunitar, Comisia Europeană a cerut statelor UE să-şi reducă consumul de gaze cu 15% în perioada august 2022 - martie 2023, faţă de media ultimilor cinci ani, în contextul perturbării aprovizionării provocate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile împotriva Rusiei.

Primită nefavorabil de unele state membre, propunerea Comisiei a fost în final inclusă într-un acord încheiat în luna iulie la nivelul UE, care prevede însă că această reducere va fi deocamdată voluntară, dar, în cazul unui ''risc de penurie gravă'' de gaze, executivul comunitar o poate face să devină obligatorie, cu unele excepţii pentru mai multe state membre.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Plata ptr reducerea aplicării pnnr

    Când Germania, Franța etc (în ac ordine) strănuta, România cade la pat, eventual cu febra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb