Ungaria sprijină atât proiectul rus de gaze naturale South Stream, cât şi pe cel european Nabucco, potrivit unor oficiali din Ministerul Dezvoltării, citaţi de publicaţia Nepszabadsag, preluată de Bloomberg. Ungaria trebuie să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale, iar South Stream poate reprezenta o soluţie la această problemă deoarece ocoleşte Ucraina, notează Nepszabadsag, în condiţiile în care disputele Ucrainei cu Rusia au pus în pericol livrările de combustibil în ultimii ani. Potrivit Mediafax, caracteristicile geologice ale Ungariei fac din teritoriul acesteia o locaţie ideală pentru construirea unei facilităţi subterane de depozitare a gazelor pentru proiectul rusesc, adaugă publicaţia.
Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct cu o capacitate anuală de 31 miliarde mc. Obiectivul gazoductului este facilitarea importului direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria. România participă la proiect prin intermediul Transgaz, alături de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE Germania. Primele livrări ar urma să fie efectuate în 2014.
South Stream, cu o lungime de circa 900 km, va trece pe sub Marea Neagră, din Novorosisk până la Varna, în Bulgaria. Gazoductul va avea o capacitate de 63 miliarde mc pe an şi este considerat rivalul Nabucco. Primele livrări sunt estimate pentru sfârşitul anului 2015.