UNICUL CULTIVATOR DE AFIN CANADIAN DIN ŢARĂ Ruben Budău: "Potenţialul agriculturii româneşti este enorm"

A consemnat LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 27 iulie 2016

Ruben Budău: "Potenţialul agriculturii româneşti este enorm"

"Piaţa fructelor de pădure se confruntă cu un gol imens"

"Producţiile bio sunt în creştere, însă din păcate, noi ca popor, nu suntem pregătiţi financiar să susţinem o astfel de producţie"

Ruben Budău este lector universitar în cadrul departamentului de Silvicultură şi Inginerie Forestieră al Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea. În urmă cu câţiva ani a început să cultive arbuşti fructiferi la Ferma Bărzani, printre care şi afinul canadian de care este convins că va avea un mare succes şi aici la noi. Despre producţie şi agricultura românească am dezbătut într-un interviu.

Reporter: Cum aţi ales arbuştii fructiferi pentru a începe o afacere?

Ruben Budău: În spatele activităţii mele legate de arbuştii fructiferi stă o poveste personală: în urmă cu circa şapte ani, efectiv în zilele de vară în plin sezon, voiam tare mult să îmi achiziţionez fructe proaspete de zmeur, pe care să le consum. Era o poftă legată de copilărie, care îmi aducea aminte de zilele de vară fără griji şi înfrumuseţate cu fructe de zmeur savurate de la bunica. Am reuşit însă după aproximativ 4-5 zile de aşteptare şi căutări. De aici mi s-a aprins scânteia, ceva nu era la locul lui...nu mi se părea normal ca fructele de zmeur să se găsească atât de greu, vara în plin sezon.

Apoi a urmat partea de documentare atât în bibliotecă cât mai ales online, iar pe lângă aceasta îmi doream foarte mult să văd o plantaţie, cum arată în realitate. Foarte greu am găsit mai târziu o astfel de plantaţie într-un sat aproape de Beiuş în judeţul Bihor.

În toamna acelui an, am plantat primii drajoni de zmeur, iar de aici a început totul.

Reporter: Care este potenţialul agriculturii în economia românească?

Ruben Budău: Din punctul meu de vedere, potenţialul agriculturii autohtone este enorm de mare. Avem un pământ foarte bun, şi când spun bun mă refer la bonitatea acestuia din care putem produce produse de calitate excepţionale, pe care să le valorificăm atât pe plan intern cât şi pe plan internaţional.

Reporter: Ce arbuşti cultivaţi?

Ruben Budău: Am început practic de la primul nivel cu zmeurul, de aici am crescut treptat astfel încât astăzi totul s-a transformat în Ferma Bărzani. Aici cultiv arbuşti astfel încât să pot oferi o gamă cât mai variată pentru întregul sezon, de la începutul verii când apar primele fructe care se pot savura în forma lor proaspătă cum sunt afinele, iar pe urmă eşalonat zmeur, coacăz, mur şi cătină.

Reporter: Ştiu că sunteţi singurul cultivator din România de afin canadian. Povestiţi-mi cum aţi luat contact cu aceste fructe şi care sunt beneficiile?

Ruben Budău: Da aşa este, momentan sunt în curs de omologare al acestui afin în România. Contactul cu acest arbust îl am datorită prietenului meu din Canada, care m-a ajutat să îl aduc în Ferma Bărzani, unde îl cultiv de circa cinci ani. Fructele afinului canadian sunt deosebite prin gust şi arome, este un arbust nou care sunt convins că va avea un mare succes şi aici la noi, în altă ordine de idei avem un fruct nou în piaţa fructelor de pădure.

Reporter: Ce ne spuneţi despre caracteristicile plantei?

Ruben Budău: Afinul canadian se adaptează foarte bine la condiţii vitrege de viaţă cum sunt temperaturile foarte scăzute, spre exemplu rezistenţa acestuia fiind până la -50 EC, plasticitate ridicată la condiţiile de aciditate a solului, acesta putând vegeta în condiţii normale între 4,5-7,5 PH (spre exemplu în Ferma Bărzani aciditatea solului este de 6,5 PH). O altă caracteristică ar fi că este foarte rezistent la secetă, dar aici am de adăugat următorul aspect - performanţele în ceea ce priveşte producerea fructelor de pădure se obţin într-un mediu cât mai bine îngrijit, irigat şi bine pus la punct.

Reporter: Se pune tot mai mult accent pe producţiile bio. Cât de importante le consideraţi?

Ruben Budău: Când este vorba despre produsele pe care le consum, importanţa pe care o acord este maximă. Evident, îmi doresc întotdeauna un produs cu gust, cu arome, un produs pe care să îl consum cu poftă şi despre care să ştiu câteva detalii, ţara de origine, producător, calitate.

Producţiile bio sunt în creştere, sunt la modă însă din păcate noi, ca popor, încă nu suntem pregătiţi financiar să susţinem o astfel de producţie integral. Pe beneficiar în primul rând îl interesează preţul, dar sigur că sunt persoane care caută doar produse bio şi care îşi permit achiziţia acestora.

Ceea ce mă surprinde plăcut este generaţia de tineri, familiile cu copii, cei cu care am intrat în contact - sunt fermi, ştiu ce îşi doresc şi chiar le pasă de ceea ce mănâncă, preferă să cumpere, chiar dacă produsul este mai scump, pentru că vor calitate.

Reporter: Ce suprafaţă cultivabilă aveţi?

Ruben Budău: 20 de hectare din care şapte sunt cu arbuşti fructiferi. Cealaltă fiind cultivată cu cereale, fiind terenul de rezervă al fermei.

Reporter: Cât de căutate sunt fructele de pădure? Unde se vând?

Ruben Budău: Datorită conţinutului bogat în vitamine şi substanţe minerale sunt foarte căutate, pe plan local şi mă refer aici în marile oraşe.

Vânzarea acestora poate fi realizată către persoane fizice direct la domiciliu, în pieţe, cofetării, localuri, sau lanţuri de magazine. Totul ţine de ofertă, un preţ corect şi organizare. Există cerere foarte mare şi în afara ţării însă şi aici sunt cerinţe legate de calitate, cantitate şi posibilităţi de conservare/depozitare şi transport.

Reporter: Ce potenţial au pe piaţa românească, comparativ cu cea din străinătate?

Ruben Budău: Potenţialul pe piaţa românească este foarte mare, la ora aceasta practic piaţa se confruntă cu un gol imens. Nu cred că a existat undeva zmeur spre exemplu mai jos de 15 lei/kg în acest sezon, de asta cred că suntem capabili de a produce şi a oferi fructe proaspete şi de calitate pentru piaţa locală, la un preţ corect.

Reporter: Ce atenţii necesită aceste culturi de fructe?

Ruben Budău: Cultura arbuştilor fructiferi indiferent care sunt aceştia în primul rând necesită câteva cunoştinţe teoretice despre plantă, adaptarea acesteia la climă şi sol, soiuri, productivitate, lucrări necesare pe întregul an de vegetaţie precum şi în perioada de repaos vegetativ. În principiu trebuie să existe acea legătură între fermier şi plantaţia respectivă. Tot timpul apar provocări noi pe care trebuie să le treci cu brio.

Dacă este să vorbim despre fructe, formarea acestora, coacerea şi recoltarea lor necesită o atenţie aparte pentru că este produsul de bază, produsul principal care ne poate aduce minimul de profit sau ne poate aduce sub nivelul de profit în cel mai rău caz.

Reporter: Cum arată cifrelele afacerii cu arbuşti fructiferi?

Ruben Budău: Este greu să vă spun în acest moment în cifre, cum arată acestea. Practic ce am produs am reinvestit înapoi în fermă. Am cumpărat terenuri, utilaje, am mărit suprafaţa cultivată.

Principiul meu pe care mă bazez are la bază o regulă cunoscută de toată lumea, o regulă din clasele primare, regula de trei simplă:

Dacă un arbust îmi produce într-un an 3,5 lei, atunci zece mii de arbuşti îmi produce X.

Concluzia este simplă, cu cât mai mulţi arbuşti cu atât mai multă muncă, dar în final şi un profit mai ridicat.

Reporter: Când, unde şi cum se cultivă fructele de pădure?

Ruben Budău: Toamna şi primăvara, dar există şi posibilitatea de cultivare vara dacă avem plante cu rădăcinile protejate, iar pentru cultivarea acestora sunt proceduri clare în funcţie de specie.

Foarte mulţi fermieri merg pe varianta de a încerca cu 100 de bucăţi un an sau doi şi pe urmă mai văd cum va fi. Evident sunt care se ocupă sunt care nu, iar într-un final renunţă.

Acest procedeu este foarte greşit, sunt specialişti care au în spate 20-30 ani poate chiar mai mult, care toată viaţa lor au făcut cercetare în horticultură, au crescut plante şi care pot oferi consultanţă la fel de bine cum pot oferi consultanţa cei care produc şi furnizează materialul săditor.

Ceea ce vreau să scot în evidenţă aici este legat şi de un proverb românesc care spune că "cine se zgârceşte la tărâţe va pierde la făină". Cu alte cuvinte cine doreşte să investească într-o plantaţie de arbuşti fructiferi, sfatul meu este să îşi asigure şi partea aceasta de consultanţă a unei persoane abilitate, va fi spre binele lui. Este şi corect acest lucru, adică nu învesteşti 30000 euro după ureche, asigură-ţi şi partea aceasta de proiectare şi consultanţă, primul gând pe care îl pot da spre exemplu este acel moment în care doreşti să îţi faci casă şi te apuci de muncă, fără un arhitect care să îţi facă un plan, tu evident fiind frizer, aşa este şi aici.

Reporter: Cum caracterizaţi fermierul român?

Ruben Budău: Fermierul român, în acest moment din punctul meu de vedere are două modele.

Primul este cel al părinţilor noştri care aşa cum au învăţat, aşa au făcut şi cel mai probabil aşa vor face atâta timp cât bunul Dumnezeu le mai dă sănătate şi putere.

Al doilea model este cel al fermierului tânăr deschis la tehnologii, culturi şi provocări noi.

Reporter: Este antreprenoriatul o soluţie pentru viitor?

Ruben Budău: Categoric da! Eu cred foarte mult în generaţia de astăzi, în tinerii care vor schimba în bine lucrurile din ţara noastră.

Reporter: Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai importante domenii care pot aduce profit în ţara noastră?

Ruben Budău: Agricultura, turismul şi comerţul.

Reporter: Ce cifră de afaceri aţi atins în 2015? Pentru anul în curs ce aşteptări aveţi?

Ruben Budău: Aş prefera să nu vorbesc despre cifra de afaceri în acest moment. În primul rând sunt producător, iar tot profitul pe care l-am obţinut l-am reinvestit în fermă. În linii mari pot spune că se poate trăi decent din munca sau afacerile cu arbuşti fructiferi.

Reporter: Care sunt direcţiile pe care se poate dezvolta afacerea dumneavoastră pentru a fi şi mai profitabilă?

Ruben Budău: O direcţie precisă spre care ne îndreptăm în acest moment este dezvoltarea unui centru de colectare, depozitare şi procesare a fructelor. În acest mod va creşte şi valoarea fructelor cu cel puţin 35%.

Reporter: Ce planuri de viitor aveţi?

Ruben Budău: Să ofer produse de calitate la un preţ corect celor din ţara mea, evident sub brandul pe care l-am creat, Ferma Bărzani - Fabricat în ţara ta.

Reporter: Cum vedeţi mediul afacerilor din România?

Ruben Budău: Cred că este un mediu în creştere, un mediu cu potenţial ridicat.

Reporter: Aţi intenţionat vreodată să accesaţi fonduri europene?

Ruben Budău: Da în anul 2011, însă am pierdut la departajarea proiectelor în funcţie de punctajul acestora. Lipsa de intabulare a terenurilor a atras după sine pierderea unui proiect la acea dată pe măsura Instalarea tinerilor fermieri.

Este un ajutor binevenit pentru cei care reuşesc să acceseze aceste fonduri, însă am învăţat un lucru: ai câştigat, continuă să mergi mai departe, ai pierdut, la fel ridică-te, scutură praful şi continuă să mergi mai departe!

Reporter: Vă mulţumesc pentru timpul acordat!

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Mult succes. Poate cultivati si aronia.

    ma intereseaza mult fructele de padure, insa ajung in piete la un pret destul de piperat. 15 lei mure, 20 de lei zmeura, 25 de lei afine...

    1. te invit sa vii la cules , sa culegi un kg de zmeura si apoi sa spui cum ti se pare pretul de 20 ron/kg. Ca sa nu mai zic de intretinere , taiat , udat, legat, semne pe maini de la zgarieturile zilnice de la cules . Toate cele bune.

    Felicitari pentru reușită. Multumim pentru recomandări. Mai asteptam si alte articole.

    Mult succes !!!

    Ruben Budau TE IUBIM SI TE RESPECTAM !!!

    Felicitari si mult succes pe viitor Ruben! Multumim pentru colaborare!

    Felicitari Ruben! Ma bucur pentru parteneriatul nostru si pentru directia in care mergi! Sa-ti ajute Dumnezeu sa pui in practica cu succes toate planurile tale!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb