Unii politicieni preferă acţiunile "la purtător"

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Politică / 2 februarie 2009

Firma de consultanţă controlată de politicienii PD-L Silvian Ionescu şi Sulfina Barbu s-a transformat din SRL în SA cu acţiuni la purtător

Acţiunile la purtător sunt un instrument eficient în păstrarea anonimatului acţionarilor

Sulfina Barbu, fostul ministru al mediului, şi Silvian Ionescu, fost comisar al Gărzii de Mediu, au decis recent să-şi trans­forme firma de consultanţă KVB Ecomomic SRL în SA, cu acţiuni la purtător. Firma celor doi politicieni PD-L a fost implicată, în ultimii doi ani, în două scandaluri de presă, după ce un cotidian central a dezvăluit că ar fi întocmit raportul de mediu pentru cartierul rezidenţial pe care controversatul afacerist Costică Constanda intenţiona să-l construiască în Parcul Bordei, dar şi că ar fi fost implicată într-un caz suspect de fraduare a unor fonduri europene.

Avantajul acţiunilor la purtător faţă de cele nominale este acela că permite transferul rapid al dreptului de proprietate, prin simpla tradiţiune manuală, adică proprietarul este cel care le deţine la momentul res­pectiv.

Gheorghe Piperea, avocat şi profesor de drept comercial, susţine că, în general, dacă proprietarii acţiunilor doresc să-şi ascundă această calitate, atunci varianta "acţiunilor la purtător" este una eficientă, pentru că legea nu obligă societăţile să ţină un registru cu evidenţa mişcării lor între Adunările generale ale acţionarilor. "Doar la AGA şi la distribuirea dividendelor se poate vedea cine este proprietarul acelor acţiuni, pentru că se întocmesc procesele verbale cu cei care au avut drept de vot sau care au primit dividende", explică avocatul Piperea.

Administratorul firmei KVB, Răzvan Stan, ne-a declarat că motivul pentru care acţionarii au decis transformarea societăţii din SRL în SA, cu acţiuni la purtător, nu este în niciun caz ascunderea identităţii acţionarilor: "Noi am înregistrat la Registrul Comerţului transformarea societăţii în SA, aşa că oricine doreşte să verifice cine sunt acţionarii o poate face foarte simplu, solicitând la Registrul Comerţului. Mai mult, din câte cunosc, acţionarii care aveau obligaţia leagală de a-şi declara interesele au făcut acest lucru, astfel că în declaraţiile lor, care sunt publice, se poate vedea că sunt acţiunori la această firmă". (n.r- domnul Stan nu ia în calcul totuşi perioadele dintre sesiunile AGA, când acţiunile îşi pot schimba proprietarul în orice minut, făcând practic imposibil verificarea titularului actual la Registrul Comerţului).

Răzvan Stan ne-a mai precizat că opţiunea pentru "acţiuni la purtător" nu a venit de la cei doi politicieni, ci de la avocatul societăţi, care a motivat că este o formulă mai simplă de gestionare a lor. "Oricum conform celor decise de AGA, eu, ca administrator al societăţii, sunt obligat să ţin evidenţa acestor acţiuni într-un registru special, la sediul societăţii, aşa că nu se va pierde în niciun caz evidenţa celor care le au în proprietate", mai explică Răzvan Stan.

Avocatul Piperea spune că, prin modificarea normelor legale, va fi tot mai greu ca cineva să verifice la Registrul Comerţului cine sunt asociaţii sau acţionarii unei companii, pentru că ele au, mai nou, un statut de informaţii cu carecter personal: "Doar cu acordul acţionarilor sau asociaţilor se vor mai putea obţine astfel de informaţii, altfel nu vom şti care domn Popescu este acţionar, căci codul numeric personal nu mai este afişat public".

În ţara noastră, există câteva sute societăţi care au optat pentru emiterea de "acţiuni la purtător"

În ultimii ani , potrivit datelor noastre, tot mai multe companii au ales să-şi transforme acţiunile nominale, în acţiuni la purtător. Două dintre acestea sunt şi firmele de consultanţă controlate de Dan Andronic, fostul consultant politic al Guvernului Tăriceanu şi PNL.

Printre primele companii care au optat pentru această formă de organizare au fost unele firmele grupului Tofan, în anii 90, unde actualu lider PD-L, Theodor Stolojan, a figurat drept consultant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb