Unii senatori americani cer suspendarea programului de stimulare "Recovery Act"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 martie 2010

Un grup de senatori americani consideră că banii destinaţi programului Recovery Act sunt direcţionaţi spre proiecte ce creează locuri de muncă în afara graniţelor.

Un grup de senatori americani consideră că banii destinaţi programului Recovery Act sunt direcţionaţi spre proiecte ce creează locuri de muncă în afara graniţelor.

Unii senatori democraţi i-au cerut preşedintelui american Barack Obama să sus-pende programul de stimulare economică pentru finanţarea energiei regenerabile, pretinzând că banii respectivi sunt direcţionaţi spre proiecte ce creează locuri de muncă în ţări străine.

Patru parlamentari, conduşi de Chuck Schumer, senator de New York, i-au scris, marţi, ministrului finanţelor - Timothy Geithner, cerând un moratoriu la programul Recovery Act. Semnatarii au solicitat menţinerea suspendării până când vor reuşi să treacă prin Congres un act normativ care să lege sprijinul financiar de stimulare economică exclusiv de proiectele menite să păstreze şi să creeze locuri de muncă pe teritoriul SUA.

"O prioritate esenţială a Recovery Act o reprezintă investiţiile în indus-tria energiilor regenerabile şi nepoluante naţionale, şi nu investiţiile în producătorii din străinătate", au scris senatorii nemulţumiţi în scrisoarea citată de Associated Press.

Legiuitorii fac referire la un raport al Grupului de Investigaţii Publice, care a descoperit că majoritatea fondurilor nerambursabile ale programului de relansare economică erau acordate unor companii străine, iar aproape toate turbinele eoliene achiziţionate cu bani publici erau construite şi furnizate de producători străini.

"Nu aceasta este utilizarea dorită a fondurilor Recovery Act", au scris senatorii.

Purtătorul de cuvânt al Trezoreriei SUA a refuzat să comenteze pe marginea poziţiei democraţilor.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Energiei, Dan Leistikow, a declarat că programul a creat locuri de muncă pentru americani şi a subliniat că acesta finanţează numai proiecte realizate în SUA. Leistikow a adăugat că Recovery Act a atras investiţii de peste 10 miliarde de dolari în industria eoliană americană, inclusiv a condus la crearea de noi fabrici de producţie.

"Este opusul externalizării capacităţilor de producţie şi ar trebui să încurajăm, nu să descurajăm asemenea investiţii", a subliniat Leistikow.

În toamna anului trecut, o companie mixtă a anunţat implicarea grupului "Shenyang Power" din China, a "Cielo Wind Power" LP din Aus-tin, Texas, şi a "Renewable Energy Group", tot din SUA, în construcţia unei centrale eoliene de 1,5 miliarde de dolari în Texas. Întrucât turbinele eoliene urmau să fie construite în China, senatorul Chuck Schumer i-a scris, în noiembrie 2009, ministrului american al energiei, solicitându-i să respingă alocarea de fonduri federale proiectului în cauză.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb