Uniunea Europeană a ajuns la un acord preliminar referitor la proiectul Nord Stream 2

I.M.
Internaţional / 13 februarie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Reprezentanţi ai Comisiei Europene, Parlamentului European şi ai celor 28 de state membre au ajuns miercuri la un acord preliminar referitor la regulile care trebuie respectate de operatorii conductelor folosite la importurile de gaze naturale, inclusiv de gazoductul rusesc Nord Stream 2, evoluţie care pune sub semnul întrebării planul operaţional actual al proiectului, relatează Reuters.

Acordul ar trebui să ducă la adoptarea unei legi noi în următoarele luni. Statele UE vor avea apoi la dispoziţie nouă luni pentru a transpune legea în legislaţia naţională.

Comisarul responsabil cu energia, Arias Canete, a spus că Europa elimină o lacună legislativă, în condiţiile în care dependenţa sa de importurile de gaze este în creştere.

"Noile reguli asigură că legislaţia UE va fi aplicată conductelor care transportă gaze în Europa şi că toate părţile interesate de vânzarea de gaze în Europa trebuie să respecte legislaţia europeană în domeniul energiei", se arată într-un comunicat.

Nord Stream 2 a divizat Uniunea Europeană, opoziţia Germaniei faţă de proiectul de lege blocând discuţiile de la propunerea acestuia de către Comisia Europeană, în noiembrie 2017.

Statele est-europene, nordice şi din regiunea baltică consideră că gazoductul Nord Stream 2, care are o lungime de 1.225 de kilometri, aflat deja în construcţie, va mări dependenţa UE e Rusia, în timp ce state din nordul Europei, cum este Germania, dau prioritate beneeficiilor economice.

Proiectul de lege va încetini probabil proiectul, dar nu îl va opri. Proiectul este condus de grupul rus Gazprom, în parteneriat cu cinci firme occidentale, companiile germane Uniper şi Wintershall, divizie a BASF, grupul anglo-olandez Shell, grupul austriac OMV şi compania franceză Engie.

Reglementările propuse prevăd ca toate conductele de import de gaze să respecte regulile europene ale pieţei energiei, să aplice tarife nediscriminatorii şi raportări transparente şi să permită ca cel puţin 10% din capacitate să fie disponibilă unor terţe părţi.

"Excepţii sunt posibile numai în cadrul unor proceduri stricte în care Comisia Europeană va avea un rol ecisiv", a precizat instituţia.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8347
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3037
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9018
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.8502

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb