Uniunea Europeană ar putea suspenda în curând sancţiunile impuse Siriei care vizează sectoarele energetic şi de transport, însă nu s-a ajuns încă la un acord privind relaxarea restricţiilor asupra tranzacţiilor financiare, potrivit unor trei diplomaţi şi unui document consultat de Reuters.
Miniştrii de externe ai UE vor discuta această chestiune în cadrul unei reuniuni programate luni, la Bruxelles.
Kaja Kallas, şefa politicii externe a blocului european, a declarat miercuri, pentru Reuters, că speră ca în cadrul întâlnirii să se ajungă la un acord politic privind relaxarea sancţiunilor.
Abordarea Europei faţă de Damasc a început să se schimbe după ce Bashar al-Assad a fost înlăturat din funcţia de preşedinte, în decembrie, de către forţele insurgente conduse de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), desemnată drept organizaţie teroristă de către Naţiunile Unite.
HTS, care în 2016 şi-a întrerupt legăturile cu Al-Qaeda, a declarat că, de la preluarea puterii în Siria anul trecut, este deschisă unui proces politic în care toţi sirienii să aibă un cuvânt de spus.
Transporturile sunt considerate esenţiale pentru repunerea în funcţiune a aeroporturilor din Siria, facilitând astfel întoarcerea refugiaţilor. De asemenea, energia şi electricitatea sunt văzute ca factori-cheie pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai, ceea ce ar putea contribui la stabilizarea ţării şi la încurajarea cetăţenilor să revină acasă.
Conform unui document al UE, diplomaţii celor 27 de state membre au recomandat luarea de măsuri rapide pentru suspendarea restricţiilor ~în sectoarele necesare stabilizării economice şi demarării reconstrucţiei economice a Siriei, precum energia şi transporturile".
Totodată, s-a propus ~evaluarea opţiunilor pentru redeschiderea relaţiilor bancare şi de investiţii cu Siria", însă relaxarea măsurilor restrictive ar urma să fie implementată gradual şi reversibil, cu evaluări periodice pentru a verifica dacă situaţia din Siria permite continuarea suspendării sancţiunilor.
O serie de sancţiuni vor rămâne însă în vigoare, inclusiv cele care vizează regimul Al-Assad, traficul ilicit de droguri şi comerţul cu arme. Decizia finală urmează să fie luată în cadrul reuniunii de luni, iar în cazul unui acord politic, oficialii europeni vor lucra la detaliile tehnice ale suspendării sancţiunilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2025, 10:59)
Deci sanctiunile economice al UE,
depind exclusiv de culoarea politica a
liderului tarii respective,
ce politica corecta misto, cu iz de ciuma rosie
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2025, 13:33)
Nu! Depind de respectarea democratiei si sa drepturilor omului din tara respectiva.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2025, 13:43)
Deci dupa tine,simpatizantul Statului Islamic
si omul care respesta Legea Sharia este un
exemplu de om care respecta democratia si drepturile omului,
vorbesti serios sau e efectul secundar al consumului "ilegal"
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2025, 14:52)
Moare rusul de grija sirianului.
Suparat ca va desfiinteaza bazele?
Deocamdata respecta si la nivel declarativ vrea pace intre religii.
Cand nu va mai respecta, UE va fi prima care il va pune la colt.