Producătorii industriali din România au nevoie de investiţii masive în automatizare şi robotizare pentru a se adapta la actualele condiţii, caracterizate de creşterea salariilor din sector, de lipsa relativă de personal calificat şi necesitatea asimilării în producţie a produselor cu valoare adăugată ridicată, conform companiei Universal Robots.
Potrivit Federaţiei Internaţionale pentru Robotică, România are 11 roboţi la 10.000 de lucrători industriali, în timp ce în Polonia numărul acestora este de 28, iar în Ungaria de 57 de roboţi la 10.000 de lucrători industriali, precizează Universal Robots într-un comunicat de presă remis Redacţiei. Cehia este cea mai dezvoltată piaţă central şi est europeană, cu aproape 100 de roboţi la 10.000 de muncitori.
Horia Stănese, Business Development Manager, Universal Robots, a afirmat: "Pentru a atinge nivelul mediu de productivitate din regiune, România are nevoie de un salt calitativ, bazat pe automatizarea şi robotizarea unor sectoare întregi din domeniul industrial. Trebuie să eliberăm rapid forţa de muncă prinsă în activităţi repetitive şi anoste pentru a putea face loc activităţilor specifice producţiei cu valoare adăugată ridicată. Experienţa ţărilor precum Ungaria sau Polonia a arătat că procesele de automatizare şi robotizare au mers mână în mână cu creşterea salariilor şi a numărului de posturi disponibile în industrie".
Potrivit Eurostat, România are circa 2 milioane de angajaţi în industrie, ceea ce înseamnă un stoc de 2.200 de roboţi industriali instalaţi, conform cifrelor Federaţiei Internaţionale de Robotică. Pentru a ajunge la nivelul mediu de robotizare al regiunii, de 60 de roboţi la 10.000 de muncitori, economia românească are nevoie aşadar de circa 10.000 de roboţi industriali.
Ţinta de vânzări a companiei Universal Robots pentru piaţa românească în 2017 este de a dubla stocul existent, de peste 100 de roboţi. În ceea ce priveşte piaţa roboţilor colaborativi, Universal Robots are o cotă de piaţă de 85-90%. În perioada 2009-2016, compania a vândut peste 22.000 de roboţi colaborativi. Coboţii sunt roboţi industriali versatili, foarte uşor de utilizat şi programat, care lucrează împreună cu angajaţii şi care nu sunt izolaţi prin gard de metal, precum roboţii industriali clasici. Durata de amortizare a investiţiei pentru roboţii UR este de 195 de zile.