UPDATE Alba-neagra în detenţia lui Hayssam

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Politică / 24 iulie 2013

Alba-neagra în detenţia lui Hayssam

Update 10:27

Omar Hayssam ar fi fost adus în ţara noastră din Irak, unde era deţinut într-o închisoare, a anunţat Ahmed Daua, directorul Syrian Arab News Agency (SANA).

"Siria nu are nicio legătură cu persoana şi soarta acestui terorist. Din informaţiile pe care le am, el era ţinut la o închisoare din Irak şi de acolo a fost transferat în România", a afirmat directorul agenţiei de presă a Siriei, conform HotNews.ro.

...

Omar Hayssam a fost transportat, ieri, la Penitenciarul Rahova, după ce au apărut mai multe zvonuri potrivit cărora omul de afaceri sirian nu se găseşte nici în custodia Poliţiei Române, nici în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

"Persoana condamnată la o pedeapsă privativă de libertate Hayssam Omar se află în custodia Penitenciarului Bucureşti Rahova, începând de astăzi (n.r. ieri) 23 iulie 2013. După îndeplinirea procedurilor de primire în unitate, acesta va fi cazat într-o cameră cu profil de carantinare-observare, în conformitate cu prevederile legale", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Penitenciarelor.

Zvonurile cu privire la faptul că Hayssam nu se află în arestul Poliţiei Române au apărut, ieri, pe fondul amânării, până la data de 31 iulie, a procesului în care omul de afaceri este acuzat de înşelăciune şi delapidare.

Instanţa a mai stabilit două termene, respectiv cel de pe 31 iulie, când se va judeca propunerea de arestare făcută de DIICOT pe numele lui Omar Hayssam şi a fratelui său învinuiţi de fraude, iar cel de-al doilea, pe fond, pe data de 9 septembrie.

Omar Hayssam a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în acest dosar, în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, de cumnatul său, Mihai Nasture şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare.

Raluca Seucan, IGPR - "Nimeni nu a zis că Hayssam nu este în custodia Poliţiei"

Raluca Seucan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), ne-a declarat, ieri, că parte din confuziile care s-au iscat cu privire la detenţia lui Hayssam vin pe fondul unui telefon adresat Poliţiei Capitalei de către o persoană necunoscută.

"Confuzia a apărut ca urmare a faptului că, la începutul săptămânii, o persoană a sunat la Poliţa Capitalei din Bucureşti, declarând că este grefieră şi că doreşte să trimită o citaţie pe numele lui Omar Hayssam. Atunci reprezentantul IGPR i-a răspuns că inculpatul nu se află în arestul central al Poliţiei Capitalei. Cu toate acestea, pot să vă confirm că, într-adevăr, Hayssam se află într-un centru de detenţiei al Poliţiei Române, însă nu în arestul central al Poliţiei Capitalei", ne-a relatat, ieri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române.

Ulterior, preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat că, într-adevăr, o grefieră a instanţei a încercat luni citarea telefonică a lui Omar Hayssam în dosarul de delapidare, dar ofiţerul Poliţiei Române a refuzat primirea citaţiei, pe motiv că inculpatul nu figurează în evidenţele instituţiei.

Omar Hayssam a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă, în iunie 2010, la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism, în octombrie 2012, şi la 16 ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, în noiembrie 2012, se mai arată în comunicatul IGPR.

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, la finalul săptămânii trecute, potrivit unui anunţ făcut de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al şefului statului.

Ulterior, în aceeaşi zi, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara că Omar Hayssam a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei, precizând că nu poate da amănunte privind operaţiunea de aducere în ţară a sirianului şi nici de unde a fost adus acesta.

Şi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) anunţa, vineri, că Hayssam a fost dus într-un centru de reţinere şi arest preventiv al Poliţiei Române, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu închisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancrută frauduloasă şi înşelăciune.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul "Volvo" şi fraude în cauza "Foresta Nehoiu".

Omul de afaceri sirian mai este judecat şi pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, alături de fraţii acestuia, Mukhles şi Mahmoud, şi de omul de afaceri Mustafa Tartoussi.

În acest dosar, în 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar, acuzaţi că i-ar fi înlesnit fuga din ţară, au fost achitaţi.

Condamnarea dispusă în cazul lui Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare.

Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a stabilit următorul termen în dosar la 12 septembrie.

Omar Hayssam este vizat şi într-un dosar de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), privind privatizarea IPRS Băneasa, cauza vizând depunerea mai multor înscrisuri false referitoare la experienţa şi capacitatea financiară a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedură.

Omar Hayssam a fost adus în ţară în dimineaţa zilei de vineri, în urma unei "operaţiuni neautorizate pe teritoriul unui alt stat", potrivit declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu.

Domnia sa a declarat vineri că nu confirmă că Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nici că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române şi nici că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare.

Nici premierul Victor Ponta nu a rămas fără replică, afirmând că aducerea în ţară a lui Hayssam a fost o operaţiune avizată de Guvern şi derulată conform legilor româneşti.

Ponta a adăugat că el nu poate spune "poveşti cu Rambo care salvează oameni".

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în anul 2006.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb