UPDATE Băsescu: "România vrea ca până la sfârşitul anului să devină membru Schengen"

F.A.
Politică / 16 ianuarie 2014

Update 19:51

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, despre declaraţiile liderilor PSD de susţinere a lui Adrian Năstase după condamnare, că "îţi vine să nu te mai uiţi la ei" şi i-a acuzat de demagogie.

"Mă uit la câtă demagogie funcţionează la domnii de la PSD, ca şi cum Victor Ponta nu ar fi fost la Hotelul Confort, în noaptea cuţitelor lungi şi nu ar fi devenit a doua zi, după ce au stabilit debarcarea lui Năstase, purtătorul de cuvânt al lui Geoană, ca şi cum tata socru nu ar fi fost la acelaşi hotel, mare susţinător al debarcării lui Adrian Năstase", a precizat şeful statului.

El a adăugat: "Mulţi dintre ei i-au reproşat Zambaccian-ul lui Adrian Năstase şi i-au cerut să demisioneze de la şefia Camerei Deputaţilor".

---

Update 18:47

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că l-a informat pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că România îşi propune ca până la sfârşitul anului să devină membru al spaţiului Schengen.

"Din mai multe motive, e nu numai un obiectiv de ţară, dar şi unul personal. Îmi termin mandatul la 21 decembrie, aş vrea ca şi acest pas să fie făcut, chiar dacă în două etape. Vizez sigur, datorită evoluţiilor interne, luna octombrie. În mai sunt alegeri pentru Parlamentul European, e foarte greu să intrăm în negociere cu statele care mai au obiecţiuni înainte de aceste alegeri", a precizat preşedintele.

Domnia sa a menţionat: "Am solicitat să mă sprijine la fel cum m-a sprijinit în 2012 şi s-a ratat din cauza evenimentelor din vară. Nu am negat legătura pe care o fac unele state cu MCV, şi oricât am spune noi că aşa scrie în Tratat, sunt state care se uită şi la statul de drept. Am simţit nevoia să fac o clarificare, ce trebuie să se reflecte în raportul MCV din ianuarie, probabil 22, cel târziu 29".

"Atacul la Codul Penal a fost stopat de CCR. Mi s-ar părea corect ca raportul MCV să reflecte acest lucru. În acest raport cred că ar trebui să se menţioneze buna funcţionare a instituţiilor statului capabile să oprească derapaje ale politicului. Problema modificării Codului Penal pe tema conflictului de interese practic a fost eliminată. A fost un episod, dar în final a fost eliminată prin decizia CCR. Ne-a pus cu picioarele pe pământ. Sper să fie înţeleasă corect abordare pe care eu am avut-o", a adăugat şeful statului.

---

Băsescu, după întâlnirea cu Van Rompuy: "Formatul de negociere 5+2 s-a dovedit ineficient"

Formatul de negociere 5+2 care viza găsirea unei soluţii pentru Transnistria s-a dovedit ineficient, a declarat astăzi preşedintele Traian Băsescu, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

"Nu m-am dus nici în calitate de avocat al Republicii Moldova sau simpatizant al politicienilor de la Chişinău, ci în calitatea de preşedinte al României. Am simţit nevoia să atrag atenţia asupra unor evoluţii din Moldova. Situaţia prezentată: am pornit de la situaţiile de risc din Moldova care pot afecta parcursul european al celui de-al doilea stat românesc. Cel mai important risc este Transnistria unde pot apărea provocări. Formatul de negociere 5 plus 2 care viza găsirea unei soluţii pentru Transnistria s-a dovedit ineficient, după părerea mea. Formatul nu a reuşit să mişte lucrurile înainte. I-am spus lui Van Rompuy că nu ne mai putem ascundem să spunem că lucrurile se rezolvă în formatul 5 plus 2. Trebuie găsite soluţii", a afirmat şeful statului.

Traian Băsescu a continuat: "Am ridicat şi problema greutăţilor, şicanelor care se fac şcolilor de limba română şi am rugat să se conceapă o intervenţie a UE pentru rezolvarea dreptului pe care îl au românii din Transnistria de a învăţa în română. Am atenţionat şi asupra celui de-al doilea focar de instabilitate, Găgăuzia. Mâine se desfăşoară o mare adunare a aleşilor locali care intenţioneaza să facă o declaraţie de independenţă. Pe 2 februarie, contrar deciziei judecătoriei de la Comrad, se preconizează un referendum pentru independenţa Găgăuziei".

"Am ridicat din nou problema vizelor. E pe un drum bun şi un punct aparte a fost procesul de pregătire a semnării acordului de asociere şi liber schimb, parafat la Vilnius. E un efort mare, trebuie traduse cele două acorduri în cele 23 de limbi oficiale ale UE. Analiza arată că până la finele lui august s-ar putea semna acordurile, astfel încât să poată fi ratificate înainte de alegeri în parlamentul de la Chişinău", a mai spus Băsescu, referitor la Republica Moldova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb