UPDATE CCR a respins sesizarea lui Tăriceanu în legătură cu Dosarul Belina

Andrei Stan
Politică #Legislatie / 23 noiembrie 2017

CCR a respins sesizarea lui Tăriceanu în legătură cu Dosarul Belina

Curtea Constituţională: DNA poate ancheta Hotărâri de Guvern

-----

Actualizare 18:20 Dan Barna (USR): "Tudorel Toader va rămâne în memorie ca un simbol al contrareformei în Justiţie"

Numele ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, va rămâne în memorie ca un simbol al contrareformei în Justiţie, a declarat astăzi preşedintele USR, Dan Barna, potrivit unui comunicat de presă.

"Sprijinul ministrului Justiţiei pentru liderii PSD-ALDE care au încercat să deturneze ancheta din acest dosar reprezintă un atentat grav la independenţa sistemului judiciar din România şi trebuie sancţionat ferm. În războiul liderilor PSD - ALDE cu Justiţia s-a ajuns prea departe, iar numele ministrului Justiţiei Tudorel Toader, continuator fidel al predecesorului său Florin Iordache autorul Ordonanţei 13, va rămâne în memoria noastră ca un simbol contrareformei în Justiţie", a declarat preşedintele USR.

Potrivit sursei citate, USR salută decizia Curţii Constituţionale în dosarul Belina şi cere demisia ministrului Justiţiei Tudorel Toader.

"La dezbaterea sesizării iniţiate de Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Tudorel Toader a contestat în faţa judecătorilor CCR competenţa DNA de apreciere a legalităţii unei hotărâri de guvern. Practic, Tudorel Toader s-a transformat în avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu şi, indirect, al lui Liviu Dragnea şi Tel Drum la Curtea Constituţională. Anterior, ministrul Justiţiei a făcut declaraţii publice în care a susţinut că procurorii nu ar trebui să ancheteze Hotărârea de Guvern care a permis transferul ilegal al lacului Belina şi al braţului Pavel al Dunării către CJ Teleorman şi ulterior către firma Tel Drum", se arată în comunicatul USR.

(G.F.)

----------

Actualizare 15:34 Dragnea, despre decizia CCR pe speţa privind dosarul Belina: "O să vedem ce spune în comunicat"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, liderul social-democraţilor, a declarat că va aştepta un comunicat al Curţii Constituţionale pentru a formula o poziţie cu privire la decizia CCR dată la sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit unei surse din presă.

"O să vedem ce spune în comunicat", a declarat Liviu Dragnea, la Parlament, întrebat despre decizia CCR pe cererea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind existenţa unui conflict juridic între Guvern şi DNA ca urmare a cercetării privind legalitatea hotărârilor Executivului prin care părţi din insula Belina şi braţul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a judeţului Teleorman.

Fiind întrebat dacă el consideră că există în continuare un conflict între puterile statului în cazul dezbătut la CCR, preşedintele PSD a spus, citat de News.ro: "Nu vreţi să vedem comunicatul ?".

(A.C.)

----------

Actualizare 14:49

CCR a respins sesizarea depusă de către preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în legătură cu Dosarul Belina, privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern.

Valer Dorneanu, preşedintele Curţii, a anunţat: "Curtea, cu unanimitatea voturilor celor prezenţi, a respins sesizarea şi a constatat că nu există conflict de natură constituţională între Guvernul României şi Ministerul Public - DNA. Motivele le veţi afla foarte pe scurt în comunicatul de presă".

(A.C.)

--------------

O decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR) în cazul sesizării lui Călin Popescu-Tăriceanu referitoare la ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) legată de modul în care au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina este aşteptată astăzi. Preşedintele Senatului a cerut CCR să constate un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern, iar la şedinţa CCR din 16 noiembrie ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a prezentat judecătorilor constituţionali argumentele Guvernului în favoarea acestei sesizări, susţinând că este admisibilă. El a spus că DNA nu are competenţe de a ancheta legalitatea sau oportunitatea emiterii unei Hotărâri de Guvern, potrivit news.ro.

După dezbaterile din 16 noiembrie, CCR a decis amânarea cauzei pentru astăzi, pentru "aprofundare". Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat atunci: "Nu se va repune pe rol, s-au amânat deliberările. N-am cerut niciun fel de explicaţii, nici informaţii suplimentare, pur şi simplu pentru o analiză mai aprofundată a datelor care sunt deja în dosar, inclusiv cu privire la punctele de vedere susţinute astăzi în şedinţă".

Întrebat dacă practica judiciară existentă deja în materie poate constitui un factor important în decizia Curţii, Dorneanu a replicat: "Noi ne luăm după Constituţie, după practica noastră, nu eliminăm niciodată hotărârile pe care le dau instanţele judecătoreşti, dacă ele sunt necesare cauzei şi ne pot influenţa".

În şedinţa din 16 noiembrie, ministrul Justiţiei le-a prezentat judecătorilor CCR argumentele Executivului în favoarea acestei sesizări. Întrebat de jurnalişti de ce a venit la CCR să susţină sesizarea lui Tăriceanu, Tudorel Toader a spus că aşa l-a rugat premierul.

Ministrul le-a spus judecătorilor CCR: "Decizia nu va fi de speţă, ci una de principiu, care va delimita competenţele Ministerului Public în raport cu Guvernul. (...) Preşedintele Senatului vrea să afle dacă este legal ca DNA să verifice legalitatea sau oportunitatea unei Hotărâri de Guvern. (...) Noi considerăm că sesizarea este admisibilă".

El a susţinut că, în opinia Guvernului, această sesizare este admisibilă, arătând că DNA nu poate ancheta legalitatea, oportunitatea sau circumstanţele emiterii unei Hotărâri de Guvern, pentru că legalitatea unui astfel de act normativ este de competenţa instanţei de contencios administrativ.

În sesizarea depusă la CCR, Tăriceanu arată conflictul juridic intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcţiei Naţionale Anticorupţiei asupra legalităţii Hotarârii Guvernului nr. 858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr. 943/2013.

Preşedintele Senatului arăta: "În documentul înaintat Curţii Constituţionale a României se precizează: actele şi faptele concrete expuse în sesizare dovedesc existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi D.N.A. - componentă a Ministerului Public, care constă în declanşarea unei proceduri de urmărire penală în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern. Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituţională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenţei originare a Guvernului".

Călin Popescu-Tăriceanu a solicitat CCR să constate existenţa conflictului juridic de natură constituţională între Ministerul Public - Direcţia Naţională Anticorupţie, pe de o parte, şi Guvernul României pe de altă parte; să constate cauza conflictului: Ministerul Public - Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat competenţa de anchetare a circumstanţelor, împrejurărilor, oportunităţii şi legalităţii elaborării celor două hotărâri de Guvern; să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotarârilor de Guvern.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, la finalul lunii septembrie, după ce DNA a anunţat anchetarea transferului braţului Pavel şi a insulei Belina din proprietatea statului în cea a Consiliului Judeţean Teleorman prin Hotărâre de Guvern (HG), că decizia privind sesizarea CCR în legătură cu posibilitatea ca procurorii să ancheteze HG-uri revine Executivului, însă redactarea documentului este făcută de Ministerul Justiţiei. El a precizat atunci că judecătorii constituţionali vor trebui să precizeze dacă, în condiţiile în care deja Curtea a stabilit că procurorii nu pot face anchete în ceea ce priveşte ordonanţele, pot face astfel de anchete vizând hotărârile de guvern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb