UPDATE/ DUPĂ CE A FOST REŢINUT ÎN LONDRA, Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost eliberat pe cauţiune

ANDREI STAN
Anticorupţie / 14 august 2017

Puiu Popoviciu

Puiu Popoviciu

Actualizare 17:30

Omul de afaceri Gabriel Popovici, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa" şi reţinut astăzi la Londra, a fost eliberat pe cauţiune, transmite Digi 24.

Omul de afaceri a plătit 200.000 de lire, trebuie să se prezinte de trei ori pe săptămână la secţia de poliţie şi să poarte o brăţară de idenţificare electronică.

--------------

Actualizare 16:30 Surse: Puiu Popoviciu s-a prezentat la Poliţia din Londra cu un avocat după ce a fost citat la adresa indicată de poliţiştii români

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, reţinut astăzi la Londra, s-a prezentat împreună cu un avocat la Poliţia londoneză, care l-a citat la adresa furnizată de către poliţiştii români, după ce aceştia îl localizaseră pe omul de afaceri, potrivit unor surse judiciare citate de News.ro.

Sursele judiciare au precizat că poliţiştii din ţara noastră l-au localizat la Londra pe omul de afaceri şi au furnizat informaţiile respective colegilor londonezi, care i-au trimis acestuia o citaţie la adresa furnizată de către Poliţia Română.

În cursul dimineţii, Puiu Popoviciu s-a prezentat la London Metropolitan Police, însoţit de un avocat, fiind reţinut de către poliţişti, au mai precizat sursele citate.

------------

Actualizare 16:22 Ministrul Justiţiei, despre reţinerea lui Puiu Popoviciu: "Apreciez că s-a predat, când te predai nu conteşti măsura"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat astăzi că "e un lucru bun" că Puiu Popoviciu s-a predat şi a precizat că, în momentul în care instituţia pe care o conduce va avea toată documentaţia necesară, va demara procedurile legale pentru aducerea în ţară a omului de afaceri.

"În momentul acesta nu sunt la Ministerul Justiţiei, voi lua legătura cu colegii mei. Spuneam unuia din colegii dumneavoastră faptul că în momentul în care avem toată documentaţia demarăm procedurile legale pentru aducerea în ţară a lui Popoviciu", a declarat ministrul, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Întrebat cum apreciază faptul că omul de afaceri a ales să se predea, Tudorel Toader a răspuns: "E o chestiune personală. Nu pot să fac astfel de aprecieri, dar pentru bunul mers al justiţiei, apreciez ca fapt bun. (...) Atunci când te predai nu mai conteşti măsura. În cazul Ghiţă a fost invers. A fost identificat, reţinut, după care a contestat".

------------

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa" şi dat în urmărire internaţională, a fost reţinut astăzi la Londra, transmit televiziunile de ştiri.

Potrivit primelor informaţii, omul de afaceri s-a predat la poliţie însoţit de avocatul său.

"Inculpatul Popoviciu Gabriel a fost reţinut în cursul acestei zile, de către London Metropolitan Police. Schimbul de date şi informaţii a avut loc prin CCPI - Biroul Sirene", a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), potrivit News.ro.

În prezent, se derulează procedura legală în astfel de situaţii.

Poliţia Română a informat Curtea de Apel Bucureşti şi Ministerul Justiţiei, instituţii abilitate să se ocupe de extrădarea celui în cauză.

Surse oficiale din Poliţie au declarat, pentru Agerpres, că omul de afaceri a părăsit ţara la începutul lunii iunie.

Puiu Popoviciu a fost condamnat pe 2 august de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la şapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa", fiind găsit vinovat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu.

În prima instanţă, Popoviciu fusese condamnat la nouă ani de închisoare cu executare.

Avocatul său, Louis Freeh, fost şef al FBI, s-a declarat, săptămâna trecută, "profund dezamăgit" de decizia ICCJ în cazul clientului său, apreciind că sentinţa nu este susţinută nici de fapte şi nici de legislaţie.

Într-un comunicat de presă, Freeh a afirmat: "Sunt profund dezamăgit de decizia recentă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, de a condamna penal pe omul de afaceri român Gabriel Popoviciu la şapte ani de închisoare. Această decizie, această condamnare, nu este susţinută nici de fapte, nici de lege. În iulie 2016 am fost însărcinat să efectuez o analiză independentă a condamnării domnului Popoviciu în faţa Curţii de Apel din România. Am efectuat această analiză cu ajutorul unei echipe de procurori federali experimentaţi şi foşti agenţi speciali ai FBI, dintre care unii vorbeau fluent limba română.

Echipa noastră a analizat temeinic dovezile prezentate împotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv documente şi înregistrări ale conversaţiilor sale. Această analiză a indicat numeroase deficienţe de fapt şi juridice în cazul împotriva domnului Popoviciu. De exemplu, martorul principal al procuraturii, care a încercat în mod repetat, dar fără succes, să-l facă pe domnul Popoviciu să se incrimineze prin înregistrări secrete, a recunoscut în instanţă că nu a fost mituit de domnul Popoviciu - cu presupusa mită, inclusiv două sticle de lichior şi articole de promovare(cum ar fi un stilou, un notebook şi calendare). Fostul ministru al Educaţiei, precum şi alţi martori, au mărturisit că terenul Băneasa nu a fost niciodată un bun public şi, prin urmare, nu se poate susţine acuzaţia legală de abuz de poziţie. Multe alte deficienţe grave de fapt şi de drept, incompatibile cu principiile fundamentale ale statului de drept, au fost de asemenea subliniate în raportul meu. Sper că instanţele şi autorităţile vor reexamina acest caz şi vor decide că justiţia şi statul de drept semnifică obţinerea unui alt rezultat".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. s-a predat cind a fost sigur ca si-a aranjat toate apele , cu avocati , exceptii, strategii ca sa fie sigur ca nu poate fi extradat . destept omu , era aiurea daca disparea vreo 2 ani .

    Eu propun sa schimbe codul si sa adauge cate un an la sentinta pentru fiecare luna in care condamnatii se sustrag .  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb