UPDATE/ DUPĂ SEMNAREA CONTRACTULUI DE 8 MILIOANE EURO, PENTRU ACHIZIŢIA A PESTE 2000 DE TERMINALE LOTERISTICE Directorul Loteriei a fost demis

A.E.
Ziarul BURSA #Companii / 21 august 2017

Directorul Loteriei a fost demis

Actualizare 18:05 Tudose, întrebat despre demiterea şefului Loteriei: "Nu intră în atribuţiile mele sau ale lui Dragnea să-l demitem. Sănătate!"

Premierul Mihai Tudose a comentat, astăzi, demiterea şefului Loteriei Române, afirmând că nu intră în atribuţiile sale sau ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, să schimbe conducerea Loteriei, în condiţiile în care există un Consiliu de Administraţie al companiei, relatează News.ro.

La remarca presei privind informaţia potrivit căreia şeful Loteriei a fost schimbat, prim-ministrul a răspuns: "Se pare că da". El a completat: "Dar puneţi paradigma greşită. Nici preşedintele Camerei, nici şeful patidului, nici prim-ministrul nu schimbă preşedintele Loteriei. Are Consiliu de administraţie. Sănătate! Nu mă interesează pe mine sau pe domnul preşedinte (Liviu Dragnea, n.r.) cum îl cheamă pe acel domn".

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, la rândul său, că "miniştrii au în subordine nişte agenţii, nişte instituţii, nişte companii care trebuie să performeze".

"Premierul sau noi, la partid, tragem la răspundere miniştrii", a adăugat liderul social-democraţilor.

Întrebat dacă aceste schimbări sunt făcute politic, Dragnea a negat. Liderul PSD a precizat: "Poate mai mult în presă. Dacă erau făcute politic, trebuia să le ştiu şi eu cât de cât. Nu ştiu de aceste schimbări, pentru că nu sunt făcute politic".

(S.A.)

------------

Actualizare 15:40

Mihai Păduraru, numit director al Loteriei Române în urmă cu doar zece zile, a fost demis din funcţie, printr-o decizie a Consiliului de Administraţie, potrivit unei surse din presă.

Director interimar în locul lui Mihai Păduraru este, începând de astăzi, Dănuţ Sporea, şeful Direcţiei Economice, după cum ne-au confirmat reprezentanţii Loteriei Române.

(A.C.)

------------

La vârful Loteriei Române ar avea loc unele tensiuni, după semnarea controversatului contract de achiziţie a unui număr de 2.181 de terminale loteristice, după cum se zvoneşte în piaţa de profil.

Surse apropiate situaţiei susţin că, după ce directorul general al Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR) Mihai Păduraru a semnat respectivul contract, în valoare de circa 8 milioane de euro, pe de o parte acesta ar fi avut discuţii îndelungate, în biroul său, cu persoane din companie care îl susţin, iar, pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al Loteriei i-ar fi cerut CEO-ului să demisioneze.

Dar, potrivit zvonurilor din piaţă, şeful CNLR ar fi refuzat să părăsească fotoliul de director general. Se pare că nici Ministerul Finanţelor Publice (MFP), acţionarul majoritar al Loteriei, nu se grăbeşte să-l elibereze din funcţie.

Mihai Păduraru a fost numit director general al Loteriei Române nu mai de mult de 10 august 2017, adică fix cu 11 zile în urmă.

La finalul lunii iulie, conducerea Loteriei Române a decis să-l numească director general interimar pe directorul economic al instituţiei Dănuţ Sporea, în locul lui Cezar Marius Pantea, care fusese eliberat din funcţie. Ulterior, Consiliul de Administraţie al Loteriei Române l-a numit la conducerea companiei pe Mihai Păduraru, în vârstă de 34 de ani. Surse apropiate situaţiei ne-au declarat că acesta este fiul lui Ion Păduraru, director adjunct la Cancelaria Băncii Naţionale a României.

Sursele noastre ne-au precizat că eliberarea din funcţie a lui Cezar Marius Pantea ar avea legătură cu licitaţia pentru achiziţia de terminale loteristice desfăşurată în această vară. Cezar Marius Pantea a stat la conducerea Loteriei doar patru luni, înlocuindu-l pe Cătălin Chesa, care era şef al CNLR de la finalul lunii septembrie 2016.

Despre contractul de achiziţie a terminalelor loteristice ziarul BURSA a scris încă de la începutul lunii iulie. Furnizorul sistemului loteristic este asocierea S&T România SRL - Safran Identity&Security.

O notă de informare care a intrat în posesia ziarului BURSA, datată 17.08.2017 şi semnată de Mihai Păduraru, directorul general al Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR), care se adresează Consiliului de Administraţie, arată: "În temeiul competenţelor acordate de funcţia de Director General al CNLR SA, al dispoziţiilor legale incidente arătate, vă informez că am procedat în consecinţă la semnarea acordului cadru având ca obiect «Furnizare sistem central şi licenţe aferente, inclusiv instalare, configurare şi punere în funcţiune» şi contractului având ca obiect «Furnizare sistem central şi licenţe aferente, inclusiv instalare, configurare şi punere în funcţiune»".

Înainte de semnarea contractului, compania S&T, în calitate de lider al asocierii desemnată câştigătoare a achiziţiei de terminale loteristice a transmis, recent, o notificare, cerând Loteriei Române să spună data la care reprezentanţii celor două firme vor fi invitaţi să semneze Acordul Cadru pentru acest contract, dar nu mai târziu de 11 august 2017.

Documentul menţionează: "În contextul vizitei preşedintelui Franţei la Bucureşti (24.08.2017) şi a întâlnirilor cu Preşedintele şi prim-ministrul a României, vă informăm că Ambasada Franţei din România a inclus contractul respectiv pe lista colaborărilor economice bilaterale în cadrul definit de «Declaraţia comună privind instituirea unui Parteneriat strategic între Franţa şi România» şi ne solicită periodic informări privind stadiul acestuia. Partenerul nostru francez, Safran Identity&Security, este o companie de înaltă tehnologie, cu o valoare de piaţă de 2,425 miliarde de euro şi 7800 de angajaţi în 50 de ţări, în care statul francez deţine acţiuni, de aceea preocuparea reprezentanţilor diplomatici francezi de la Bucureşti este firească".

Potrivit S&T, valabilitatea ofertei şi a garanţiei de participare depusă de către asociere expiră la 21 august 2017, iar, în conformitate cu prevederile legii, nu au apărut situaţii care să impună solicitarea de prelungire a acesteia.

Recent, Sorin Constantinescu, expert în combaterea criminalităţii economico-financiare în domeniul jocurilor de noroc şi fost consilier al Loteriei Române, a precizat că echipamentele pe care Loteria Română le-a solicitat în cadrul acestei licitaţii au aceleaşi funcţii ca cele deja existente în sediile companiei, instalate acum patru ani de firma Novomatic. Sorin Constantinescu ne-a menţionat: "Toată această licitaţie nu are nici o logică, decât că există cineva care vrea să pună mâna pe nişte bani ai Loteriei, din nou. Un terminal din caietul de sarcini al acestei licitaţii, pe piaţa internaţională, costă în jur de 1000 de dolari sau euro. Pentru 2.181 de terminale loteristice, preţul ar fi 2,18 milioane de euro, nu şapte milioane de euro".

Domnia sa ne-a mai spus că, dacă echipamentele existente ar fi îmbunătăţite, acestea necesitând doar ataşarea unei imprimante termice şi a unui cititor de cod de bare, atunci costurile necesare s-ar ridica la circa 300-400 de euro pentru fiecare terminal, respectiv în jur de 1 milion de euro, în total.

În ocazie, reprezentanţii Loteriei Române ne-au transmis: "În ceea ce priveşte terminalele existente deja, în o parte din agenţiile Loteriei Române, acestea sunt terminale de tip POS (Point of Sale) şi nu terminale loteristice, ele făcând parte dintr-un sistem informatic care gestionează echipamentele tip VLT (videoloterie), sistem aflat în proprietatea Novomatic. Una din diferenţele majore între aceste echipamente este dată de existenţa posibilităţii de scanare a biletelor cu marcaje completate direct de către participant, terminalul de tip POS neavând o astfel de opţiune".

Oficialii Loteriei Române au adăugat: "Pentru achiziţia de terminale loteristice, CN «Loteria Română» SA a început efectuarea studiului de piaţă încă din anul 2015 şi s-a adresat, de la început, companiilor producătoare de terminale loteristice, companii identificate în baza cererilor adresate către organismele internaţionale de profil (World Lottery Association şi European Lotteries), al căror membru este şi Loteria Română. Astfel, s-a efectuat un studiu de piaţă ce a constat în adresarea de cereri de preţ estimativ în mai multe rânduri direct producătorilor de terminale loteristice, oferte care au stat la baza estimării valorii în cadrul procesului de achiziţie a terminalelor loteristice. Pentru asigurarea deplinei transparenţe, toate aceste cereri de preţ au fost postate şi pe site-ul Loteriei Române".

Într-un interviu acordat ziarului BURSA, Cezar Pantea, fostul director general al Loteriei, ne-a declarat, acum câteva săptămâni, că procedura acestei achiziţii a decurs într-un mod complet transparent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb