UPDATE Gabriel Sandu, Dinu Pescariu, Claudiu Florică şi Călin Tatomir, trimişi în judecată în dosarul "Microsoft 3"

C.P.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 27 septembrie 2017

Gabriel Sandu, Dinu Pescariu, Claudiu Florică şi Călin Tatomir, trimişi în judecată în dosarul "Microsoft 3"

Actualizare 16:58

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică şi fostul director general al "Microsoft" România SRL Călin Tatomir, au fost trimişi astăzi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul "Microsoft 3", potrivit unui comunicat de presă al DNA.

Sursa citată precizează: "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, a inculpaţilor:

Sandu Gabriel, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptei ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul;

Florică Claudiu Ionuţ, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, cercetat sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

- spălare a banilor (două fapte);

Pescariu Dinu Mihail, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, cercetat sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

- spălare a banilor;

Tatomir Călin, la data faptelor director general Microsoft România SRL, cercetat sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

- spălare a banilor."

Potrivit DNA, în cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bani aflaţi în conturi bancare, bunuri şi părţi sociale, ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Faţă de Ion Adrian Stănescu şi Andrei Săvulescu, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării, menţionează DNA.

(S.A.)

------------

DNA a pus sechestru pe bani şi bunuri deţinute de Dinu Pescariu, Claudiu Florică şi Gabriel Sandu

Procurorii anticorupţie au pus sechestru, în dosarul "Microsoft 3", asupra unor sume de bani aflate în conturi bancare, asupra unor bunuri şi părţi sociale deţinute de fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică şi Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL, a anunţat marţi DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, măsurile asigurătorii au fost dispuse faţă de fiecare dintre cei patru inculpaţi, până la concurenţa sumei reprezentând prejudiciul în cauză, respectiv 51.396.344 euro.

Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupţie prin raportare la infracţiunile reţinute în sarcina inculpaţilor, în vederea recuperării prejudiciului şi a confiscării speciale.

Celor patru inculpaţi li s-a adus la cunoştinţă conţinutul ordonanţelor privind dispunerea măsurilor asigurătorii, în conformitate cu dispoziţiile Codului de procedură penală.

Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost puşi sub acuzare de DNA în aprilie 2017 pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În acest dosar mai sunt cercetaţi Ion Adrian Stănescu şi Andrei Săvulescu, consilier asistent, respectiv director general la Direcţia generală pentru politici şi programe în domeniul societăţii informaţionale din cadrul Ministerului Comunicaţiilor, Călin Tatomir, director general Microsoft România SRL, precum şi Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor.

Conform DNA, faptele au fost comise în contextul în care, în luna aprilie a anului 2009, expira contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft. Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicaţiilor, a optat pentru varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza, conform legislaţiei în vigoare, decât prin organizarea unei licitaţii publice.

"În acest context, inculpaţii Pescariu Dinu Mihail şi Florică Claudiu Ionuţ, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con-Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Sandu Gabriel, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte au fost condamnaţi Cocoş Dorin şi Sandu Gabriel pentru trafic de influenţă)", susţin procurorii.

În urma înţelegerii avute cu Pescariu şi Florică, Gabriel Sandu a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă, iniţiată pentru "Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare". Documentaţia care a stat la baza licitaţiei, respectiv referatul de necesitate şi caietul de sarcini, conţinea condiţii restrictive nejustificate, fiind favorizată în acest mod societatea D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din care făcea parte şi firma Dim Soft SRL.

Conform aceleiaşi surse, la elaborarea, avizarea şi aprobarea documentaţiei de atribuire a contractului finanţat din bani publici, Ion Stănescu, Andrei Săvulescu şi Gabriel Sandu au încălcat dispoziţiile legale privind achiziţiile publice, precum şi dispoziţii din legislaţia privind controlul intern şi controlul financiar preventiv.

DNA mai susţine că şi Călin Tatomir, directorul general Microsoft România la acel moment, s-a implicat în favorizarea D.Con-Net AG, prin cooptarea SC Dim Soft SRL în cadrul asocierii de firme care urma să participe şi să câştige licitaţia publică. El ar fi contribuit şi la stabilirea acelor condiţii restrictive pe care să le îndeplinească doar societatea pe care o cooptase în cadrul asocierii, afirmă procurorii.

Valoarea totală a contractului era de peste 90 de milioane de euro, plăţile fiind efectuate de către minister conform graficului convenit prin contract.

"Furnizorul de licenţe a facturat către SC Dim Soft SRL, membră a asocierii care a câştigat licitaţia, doar 38.786.000 euro reprezentând preţul licenţelor cu discount, reducere aplicată în considerarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, a refacturat însă către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale suma de 90.182.344,76 euro", mai precizează procurorii.

Prejudiciul din dosar se ridică la 51.396.344 de euro, reprezentând diferenţa dintre suma plătită de minister şi suma care a fost facturată de către furnizorul de licenţe către SC Dim Soft SRL, fiind creat totodată un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb