UPDATE Grupul OMV Petrom a raportat un profit net atribuibil acţionarilor de 2,491 miliarde lei în 2017

A.C
Companii / 21 februarie 2018

Grupul OMV Petrom a raportat un profit net atribuibil acţionarilor de 2,491 miliarde lei în 2017

Actualizare : 14:30 Mariana Gheorghe: "Avem rezerve de petrol şi gaze pentru încă zece ani"

OMV Petrom, unul din cei doi mari producători de gaze din România şi cel mai mare producător de ţiţei din ţară, are suficiente rezerve de petrol şi gaze încât să ajungă consumului la nivel national pentru următorii zece ani, a declarat astăzi Mariana Gheorghe, directorul general al grupului, la ultima sa conferinţă de presă în această funcţie.

"Aşa cum după privatizare spuneam că avem rezerve pentru 10 ani, adică acum 14 ani, acum spunem că avem rezerve pentru alţi zece ani şi resurse pe care putem să le capitalizăm, să le convertim în rezerve. Aceasta este natura business-ului nostru. Continuăm investiţiile, de aceea pentru noi important este să avem capacitatea de a investi, astfel încât să avem perspectiva unei activităţi şi a unei dezvoltări sustenabile pe un termen lung. Aceste eforturi sunt reflectate în peste 13 miliarde euro pe care le-am investit în ultimii 12 ani", a declarat astăzi Mariana Gheorghe, directorul general al grupului, la ultima sa conferinţă de presă în această funcţie.

Ea spune că ţara noastră oferă în continuare potenţial.

Pentru anul 2018, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi de 60 dolari/bbl.

Producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat la nivel de grup, în 2017, a fost de 61,18 milioane bep, cu 4% mai mică decât nivelul din 2016 din cauza declinului natural, vânzării zăcămintelor marginale şi intervenţiei la sonde-cheie în Kazahstan.

Producţia de gaze naturale a scăzut anul trecut cu 2%, la 5,18 miliarde metri cubi.

(V.D)

--------

Profitul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom a fost de 2,491 miliarde lei în 2017, comparativ cu 1,043 miliarde lei in 2016, potrivit unui comunicat de presă remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pe baza rezultatelor preliminare Directoratul propune un dividend în valoare de 0,020 lei/acţiune, pentru anul financiar 2017, în creştere cu 33% faţă de anul anterior, ceea ce implică o rată de distribuire din profitul net de 45%. Propunerea finală privind dividendul va fi supusă aprobarii de către Consiliul de Supraveghere şi AGA din aprilie 2018."

Rezultatul financiar net s-a deteriorat la o pierdere de 366 miliarde lei, de la 211 miliarde lei în 2016, când au fost recunoscute efectele pozitive ale rezultatului obţinut în urmă recursului formulat de societate împotriva constatărilor controlului fiscal la sucursala din Kazahstan şi că urmare a recunoaşterii unui venit special rezultat în urmă finalizării unei acţiuni în instanţă.

Profitul Grupului OMV Petrom înainte de impozitare s-a îmbunătăţit la 2,904 miliarde lei, în 2017.

Profitul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom a fost de 2,491 miliarde lei în 2017, comparativ cu 1,043 miliarde lei in 2016.

Valoarea vânzărilor consolidate în 2017 a fost de 19,435 miliarde lei, cu 17% mai mare decât în 2016, datorită vânzărilor mai mari din toate segmentele de activitate că urmare a condiţiilor economice îmbunătăţite. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 74% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din Downstream Gas au reprezentat 23%, iar cele din Upstream aproximativ 2%.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a crescut cu 92% la valoarea de 3,273 miliarde lei, ca urmare a condiţiilor economice îmbunătăţite, cererii mai mari, disciplinei costurilor şi a eliminării impozitului pe construcţii speciale începând cu 2017.

Profitul net CCA excluzând elemente speciale atribuibil acţionarilor OMV Petrom a fost în valoare de 2,488 miliarde lei, cu 114 % mai mare comparativ cu 2016 (1,162 miliarde lei).

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a declarat: "În T4/17 am beneficiat de cererea crescută pentru electricitate şi combustibili, precum şi de preţurile mai mari ale mărfurilor; în acest context, marjele de rafinare au fost mai mici cu 1 dloar/bbl comparativ cu T4/16. Ne-am continuat iniţiativele de optimizare a costurilor; cu toate acestea, rezultatele T4/17 au fost afectate de cheltuieli de explorare mai mari şi cheltuieli nerecurente generate de renegocierea contractului colectiv de muncă".

Aceasta a adăugat: "În 2017, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale aproape s-a dublat la 3,3 mld lei, ambele segmente, Upstream şi Downstream, având contribuţii similare. Segmentul Upstream a beneficiat de preţuri realizate mai bune, costuri de producţie şi cheltuieli cu amortizarea mai mici.

Rezultatul Downstream Oil reflectă marje de rafinare mai bune precum şi o cerere mai mare. Rezultatul Downstream Gas a reflectat în principal marje solide la electricitate şi venituri din asigurarea aferentă centralei electrice de la Brazi. Toate cele amintite anterior au condus la un flux de trezorerie din activităţi de exploatare de 6 miliarde lei în 2017. Pe parcursul anului, am efectuat investiţii de 3 miliarde lei şi am plătit dividende în valoare de 0,8 miliarde lei, rezultând un flux de trezorerie extins după plata dividendelor de 2,7 miliarde lei".

Mariana Gheorghe susţine că pentru anul 2018, compania şi-a planificat un nivel al investiţiilor de 3,7 miliarde lei, în principal pentru intensificarea activităţii de foraj, proiectul Neptun, revizia generală planificată a rafinăriei Petrobrazi şi pentru proiectul Poli-combustibili.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pacat ca nu se vede si in pretul actiunii!

    1. Atata timp cat umbra FP e pe acolo si poate oricand sa anunte vanzarea de pachete foarte mari, actiunile nu vor creste, cumparatorii preferand sa stea in asteptarea acelor vanzari.

    Cand s-a vandut catre OMV au fost evaluate rezervele pentru 10 ani iar acum dupa 14 ani mai avem pentru inca 10 ani. Cum s-a pricopsit SNP cu gaura aia din Kazahastan ?

    Matematica privatizarii sau suveica financiara ?

     

    1. Cand tara fierbea,nastase vindea aproape de pomana Petrom! Nimeni nu a iesit in strada sa protesteze! Oare pentru ticalosia cu aceasta vânzare pedeapsa sa fie ridicola trimitere in judecata in legatura cu 3 geamuri termopan? Asta da sistem!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb