Actualizare 18:15 Charles Michel minimizează un conflict cu Rajoy pe tema Cataloniei
Premierul belgian Charles Michel a minimizat astăzi un conflict cu omologul său spaniol Mariano Rajoy, după ce a îndemnat într-un tweet la oprirea violenţelor în Catalonia, în timpul referendumului ilegal de autodeterminare de la 1 octombrie, relatează The Associated Press.
Michel a declarat că ambasadorii şi consilieri din ambele ţări s-au aflat în contacte strânse în ultimele zile, după ce a denunţat pe Twitter violenţele poliţiei asupra alegătorilor catalani, potrivit news.ro.
El a precizat că nu a programat vreo întâlnire oficială cu Rajoy, dar nu a exclus o eventuală întâlnire informală.
Şeful Guvernului de la Bruxelles a subliniat că îşi asumă responsabilitatea postării sale pe Twitter.
"Condamn orice formă de violenţă şi îndemn la dialog", a spus el.
Premierul belgian a apreciat că mesajul pe care l-a postat în timpul crizei din Spania a fost greşit interpretat.
Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron vrea ca summitul european de la sfârşitul acestei săptămâni să-şi exprime solidaritatea faţă de Spania, în contextul în care regiunea spaniolă catalonia ameninţă cu secesiunea.
Macron a declarat astăzi la Bruxelles că reuniunea va fi "marcată de un mesaj de unitate în jurul statelor membre, în mijlocul crizei cu care se pot confrunta, de unitate faţă de Spania".
Şeful statului francez, care urmează să se întâlnească cu şeful Guvernului spaniol în marja summitului, este unul dintre puţinii lideri care şi-au exprimat în mod clar susţinerea faţă de Rajoy în conflictul cu separatiştii catalani.
Mulţi alţi lideri, inclusiv oficiali europeni, au insistat că tensiunile din această ţară reprezintă o afacere internă spaniolă.
------
Actualizare 16:24 Partidele reacţionează împărţit faţă de hotărârea Guvernului de a continua procedura suspendării autonomiei Cataloniei
Partidele spaniole reacţionează diferit faţă de decizia Guvernului lui Mariano Rajoy de a continua procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, în urma ameninţării preşedintelui separatist al regiunii Carles Puidgemont de a declara independenţa, relatează The Associated Press.
Partidul Socialist spaniol (PSOE, în opoziţie) susţine decizia premierului conservator Mariano Rajoy, însă vrea ca măsura să fie limitată ca amploare şi în timp, a subliniat astăzi secretarul general Jose Luis Abalos, potrivit news.ro.
Partidul Ciudadanos (Cetăţeni) îndeamnă la o declanşare rapidă a articolului 155 al Constituţiei, care îi va permite Madridului să suspende Guvernul catalan.
Această formaţiune de centru îndeamnă totodată la organizarea "imediat" a unor alegeri regionale anticipate în Catalonia.
Ciudadanos este principala formaţiune de opoziţie în Parlamentul catalan, dominat de o coaliţie separatistă.
Partidul Candidatura Unităţii Populare (CUP, extremă stânga), un aliat-cheie al Guvernului minoritar al separatiştilor catalani, a anunţat că rămâne angajat faţă de "proclamarea Republicii catalane cât mai rapid posibil".
(M.I.)
------
Actualizare 14:45 Organizaţii catalane separatiste convoacă noi mitinguri de protest
Organizaţii din cadrul societăţii civile catalane îndeamnă la noi proteste faţă de încarcerarea de către autorităţile spaniole a doi lideri separatişti, Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, potrivit The Associated Press.
Conform sursei, Audienţa Naţională a dispus arestarea preventivă a liderilor asociaţiilor separatiste Adunarea Naţională Catalană şi Omnium Cultural pe care-i acuză de organizarea unor proteste la mijlocul lui septembrie, care au obstrucţionat o anchetă cu privire la pregătirea referendumului de autodeterminare interzis de la 1 octombrie.
Acest grup de organizaţii a convocat un miting, astăzi, la intrarea în sediul prefecturii din Barcelona, informează sursa.
Potrivit sursei citate, un miting mult mai mare este convocat, de asemnea, sâmbătă după-amiaza în centrul capitalei Cataloniei.
(A.C.)
-----
Actualizare 12:11
Guvernul Spaniei a avertizat astăzi că va declanşa sâmbătă procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, prin activarea articolului 155 al Constituţiei, potrivit unui comunicat oficial citat de agenţia Reuters.
Reacţia Guvernului Spaniei a venit după ce liderul catalan Carles Puigdemont a ameninţat că parlamentul regional ia în calcul să voteze o declaraţie oficială de independenţă dacă Madridul nu acceptă să poarte negocieri.
Executivul de la Madrid "se va reuni sâmbătă într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba măsuri ce vor fi remise Senatului vizând apărarea interesului general al spaniolilor, inclusiv al cetăţenilor din Catalonia, şi reinstalarea ordinii constituţionale în această regiune", se arată în comunicat.
Articolul 155 al Constituţiei Spaniei permite suspendarea autonomiei politice a Cataloniei. Prin activarea acestui articol, guvernul, parlamentul şi celelalte instituţii din regiunea Catalonia îşi pierd puterile legislative şi executive, puterea urmând să fie exercitată de guvernul central.
(S.A.)
-------------
Actualizare 11:51 Puigdemont: "Independenţa Cataloniei nu a fost declarată, dar va fi dacă statul alege represiunea"
Catalonia nu şi-a declarat independenţa, dar o va face totuşi, dacă Madridul îşi continuă represiunea, în special prin suspendarea autonomiei, a avertizat astăzi liderul separatist catalan Carles Puigdemont, potrivit AFP.
"Dacă guvernul statului persistă să împiedice dialogul şi îşi continuă represiunea, parlamentul Cataloniei va putea proceda - dacă va considera oportun - la votarea unei declaraţii oficiale de independenţă pe care nu a votat-o în 10 octombrie", scrie el într-o scrisoare adresată şefului executivului spaniol Mariano Rajoy, după ce acesta a evocat ameninţarea suspendării autonomiei.
Puigdemont urma să declare până la ora locală 10:00 (11:00 ora României) dacă renunţă la proclamarea independenţei regiunii, după cel de-al doilea ultimatum dat de guvernul central de la Madrid.
(S.A.)
-------------
Premierul spaniol Mariano Rajoy a lansat, ieri, un apel către liderul Executivului catalan Carles Puigdemont pentru a "acţiona înţelept", în contextul în care astăzi la ora locală 10:00 (08:00 GMT) expiră termenul acordat de Madrid pentru ca regiunea Catalonia să renunţe la demersurile pentru independenţă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
''Îi cer lui Puigdemont să acţioneze înţelept, într-o manieră echilibrată, pentru a pune mai presus interesele tuturor cetăţenilor'', a declarat Rajoy în Parlamentul de la Madrid.
Luni, vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a anunţat că Guvernul de la Madrid va prelua controlul asupra Cataloniei şi o va conduce direct dacă liderul executivului catalan nu va renunţa oficial, până astăzi la ora locală 10:00 (08:00 GMT), la demersurile privind independenţa regiunii.
Executivul de la Madrid l-a acuzat pe Puigdemont că întreţine confuzia prin refuzul său de a preciza clar dacă săptămâna trecută a declarat sau nu independenţa Cataloniei. Într-o scrisoare adresată premierului spaniol Mariano Rajoy şi făcută publică de mass-media din Catalonia luni dimineaţă, Carles Puigdemont nu a răspuns direct la întrebare şi a susţinut în schimb că cei doi lideri trebuie să aibă o întrevedere cât mai rapid posibil, exprimându-şi în acest sens dorinţa de a suspenda pentru două luni mandatul încredinţat de catalani pentru proclamarea independenţei.
Mariano Rajoy dăduse un ultimatum ca până luni la orele locale 10:00 (08:00 GMT) Puigdemont să-şi clarifice poziţia şi până astăzi să-şi schimbe poziţia dacă va insista asupra secesiunii, precizând că Madridul va suspenda autonomia Cataloniei dacă aceasta va alege independenţa. Rajoy declarase că liderul catalan ar trebui să răspundă cu "da" sau "nu" la solicitarea oficială a Madridului şi că orice răspuns ambiguu va fi considerat o confirmare a faptului că a fost făcută o declaraţie de independenţă, deschizând astfel calea pentru ca Executivul spaniol să preia controlul asupra regiunii şi să o conducă direct.
La 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus "da" independenţei Cataloniei, însă rata prezenţei la vot a fost de numai 43%.