UPDATE/ LA ULTIMA STRIGARE, Investitorii de la Cupru Min au spălat putina

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 13 decembrie 2013

Investitorii de la Cupru Min au spălat putina

Guvernul format din alianţa Uniunii Social Liberale (USL) se poate "lăuda" cu o nouă reuşită, din categoria CFR Marfă, Oltchim sau Poşta Română. Astfel, după aproape un an, de când Ministerul Economiei se tot străduieşte să încheie un parteneriat cu un investitor la societatea minieră Cupru Min, ieri, la strigarea finală, cele două firme rămase în cursă pentru achiziţia de producţie de cupru (pentru o perioadă de şapte ani) nu au mai făcut act de prezenţă.

În aceste condiţii, fără niciun investitor la orizont, cel mai probabil anunţul de achiziţie va fi modificat, iar procedurile vor fi reluate anul viitor, ne-au declarat, ieri, surse guvernamentale.

Update 15:01 ME: Trafigura şi Yldirim Holding nu au depus oferta angajantă

Ministerul Economiei (ME) confirmă informaţiile publicate de Ziarul BURSA, anunţând, astăzi, că până la termenul stabilit (12 decembrie 2013, ora 10:00) niciuna dintre cele două companii, Trafigura PTE LTD Singapore şi Yldirim Holding Turcia, aflate în faza de negociere, nu a depus oferta angajantă în etapa finală a procedurii de vânzare de concentrat de cupru la Cupru Min SA.

"În data de 13 decembrie 2013, s-a finalizat procedura de vânzare de concentrat de cupru la Cupru Min SA, constând în licitaţie cu ofertă în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, conform Memorandumului aprobat în şedinţa de Guvern din 27 februarie 2013. Până la termenul stabilit (12 decembrie 2013, ora 10:00) niciuna dintre cele două companii, Trafigura PTE LTD Singapore şi Yldirim Holding Turcia, aflate în faza de negociere, nu a depus oferta angajantă în etapa finală a procedurii", se arată într-un comunicat de presă.

Pe parcursul negocierilor, ambii participanţi au solicitat modificări ale unora dintre condiţiile iniţiale, stabilite prin Caietul de Sarcini, vizând în principal preţul minim sau garanţii suplimentare asupra activelor societăţii. Având în vedere că modificarea acestor condiţii ar fi reprezentat o schimbare esenţială a prevederilor obligatorii din Caietul de Sarcini, Comisia de negociere nu a putut accepta aceste propuneri deoarece ar fi fost încălcate principiile esenţiale ale unei proceduri competitive nediscriminatorie, fapt ce a fost comunicat ofertanţilor, precizează ME.

Ţinând cont de observaţiile desprinse din derularea acestei proceduri, în perioada următoare se vor reanaliza principiile din Memorandum care au stat la baza acesteia, precum şi condiţiile din Caietul de sarcini, urmând a se stabili o nouă strategie de atragere a unui partener comercial strategic pentru realizarea investiţiilor la Cupru Min S.A, se mai arată în comunicat.

---

Surse guvernamentale: "Cei doi investitori nu s-au mai prezentat cu ofertele"

Atragerea unor investitori la societatea mineră Cupru Min Abrud s-a finalizat cu un eşec răsunător, ne-au declarat, ieri, surse guvernamentale, niciuna dintre companiile rămase în cursa pentru asocierea la Roşia Poieni nedepunând, la ultima strigare, documentele necesare pentru a participa la selecţia propriu-zisă.

Cele două companii interesate să se asocieze cu Cupru Min erau Trafigura PTE LTD Singapore şi Yldirim Holding Turcia.

Firmele au avut termen până joi, la ora 10:00, să depună documentele pentru a participa la licitaţia de vânzare a concentratului de cupru.

Potrivit unor surse din piaţă, motivul pentru care cele două companii au renunţat, pe ultima sută de metri, constă în faptul că societatea minieră nu ar fi fost de acord să cedeze în faţa unor revendicări formulate de investitori.

Cu toate acestea, activitatea Cupru Min nu va fi blocată, întrucât compania are contracte pentru anul viitor, ne-au declarat surse din piaţă.

"Procedura va fi reluată, însă nu este singura opţiune. Dacă activitatea companiei se va menţine profitabilă, se analizează şi posibilitatea să se meargă pe restructurare proprie, fără să fie vreo asociere cu altă companie, aşa cum se doreşte acum. Pentru 2014, Cupru Min are asigurate contracte ferme", au explicat sursele citate.

Cupru Min are aproximativ 500 de angajaţi şi gestionează cea mai mare exploatare de cupru din ţară, de la Roşia Poieni, un zăcământ evaluat la 900 de milioane de tone. Societatea a trecut printr-o procedură eşuată de privatizare, anul trecut, când compania Roman Copper Corp din Canada a fost declarată câştigătoare a licitaţiei, care ulterior a fost anulată. Din cauza litigiului cu Roman Copper şi a procesului cu o fostă parteneră de afaceri, compania Energo Mineral, Ministerul Economiei a luat decizia să vândă producţia de cupru, în detrimentul privatizării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb