• Update 20:05 Zgonea: "Legea minelor va putea fi reluată, prin Parlament sau de către Guvern"
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că Legea minelor va putea fi reluată fie prin procedura parlamentară, fie printr-un proiect de lege al Guvernului sau de ordonanţă de urgenţă.
"Acest proiect s-a închis, există două variante, fie un proiect de lege iniţiat de către parlamentari, fie un proiect de lege iniţiat de către Guvernul României, fie o ordonanţă pe care să o trecem după aceea. Nu avem alte soluţii, acestea sunt soluţiile constituţionale", a precizat Zgonea.
El a menţionat că problema legată de mobilizarea parlamentarilor USL este un subiect care poate fi discutat la nivelul grupurilor.
---
• Update 18:31 Ungureanu: "Legea minelor ţine mai puţin de investiţii, cât de regimul proprietăţii"
Preşedintele partidului Forţa Civică (FC) consideră că marea problemă a legii minelor ţine de felul în care se raporta la regimul proprietăţii private şi la regimul proprietăţii de stat, potrivit unui comunicat de presă.
Mihai-Răzvan Ungureanu declară: "Nici până acum nu avem definit raportul dintre beneficiar, posesorul de teren şi investitorul care vrea să exploreze sau să exploateze pe acel teren privat".
Legea minelor nu a întrunit suficiente voturi în Camera Deputaţilor.
"În absenţa legii minelor, sau până la legea minelor într-o varianta primară înainte să ajungă la Senat şi Camera Deputaţilor, au mai existat încercări de a aduce pe uşa din dos proiectul Roşia Montană. Mă refer aici şi la descentralizare. Faptul că Direcţiile judeţene de cultură şi de mediu îşi asumă avizul pentru proiectele strategice de interes naţional, arată că pe seama unei clientele politice la nivel local, totul se poate rezolva. Este o rezolvare pe uşa din dos, evitând dezbaterea publică", a declarat preşedintele FC.
Acesta a precizat totodată că în proiectul de lege care nu a trecut de Camera Deputaţilor, s-a menţinut prevederea privind clasificarea că fiind de interes public deosebit a proiectelor miniere, ceea ce aduce atingere gravă proprietăţii private.
---
• UPDATE 16:48 Crin Antonescu: "Legea minelor nu este cu dedicaţie"
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat astăzi că proiectul privind Legea minelor nu se referă la Roşia Montană, ci vizează regimul general al exploatării resurselor naturale.
Domnia sa a spus: "Noi discutam pe proiectul iniţial la Legea minelor, nu pe proiectul de lege de la Roşia Montană. (...) Se lua în considerare regimul general al exploatării resurselor naturale. (...)Nu era o lege cu dedicaţie. Era o lege modernă, la standarde europene, şi care permitea exploatarea minelor, în general."
---
• Update 15:26
Surse parlamentare ne-au declarat că au fost şi deputaţi ai USL care au votat împotriva aprobării noii legi a minelor. Votul pe această lege organică a fost unul secret.
---
Noua lege a minelor a picat la votul final în plenul Camerei Deputaţilor.
Noua lege nu a întrunit votul a jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor.
Au fost 160 de voturi "pentru", 105 "împotrivă" şi 22 de abţineri.
Numărul total de deputaţi este de 407, iar la plenul de astăzi au lipsit aproximativ 100 de deputaţi.
Pentru ca legea să treacă, aceasta are nevoie de voturi a peste 200 de deputaţi.