Actualizare 20:23 Poroşenko l-a invitat pe Iohannis la Kiev
Preşedintele Klaus Iohannis a avut astăzi o întâlnire cu omologul ucrainean Petro Poroşenko, cu ocazia reuniunii informale a Consiliului European, unde preşedintele ucrainean a declarat că l-a Iohannis să efectueze o vizită la Kiev.
Poroşenko a apreciat că întâlnirea de joi cu preşedintele Iohannis, în marja reuniunii informale a Consiliului European, a fost "fructuoasă".
"Vreau să îi mulţumesc preşedintelui României pentru poziţia fermă de susţinere a Ucrainei. Am avut o foarte importantă discuţie bilaterală şi l-am invitat să viziteze Kievul. A primit invitaţia mea şi îl aşteptăm la Kiev foarte curând", a arătat preşedintele ucrainean, după întâlnirea cu omologul său român.
Întâlnirea a fost solicitată de preşedintele Poroşenko.
---
Actualizare 16:33 Aurescu, privind acordul de la Minsk: "Aşteptăm rezultate tangibile"
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu susţine că acordul de la Minsk este un pas înainte numai dacă este strict implementat şi ostilităţile iau sfârşit duminică.
Domnia sa a scris, într-un mesaj publicat pe Facebook, că aşteaptă rezultate tangibile după semnarea acestui acord.
---
Actualizare 13:40 Purtător de cuvânt ucrainean: 50 de tancuri ruseşti au pătruns din Rusia în Ucraina în timpul negocierilor
"În jur de 50 de tancuri, 40 de sisteme lansatoare de rachete şi un număr similar de vehicule blindate au trecut graniţa ruso-ucraineană la Izvarin", către regiunea separatistă pro-rusă Lugansk, le-a spus jurnaliştilor purtătorul de cuvânt militar ucrainean, Andrii Lyşenko.
---
Actualizare 11:21
Preşedinţii ucrainean Petro Poroşenko şi rus Vladimir Putin au făcut un "progres uriaş" în negocierile din Minsk legate de criza din Ucraina, ajungând la un acord asupra a 80% (10 puncte) din documentul dezbătut, a anunţat RIA Novosti, în urmă cu puţin timp, citând o sursă apropiată discuţiilor.
Participanţii la summit intenţionează să implementeze un armistiţiu în estul Ucrainei în următoarele 48 de ore, astfel încât decizia să intre în vigoare pe 15 februarie.
Sursa RIA Novosti a declarat: "Asupra documentului final, s-a ajuns la un acord în proporţie de 80%. Documentul are peste zece puncte. După ce va fi semnat de către «Cei patru de la Normandia», va fi trimis pentru semnare către Grupul de Contact. A fost înregistrat un progres uriaş".
---
Actualizare 10:50 Liderii de la Minsk au reluat negocierile
Liderii Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei au revenit, în urmă cu puţin timp, la masa negocierilor de la Minsk, după ce părăsiseră sala de convorbiri la capătul a aproape 14 ore de discuţii, informează Reuters.
La rândul său, Sputnik News (fosta RIA Novosti) transmite că la discuţiile dintre Poroşenko, Putin, Hollande şi Merkel, în aşa-numitul "format Normandia", participă şi miniştrii de externe din cele patru ţări, plus emisarul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Heidi Tagliavini.
---
Actualizare 10:44 Poroşenko: "Ruşii pun condiţii inacceptabile"
Nu există "încă nicio veste bună" privind negocierile de la Minsk, a declarat în această dimineaţă pentru AFP preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, adăugând, totuşi, că "încă există speranţă", în ciuda condiţiilor "inacceptabile" puse de Rusia.
"Angela Merkel şi Francois Hollande ne ajută mult", a mai spus Poroşenko, apreciind că situaţia este "foarte dificilă".
Pe de altă parte, TASS informează că preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel discută separat cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, după ce preşedintele rus a ieşit din sala de negocieri, la capătul unui maraton diplomatic de aproape 14 ore, care a început ieri după-amiază. În tot acest timp, Poroşenko se află în altă încăpere a Palatului Independenţei din Minsk.
---
Actualizare 10:39 Liderii separatiştilor refuză să semneze documentul convenit între Poroşenko, Putin, Hollande şi Merkel
Liderii autoproclamatelor republici populare Lugansk şi Doneţk au refuzat, astăzi, să semneze documentul elaborat după aproape 14 ore de negocieri între liderii ucrainean Petro Poroşenko, rus Vladimir Putin, francez Francois Hollande şi german Angela Merkel, scrie Reuters, citând agenţia TASS.
Documentul prevede, printre altele, instituirea unui armistiţiu începând cu 14 februarie, retragerea armamentului greu şi crearea unei zone de stabilitate pe frondul din Donbas.
---
Actualizare 08:37 Iohannis, posibilă întâlnire cu Poroşenko, astăzi
Preşedintele Klaus Iohannis s-ar putea întâlni astăzi, înainte de reuniunea informală a Consiliului European, cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, scrie presa, citând surse politice.
Întâlnirea, solicitată de liderul de la Kiev, ar putea avea ca subiecte situaţia din Ucraina şi negocierile de pace de la Minsk dintre Poroşenko, Putin şi rebelii pro-ruşi.
Din primele informaţii, se pare că Petro Poroşenko îi va prezenta lui Klaus Iohannis rezultatul negocierilor de la Minsk, având în vedere că ţara noastră se învecinează cu Ucraina. Mai mult: Iohannis ar avea programată o vizită la Kiev, cât mai curând posibil.
Totodată, Poroşenko ar fi cerut şi o întâlnire cu preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski.
---
Un acord privind Ucraina ar putea fi stabilit astăzi între liderii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroşenko, german Angela Merkel şi francez François Hollande, după ce ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunţat, ieri noapte, că negocierile vor continua până în această dimineaţă, scrie presa străină.
Principalele subiecte dezbătute la summitul din capitala Belarusului sunt: trasarea unor noi linii de demarcaţie, retragerea trupelor ruseşti şi al echipamentelor acestora din estul Ucrainei, securizarea graniţei dintre Ucraina şi Rusia, precum şi mai multă autonomie pentru separatişti.
În privinţa noilor graniţe, Ucraina vrea ca lucrurile să rămână aşa cum au fost stabilite tot la Minsk, la summitul din septembrie, dar Rusia vrea alte frontiere, care să ţină cont de noile teritorii cucerite de insurgenţi. Tot Federaţia Rusă susţine în continuare că nu are trupe sau echipamente militare în estul Ucrainei, dar aceste pretenţii nu sunt luate în serios de Ucraina şi NATO. Mai mult: Ucraina urmăreşte să controleze graniţa cu Rusia, ca să oprească livrarea de arme către separatişti; în schimb, Rusia susţine că acest lucru depinde de voinţa rebelilor. Nu în ultimul rând, Kievul susţine că, în noul status quo, insurgenţii proruşi din est vor avea mai multe drepturi oferite de legile ucrainene, dar Moscova cere garanţii şi ajutor financiar ucrainean pentru separatişti.
Între timp, luptele continuă între armata ucraineană şi rebelii proruşi, cel puţin 49 de oameni fiind ucişi în ultimele 24 de ore.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va face astăzi, la ora 10, o declaraţie privind un nou împrumut pentru Ucraina.
1. Sau nu si incepe razboiul mondial?
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 12.02.2015, 11:26)
Ma intreb si eu, care o fi miza acestor discutii? Ca rusii isi refac tamponul fata de dusmanul lor etern - Germania, ajutata acum de Franta si SUA? Adica chiar sunt pregatite aceste tari sa reinceapa un alt razboi mondial fizic (pentru ca cele social, mediatic si financiar sunt pornite de-acum 25 de ani)? As zice cam asa: "hai cu pluta de-aici..."