UPDATE Parlamentul Cataloniei a declarat independenţa faţă de Spania

Mina Irina
Internaţional / 27 octombrie 2017



Parlamentul Cataloniei a declarat independenţa faţă de Spania

Actualizare 22:35 Rajoy îl destituie pe Puigdemont şi convoacă alegeri anticipate pe 21 decembrie

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunţat în această seară destituirea preşedintelui catalan Carles Puigdemont şi a membrilor Executivului acestuia şi a convocat alegeri pe 21 decembrie în Catalonia, la câteva ore după declararea independenţei regiunii, relatează AFP.

"Acestea sunt primele măsuri pe care le punem în aplicare pentru a evita ca cei care erau până acum membri în Executivul catalan să poată să continue escaladarea nesupunerii", a declarat Rajoy la finalul unei şedinţe a Consiliui de Miniştri convocate după ce Senatul a aprobat plasarea sub tutelă a Cataloniei.

(S.A.)

------------

Actualizare 20:41 Parchetul General al Spaniei îi va acuza de "rebeliune" pe ce care se fac vinovaţi de declararea independenţei Cataloniei

Procuratura Generală spaniolă îi va acuza de "rebeliune" pe cei care se fac vinovaţi de declararea independenţei Cataloniei, a anunţat un purtător de cuvânt al instituţiei, potrivit The Associated Press.

Procuratura încearcă să stabilească dacă aceste acuzaţii se vor limita doar la Cabinetul catalan, în frunte cu preşedintele Carles Puigdemont şi vicepreşedintele Oriol Junqueras, sau dacă îi va viza şi pe membrii conducerii Parlamentului catalan şi pe deputaţi, a precizat purtătorul de cuvânt.

În dreptul penal spaniol, infracţiunea de "rebeliune" se pedepseşte cu până la 25 de ani de închisoare.

(S.A.)

------------

Actualizare 20:19 Macron îşi exprimă întreaga susţinere faţă de Rajoy

Emmanuel Macron a declarat astăzi că premierul spaniol Mariano Rajoy are întreaga sa susţinere pentru respectarea statului de drept în Spania, după declaraţia de independenţă în Parlamentul Cataloniei, transmite AFP.

În timpul unei vizite în Guyana Franceză, Macron a afirmat: "Eu am un interlocutor în Spania. Acesta este premierul Rajoy (...). Există un stat de drept în Spania, cu reguli constituţionale. El vrea să fie respectate (regulile contituţionale, n.r.) şi are întreaga mea susţinere".

(S.A.)

------------

Actualizare 19:36 Steagul spaniol, înclocuit la Primăria din Girona cu cel catalan

Susţinătorii independenţei Cataloniei au dat jos steagul spaniol de la Primăria din Girona şi l-a înlocuit cu steagul catalan, potrivit The Associated Press.

Carles Puigdemont, preşedintele separatist catalan, a fost primarul Gironei.

(S.A.)

------------

Actualizare 19:31 Pieţele spaniole se depreciază uşor

Pieţele financiare spaniole au înregistrat o uşoară depreciere după votul din Parlamentul catalan privind independenţa regiunii faţă de Spania.

Indicele bursier IBEX 35 a închis în scădere cu 1,45%, în timp ce majoritatea pieţelor europene s-au apreciat. Obligaţiunile spaniole s-au depreciat, de asemenea, însă uşor.

Fluctuaţiile pieţelor sunt modeste, raportat la importanţa conflictului dintre Catalonia şi Spania, notează news.ro. Catalonia reprezintă o cincime din economia spaniolă - a patra cea mai importantă economie din zona euro, din care fac parte un număr de nouăsprezece state.

Investitorii par să creadă că această criză va fi rezolvată, însă unii analişti apreciază că riscurile cresc zilnic.

Stephen Brown, economist al Capital Economics, apreciază că efectele politice ale acestei crize politice "vor fi gestionabile". Guvernul spaniol este susceptibil să impună organizarea unor alegeri regionale în Catalonia şi să modifice Constituţia ulterior, ceea ce ar putea să-i mai liniştească pe susţinătorii independenţei, a apreciat el.

(S.A.)

------------

Actualizare 19:15 Washingtonul susţine Spania în oprirea independenţei Cataloniei

Departamentul de Stat american a anunţat că susţine Guvernul spaniol în eforturile sale de a opri independenţa Cataloniei, relatează The Associated Press.

"Catalonia este parte integrantă a Spaniei, iar Statele Unite susţin măsurile constituţionale ale Guvernului spaniol menite să menţină Spania puternică şi unită", a declarat astăzi o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.

Preşedintele american Donald Trump îndemna luna trecută la menţinerea unităţii Spaniei, catalogând drept "stupid" un vot de secesiune al guvernelor regionale.

(S.A.)

------------

Actualizare 18:27 Donald Tusk: "Spania rămâne singurul nostru interlocutor"

Preşedintele Consiliul European, Donald Tusk, a anunţat că pentru Uniunea Europeană nu se schimbă nimic, după rezoluţia de independenţă adoptată de Parlamentul regional al Cataloniei, şi că Spania rămâne singurul interlocutor în UE.

Pe pagina sa de Facebook, Donald Tusk a scris: "Pentru Uniunea Europeană nimic nu se schimbă. Spania rămâne singurul nostru interlocutor şi sper că Guvernul spaniol va favoriza forţa argumentelor, nu argumentul forţei".

(S.A.)

-------------

Actualizare 17:40 Senatul Spaniei a votat ca Executivul de la Madrid să preia controlul direct al Cataloniei

Senatorii spanioli au aprobat - cu 214 voturi "pentru", 47 de voturi "împotrivă" şi o abţinere - cererea Guvenului spaniol de a aplica prevederile articolului 155 al Constituţiei, care permite statului să preia controlul asupra unei comunităţi autonome "dacă nu-şi respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi".

Majoritatea senatorilor i-au acordat astfel premierului spaniol, Mariano Rajoy, puterea să aplice măsuri fără precedent, inclusiv destituirea preşedintelui separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, şi a cabinetului condus de acesta.

Senatul spaniol îl autorizează totodată pe Mariano Rajoy să plaseze sub tutelă Parlamentul catalan.

O şedinţă a Guvernului Spaniei urmează să aibă loc în această seară, ca să decidă cum şi când va aplica aceste măsuri.

(S.A.)

-------------

Actualizare 16:57 Premierul spaniol Mariano Rajoy face un apel la calm şi dă asigurări că legalitatea va fi restabilită în Catalonia

Premierul spaniol Mariano Rajoy a făcut un apel la calm şi a dat asigurări că domnia legii va fi restabilită în Catalonia, imediat după declararea independenţei provinciei.

Într-o postare pe Twitter, Rajoy a scris: "Adresez un apel la calm tuturor spaniolilor. Statul de drept va restabili legalitatea în Catalonia".

(S.A.)

-------------

Actualizare 16:40

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat astăzi o rezoluţie prin care înfiinţează un "stat independent sub forma unei republici", denumit Republica catalană. Rezoluţia a fost a adoptată cu şaptezeci de voturi la zece şi două abţineri, anunţă The Associated Press.

Opoziţia a părăsit sala, în semn de protest, înainte de vot.

Rezoluţia îndeamnă la lansarea unui proces de independenţă care include redactarea unor noi legi şi deschiderea unor negocieri "pe picior de egalitate" cu autorităţile spaniole în vederea stabilirii unei cooperări.

Imediat după adoptarea rezoluţiei, zeci de mii de catalani aflaţi pe străzile din Barcelona au izbucnit în urale.

Mulţimea a urmărit votul şi numărarea voturilor live, pe ecrane uriaşe.

(S.A.)

--------------

Actualizare 14:30 Separatiştii catalani înscriu pe ordinea de zi a Parlamentului regional o moţiune în vederea proclamării independenţei

Parlamentari catalani separatişti au înscris pe ordinea de zi a Parlamentului regional o moţiune în vederea proclamării independenţei şi înfiinţării Republicii Catalonia, scrie La Vanguardia, fără să fie în măsură să precizeze dacă aceasta va fi supusă sau nu la vot.

Moţiunea a fost prezentată de către deputaţi din cadrul Junts pel Si (Împreună pentru da) şi CUP (extrema stângă) care, împreună, sunt majoritare în adunarea regională.

"Noi înfiinţăm Republica Catalonia ca stat independent şi suveran de drept democratic şi social", se arată în această moţiune, scrie The Associated Press, potrivit news.ro.

Parlamentarii din cele două grupuri parlamentare deţin o mică majoritate, care le-ar permite, în mod teoretic, să adopte această moţiune vineri, dacă textul este acceptat consiliul consultativ al Parlamentului.

Jurişti din cadrul Parlamentului catalan au avertizat Biroul Parlamentului că rezoluţia Junt pel Si şi CUP nu poate fi supusă la vot.

Însă opinia lor este consultativă.

La sfârşitul lui iulie, separatiştii i-au ignorat înainte de supunerea la vot a unei legi care a facilitat organizarea referendumului de autodeterminare ilegal de la 1 octombrie.

Însă atât opoziţia politică din această regiune prosperă se opune moţiunii, iar unii parlamentari au avertizat că vor boicota un asemenea vot, cât şi cea din Spania, unde autorităţile vor să îndepărteze coaliţia aflată la putere în Catalonia şi să-i oprească efortul în vederea secesiunii.

Mai multe partide au anunţat că nu vor paritcipa la votul rezoliţiei independentiste, în cazul în care va fi prezentată în Parlamentul catalan. Socialiştii locali din cadrul PSC au anunţat că vor fi părăsi hemiciclul în acest caz.

Filialele catalane ale Partidului Popular (PP, conservator) al lui Mariano Rajoy şi Partidul Ciudadanos (liberal) nu vir nici ele să ia parte la un asemenea vot.

Preşedintele catalan Carles Puigdemont a sosit la sediul Parlamentului regional zâmbind, însoţit de soţia sa, de origine română.

Primii deputaţi se aflau deja în hemiciclu, iar sesiunea urma să înceapă cu o întârziere.

Pe de altă parte, mii de persoane s-au adunat în apropierea Parlamentului regional catalan naintea acestei dezbateri în urma căreia ar putea să fie declarată independenţa regiunii, scrie AP.

Agitând steaguri catalane şi scandând "Independenţă!" şi "Libertate!", manifestanţii s-au adunat în afara parcului în care se află sediul Parlamentului, sperând să asiste la proclamarea unui nou stat, independent, până la sfârşitul acestei zile.

"Sunt aici, astăzi (vineri), pentru că vom începe Republica catalană", declară un participant la miting, Jordi Soler, în vârstăde 68 de ani.

"Astăzi (vineri) este ultima şansă", subliniază el, adăugând că preşedintele catalan Carles Puigdemont a propus negocieri cu Guvernul central, "dar Madridul începe cu represiunea totală şi nu mai este nicio (altă) cale".

Puigdemont a refuzat joi să convoace alegeri regionale anticipate, care ar fi putut să dezamorseze cea mai gravă criză politică cu care se confruntă Spania în ultimele decenii, deschizând calea unei confruntări cu Madridul.

(G.F.)

----------

Senatul spaniol a început astăzi şedinţa plenară în cursul căreia urmează să autorizeze Guvernul să aplice măsuri de plasare sub tutelă a Cataloniei şi să destituie conducătorii separatişti ai regiunii, scrie news.ro, citând AFP.

Şedinţa a început imediat după ora locală 10:00 (11:00, ora României, n.r.).

Rezultatul votului nu ridică vreun dubiu, în contextul în care Partidul Popular (PP, conservatori) al şefului Guvernului conservator Mariano Rajoy dispune de majoritatea absolută în vederea aprobării acestor măsuri în virtutea articolului 155 al Consituţiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si Ardealul poate urma?

    Digi, Realitatea sunt basini?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb