UPDATE Parlamentul Cataloniei a declarat independenţa faţă de Spania

Andrei Stan
Internaţional / 28 octombrie 2017

Carles Puigdemont, în Parlamentul Cataloniei (Sursa foto: Facebook)

Carles Puigdemont, în Parlamentul Cataloniei (Sursa foto: Facebook)

Senatul spaniol a aprobat ca Madridul să preia controlul direct al regiunii

--------------

Actualizare 17:32 Guvernul de la Madrid nu ia în considerare declaraţiile lui Puigdemont

Guvernul spaniol nu ia în considerare declaraţiile lui Carles Puigdemont, pe care îl consideră demis din funcţia sa, potrivit unor surse apropiate executivului, citate de ABC.

Din momentul destituirii, acţiunile lui revin sectorului juridic. Guvernul lui Rajoy speră ca noile alegeri din Catalonia să permită restituirea prestigiului instituţiilor regiunii, după ce a fos deteriorat în perioada preşedinţiei lui Puigdemont.

-----

Actualizare 17:03 Puigdemont: "Cea mai bună formă de a merge înainte este să ne opunem în mod democratic articolului 155"

Fostul preşedinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat, astăzi, că Parlamentul catalan a îndeplinit, vineri, voinţa celor care au votat la 27 septembrie. El a apreciat că Guvernul de la Madrid a luat decizii contrare dorinţei catalanilor şi a afirmat că va continua pentru construirea unei ţări libere, informează El Pais.

Puigdemont a spus, potrivit News.ro: "Ieri a fost o zi istorică. Parlamentul Cataloniei a îndeplinit voinţa oamenilor care au votat la 27 septembrie. Guvernul spaniol a luat decizii contrare voinţei catalanilor. Într-o societate democratică parlamentarii aleg Guvernele. Ne dorim să continuăm, chiar dacă trecem prin momente grele. Vom continua să muncim pentru a construi o ţară liberă".

El a mai spus: "Avem răbdare şi persevenţă. Cea mai bună formă de a merge înainte este să ne opunem în mod democratic articolului 155. Trebuie să facem acest lucru fără a abandona conduita civică şi paşnică".

----

Actualizare 12:35 Catalonia: În unele oraşe din regiune a fost dat jos steagul Spaniei

Steagul Spaniei a fost dat jos în mai multe oraşe din Catalonia, după ce parlamentul regiunii a votat vineri în favoarea independenţei faţă de Madrid, transmite agenţia dpa.

Steaguri spaniole au fost îndepărtate de pe primăriile din Sabadell, al cincilea mare oraş din Catalonia, şi Girona, localitate al cărei primar a fost actualul lider catalan, Carles Puigdemont, potrivit Agerpres.

Acţiuni similare au avut loc în alte municipalităţi, precum Figueres, Vic şi Tortosa, dar nu şi în capitala regiunii, Barcelona, al cărei primar, Ada Colau, este împotriva secesiunii unilaterale.

Într-un mesaj pe Facebook, Colau a criticat atât declaraţia de independenţă, cât şi decizia guvernului spaniol de a răspunde la aceasta prin suspendarea autonomiei catalane.

"Suntem o majoritate, în Catalonia şi în Spania, care dorim o oprire a confruntării, o impulsionare a dialogului, bunului simţ şi adoptarea unei soluţii agreate", a scris aceasta.

----

Actualizare 11:50 Vicepremierul Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, va conduce Guvernul din Catalonia

Vicepremierul Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, va conduce regiunea Catalonia ca urmare a deciziei Guvernului spaniol de destituire a executivului regional şi de punere în aplicare a articolului 155 din Constituţie, relatează El Mundo.

În Monitorul Oficial al Spaniei a fost publicată, astăzi, decizia conform căreia premierul spaniol Mariano Rajoy îşi asumă atribuţiile şi competenţele de conducător al regiunii Catalonia, potrivit news.ro. Însă nu Rajoy va fi cel care va conduce regiunea, ci vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria, se arată în decizia data publicităţii sâmbătă.

"Conform articolului 20 al legii 50/1997, premierul îi delegă vicepremierului funcţiile atribuite prin articolul 3 al decretului", se precizează în decizie, conform El Mundo.

----

Actualizare 11:37 MAE: România îşi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei

România îşi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei şi respinge cu fermitate şi irevocabil "declaraţia unilaterală de independenţă" a Cataloniei, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, citat de Agerpres.

În document se arată: "Spania este un aliat important şi partener strategic al ţării noastre, relaţie reflectată atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE şi la nivel internaţional. Subliniem că legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acţiuni care ţine de ordinea internă a unui stat rezidă în deplina sa conformitate cu legea fundamentală, cu ordinea de drept din statul respectiv. Reiterăm poziţia consecventă a României în favoarea respectării dreptului internaţional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat", precizează comunicatul citat.

Potrivit acestuia, "situaţia generată în Catalonia ţine de ordinea internă din Spania".

Sursa citată menţionează: "Situaţia generată în Catalonia ţine de ordinea internă din Spania şi ne exprimăm speranţa că va reveni în cel mai scurt timp în parametrii ordinii constituţionale din acest stat".

-----

Actualizare 10:30 Şeful poliţiei catalane a fost destituit de Guvernul spaniol după declararea independenţei Cataloniei

Directorul general al poliţiei catalane, Pere Soler i Campins, a fost destituit de Guvernul spaniol, această decizie făcând parte din măsurile venite după hotărârea de punere în aplicare a articolului 155 al Constituţiei Spaniei, relatează agenţia EFE, citată de La Vanguardia.

Pere Soler i Campins le-a adresat o scrisoare de despărţire celor din poliţia catalană, potrivit news.ro.

"Vreau ca la despărţire să vă spun ce v-am spus şi când am venit, că voi fi mereu un apărător al vostru şi la ordinele voastre", a notat fostul şef al Mossos d'Esquadra.

Potrivit La Razon, Guvernul spaniol va controla în Catalonia peste 33.000 de agenţi care fac parte din Poliţia Naţională, Garda Civilă şi Mossos D' Esquadra.

Okdiario.com notează că sute de angajaţi ai poliţiei catalane au semnat o declaraţie adresată ministrului spaniol de Interne, prin care îşi arată respectul faţă de Constituţie şi se angajează să menţină legalitatea în Catalonia.

(M.I.)

-----------

Actualizare Mariano Rajoy anunţă dizolvarea Parlamentului catalan şi convocarea de alegeri pe 21 decembrie

Consiliul de Miniştri al Spaniei a aprobat, aseară, demiterea întregului guvern catalan, dizolvarea parlamentului regional şi convocarea de alegeri în Catalonia pentru data de 21 decembrie, a anunţat şeful Executivului de la Madrid, Mariano Rajoy, potrivit agenţiei EFE.

Consiliul de Miniştri a luat această decizie în contextul măsurilor adoptate de Guvernul spaniol pentru restabilirea legalităţii constituţionale, care au fost autorizate ieri de Senat, după ce Parlamentul catalan a aprobat declararea unilaterală a independenţei.

Ca răspuns la provocarea secesionistă, arată EFE, Executivul spaniol a dispus destituirea preşedintelui regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, a vicepreşedintelui Oriol Junqueras şi a tuturor membrilor cabinetului, ale căror atribuţii vor fi asumate de ministerele competente.

Consiliul de Miniştri a ordonat de asemenea demiterea şefilor Departamentului de Interne al guvernului regional, precum şi închiderea ambasadelor catalane din străinătate, cu excepţia celei de la Bruxelles.

Potrivit paginii web a guvernului catalan, această regiune are delegaţii de reprezentare în exterior în Germania, Franţa şi Elveţia, Regatul Unit şi Irlanda, Austria, Italia, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE). Delegaţia regională a Cataloniei este prezentă la Bruxelles din 1986.

Conform lui Rajoy, Executivul spaniol a decis "dispariţia" tuturor delegaţiilor catalane din străinătate, cu excepţia reprezentării la Uniunea Europeană, cu toate că şi aici a fost destituit actualul trimis.

Şeful Guvernului spaniol a dispus totodată închiderea patronatului Diplocat, entitate mixtă public-privat în serviciul guvernului regional pentru impulsionarea imaginii internaţionale a Cataloniei.

Aceste decizii au fost aprobate într-un Consiliu de Miniştri extraordinar, însă a avut loc şi o altă şedinţă, ordinară, în care guvernul de la Madrid a cerut Tribunalului Constituţional să anuleze declaraţia de independenţă votată în Parlamentul regional al Cataloniei.

Senatul Spaniei a aprobat ieri, cu majoritate absolută, măsurile propuse de guvern pentru oprirea procesului secesionist din Catalonia. Măsurile au fost adoptate cu 214 voturi "pentru", 47 "împotrivă" şi o abţinere.

(S.A.)

----------------

Parlamentul Cataloniei a adoptat ieri o rezoluţie care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un "stat independent care ia forma unei republici", transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Potrivit Reuters şi DPA, rezoluţia a fost adoptată cu 70 de voturi "pentru", 10 voturi "împotrivă" şi două abţineri, a declarat Carme Forcadell, preşedinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri.

''Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic şi social'', se menţionează în preambulul rezoluţiei.

Liderul catalan Carles Puigdemont şi ceilalţi membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular şi Ciudadanos au părăsit sala de şedinţe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunţe doar parlamentarii din formaţiunile Junts pel Si (Uniţi pentru Da), CUP - partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont - şi Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

Printr-o decizie luată la câteva minute după ce Parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independenţa Cataloniei faţă de Spania, Senatul spaniol l-a autorizat pe premierul Mariano Rajoy să conducă direct regiunea.

Puigdemont anunţase joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, şi că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenţei acestei provincii spaniole, în virtutea referendumului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol.

Acesta din urmă i-a cerut de două ori ultimativ premierului catalan să renunţe explicit la autoproclamarea independenţei, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituţia Spaniei, respectiv suspendarea autonomiei Cataloniei.

Carles Puigdemont, după declararea independenţei Cataloniei: "În orele următoare trebuie să ne menţinem ţara în viaţă"

Premierul catalan, Carles Puigdemont, a îndemnat ieri la calm populaţia şi instituţiile, după declaraţia de independenţă adoptată de Parlamentul Cataloniei, relatează agenţiile EFE şi DPA.

"În orele următoare trebuie să ne menţinem ţara în viaţă. Trebuie să o facem într-un mod paşnic, civilizat şi demn, aşa cum am făcut şi vom face mereu", a spus Puigdemont în prima sa declaraţie publică dată după ce Parlamentul Cataloniei a adoptat rezoluţia de independenţă.

Adresându-se - pe scările din interiorul Parlamentului catalan - celor circa 700 de primari susţinători ai independenţei şi membrilor propriului guvern, Carles Puigdemont a lăudat parlamentarii care mai devreme au făcut "un pas îndelung aşteptat" şi pentru care mulţi catalani au luptat.

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a lansat şi el un apel la calm, dar a asigurat că va "restaura legalitatea" în Catalonia, după ce Senatul de la Madrid l-a autorizat să suspende autonomia acestei provincii, în virtutea articolului 155 din Constituţia Spaniei.

Zeci de mii de manifestanţi au salutat la Barcelona anunţul declarării independenţei Cataloniei

Câteva zeci de mii de manifestanţi favorabili independenţei s-au strâns, ieri după-amiază, în apropierea parcului din jurul Parlamentului catalan din Barcelona pentru a saluta anunţul proclamării unei republici catalane, notează France Presse.

Şedinţa legislativului catalan a fost transmisă în direct pe ecrane de mari dimensiuni pe două artere pline de manifestanţi în exteriorul parcului Ciutadella, în centrul Barcelonei.

Aplauze şi cuvântul "independenţă" strigat în catalană au fost auzite dinspre susţinătorii independenţei - de la extrema-stângă la centru-drepta - în momentul în care s-a anunţat rezultatul votului prin care Catalonia a fost proclamată "stat independent luând forma unei republici".

''Sunt foarte emoţionată că în sfârşit avansăm, că putem construi o republică, o ţară nouă, plecând de la zero'', a spus Judith Rodriguez, o lucrătoare socială în vârstă de 38 de ani.

Parchetul General al Spaniei va declanşa o procedură judiciară contra lui Carles Puigdemont pentru "rebeliune"

Parchetul General al Spaniei va declanşa săptămâna viitoare o procedură judiciară contra liderului catalan Carles Puigdemont pentru "rebeliune", a anunţat aseară un purtător de cuvânt al Ministerului Public spaniol, la câteva ore după adoptarea rezoluţiei de independenţă, transmite France Presse.

''Parchetul va prezenta săptămâna viitoare o plângere contra lui Carles Puigdemont pentru rebeliune'', infracţiune pentru care pedeapsa poate ajunge la 30 de ani de închisoare, a indicat reprezentantul Parchetului spaniol.

Statele Unite ale Americii au anunţat că sprijină "unitatea" Spaniei

Statele Unite ale Americii au anunţat ieri, după decizia din Parlamentul Cataloniei, că sprijină "unitatea" Spaniei.

"Catalonia este parte integrantă a Spaniei şi Statele Unite sprijină măsurile constituţionale luate de guvernul spaniol care vizează menţinerea unei Spanii puternice şi unite", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, potrivit AFP.

"Statele Unite sunt legate printr-o mare prietenie şi un parteneriat durabil de aliatul nostru NATO, Spania", a adăugat oficialul american, subliniind că SUA şi Spania "cooperează strâns pentru a promova priorităţile economice şi de securitate comune".

Germania şi Franţa îl susţin pe premierul Rajoy în criza catalană, considerată de Emmanuel Macron "o afacere internă spaniolă"

Guvernul german condus de cancelarul Angela Merkel a anunţat ieri că nu recunoaşte declaraţia de independenţă a Cataloniei, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că singurul interlocutor din Spania este premierul Mariano Rajoy, transmite agenţia EFE.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a precizat într-un comunicat faptul că Berlinul susţine "poziţia clară" a lui Mariano Rajoy pentru apărarea ordinii constituţionale în Spania.

"Am spus-o mereu: unicul interlocutor în Spania este Mariano Rajoy", a menţionat la rândul său preşedintele Emmanuel Macron în faţa presei, în timpul unei vizite la baza aerospaţială de la Kourou (Guyana Franceză).

De asemenea, preşedintele Franţei a insistat că actuala criză din Catalonia este "o afacere internă spaniolă".

Premierul Belgiei cheamă la dialog pentru soluţionarea crizei catalane

Premierul belgian Charles Michel a chemat la discuţii între Madrid şi Barcelona după decizia luată în Parlamentul Cataloniei, informează DPA.

"Criza politică poate fi soluţionată doar pe calea dialogului", a notat Michel pe pagina sa de Twitter. "Îndemnăm la o soluţionare paşnică, la respect faţă de ordinea naţională şi internaţională", a adăugat premierul belgian.

Belgia se confruntă şi ea cu aspiraţii secesioniste din partea populaţiei flamande. Flandra, o regiune înstărită neerlandofonă din nordul Belgiei, a făcut eforturi pentru a reduce legăturile cu Valonia francofonă. DPA notează că o ruptură în Belgia, asemeni celei din Spania, riscă să reprezinte în mod particular un semn negativ pentru unitatea europeană, în contextul în care Belgia a reprezentat centrul Uniunii Europene încă de la crearea acesteia.

NATO consideră problema Cataloniei o afacere internă care trebuie rezolvată de Spania

Spania rămâne un aliat important al NATO, iar criza din Catalonia reprezintă o problemă internă care trebuie rezolvată în cadrul instituţional spaniol, a declarat ieri un oficial al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit Reuters.

Întrebat în legătură cu declaraţia de independenţă a Parlamentului catalan, oficialul NATO a răspuns: "Spania este un aliat angajat, care contribuie în mod semnificativ la securitatea noastră comună. Problema Cataloniei este o afacere internă care trebuie rezolvată în cadrul ordinii constituţionale a Spaniei".

Jean-Claude Juncker: "UE nu are nevoie de alte fisuri"

"Uniunea Europeană nu are nevoie de alte fisuri, de alte fracturi" - astfel a reacţionat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după rezoluţia de independenţă a Cataloniei, informează AFP.

"Nu ne vom amesteca în această dezbatere hispano-spaniolă, dar nu aş dori ca mâine UE să se compună din 95 de state membre", a spus Juncker în faţa presei la baza aerospaţială de la Kourou, alături de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Declararea independenţei de către Catalonia a lovit pieţele, obligaţiunile şi moneda euro

Acţiunile companiilor listate la Bursa de la Madrid şi-au accelerat pierderile, randamentele obligaţiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au ajuns la un nivel ridicat, iar euro s-a depreciat faţă de dolar, după decizia Parlamentului de la Barcelona, transmite Reuters.

Indicele IBEX 35 a scăzut ieri cu 2,1%, la cel mai redus nivel din ultimele patru zile, diferenţa dintre costurile obligaţiunilor spaniole şi germane pe zece ani s-a adâncit la 120 de puncte de bază, cel mai mult în ultimele patru zile, în timp ce euro s-a depreciat cu 0,5%, la 1,159 dolari.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ca ramane fara prosti care cotizeaza?

    Daca oameni simt ca Madridul nu ii reprezinta de ce nu se pot desprinde? 

    Uk a demonstrat ca UE nu exista nici macar pe hartie. 

    Mai bine de 10 ani de uniune nu a adus nimic bun sau poate mai rau atunci de ce sa te superi ca oameni vor sa se conduca singuri si nu de Bce-Madrid-Bruxelles. 

    Cand spun Bce ma refef ca a tiparit bani, a sters datori catre banci, a salvat banci dar nu a facut un lucru esential: sa stearga datoria populatiei.

    Drepturile Omului tac ca stiu ca sunt interpretate de oameni care au interese sa doarma in scaune la Madrid-Bruxelles? 

    1. Catalonia vrea sa ramana in UE.

      Deci ar trebui ca tu sa mananci mici si bere pana nu mai stii de tine ..pe bani bancilor si apoi sa vina UE si sa plateasca dupa tine ... ce sa zic BRAVO!!! si daca nuti convine conducereaa de la Bucuresti hai sa declaram satucul tau independet ..... da nu mai bine pleci tu din tara daca nu-ti convine !! ca daca am avea mai putini ca tine am reusii sa ajungem si noi Europa in tmpul vietii noastre.

      Esti cumva pensionar de lux?

      Sa nu iti treaca "prin ciorap" ca exista stat in absenta cetateanului. Modul acesta, totalitar, de gandire nu are niciun fundament. Cetateanul este proprietarul drepturilor si libertatilor pe care si le manifesta prin organizarea numita stat. Existenta organismului numit stat se bazeaza pe un set de valori materializate in legi. Cand cetateanul simte ca acel set de valori nu il mai reprezinta, are dreptul de a modifica acest set. Statul nu are vocatia de a se opune cererii cetateanului. Statul trebuie sa ia act si sa execute ordinele venite de la cetatean. In caz contrar, in lipsa drepturilor si a libertatilor primite spre gestionare de la proprieterul acestora, statul nu mai exista.

      Si DA, daca nu-mi mai convine conducerea de la Bucuresti, o schimb sau imi declar satucul " nuti indepedet". Ca iti convine tie, conducator de la Bucuresti, sau "nuti" convine, este treaba ta. Pentru ca tu esti conducator la Bucuresti nu pentru ca iti sau "nuti" convine, ci pentru faptul ca eu te-am pus acolo sa gestionezi uniunea si nu sa te crezi tu mare stapan de sclavi. Din postura ta de conducator de la Bucuresti nu ai mai multe drepturi (cum crezi ca ti se cuvine) ci ai mai multe obligatii, printre acestea numarandu-se executarea cu bun simt si decenta a noului set de valori pe care eu il doresc. Pentru ca tu imi gestionezi si nu imi detii drepturile si libertatile.

      Si DA, daca "nuti" convine, tu ai obligatia sa pleci de la conducerea de la Bucuresti si sa revi in postura de simplu proprietar de drepturi si libertati de la Bucuresti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb