UPDATE Phenianul anunţă oficial că a testat cu succes o bombă cu hidrogen

GABRIEL TĂNASE
Internaţional / 3 septembrie 2017

Kim Jong-un, alături de o presupusă bombă cu hidrogen (Sursa foto: agenţia oficială nord-coreeană KCNA)

Kim Jong-un, alături de o presupusă bombă cu hidrogen (Sursa foto: agenţia oficială nord-coreeană KCNA)

Actualizare 17:36 NORSAR: Testul nuclear nord-coreean, de opt ori mai puternic decât bomba de la Hiroshima

Magnitudinea ultimului test nuclear al Coreii de Nord a fost estimată la 5,8 grade pe scara Richter şi explozia declanşată a fost de circa opt ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima, a anunţat astăzi agenţia de monitorizare geologică NORSAR, cu sediul în Norvegia, informează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Pe baza magnitudinii seismului, explozia a fost estimată la 120 de kilotone de TNT, a transmis NORSAR, care a adăugat că bomba nucleară lansată în 1945 de americani asupra oraşului nipon Hiroshima a avut 15 kilotone.

NORSAR - care monitorizează cutremure şi explozii nucleare - a declarat că a înregistrat semnale la situl său din sudul ţării, la Hedmark, care au provenit de la un test nuclear subteran realizat la situl de testare nord-coreean din Punggye-ri.

------------

Actualizare 15:10 Trump cataloghează drept "ostile şi foarte periculoase" acţiunile nord-coreene

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a reacţionat astăzi în urma noului test nuclear al regimului nord-coreean, care a detonat la primele ore ale dimineţii cea mai puternică bombă cu hidrogen dezvoltată până în acest moment de către Phenian, catalogând drept "ostile şi foarte periculoase" acţiunile Coreei de Nord, anunţă BBC.

Liderul de la Casa Albă a scris, într-un mesaj postat pe Twitter: "Coreea de Nord a efectuat un test nuclear major. Cuvintele şi acţiunile lor continuă să fie foarte ostile şi periculoase pentru Statele Unite...".

"Coreea de Nord este o naţiune renegată ce a devenit o mare ameninţare şi ruşine pentru China, care încearcă să ajute, dar cu puţine succese", a precizat liderul american, într-un al doilea tweet.

"Coreea de Sud înţelege acum, aşa cum le-am spus şi eu, că declaraţiile de conciliere cu Coreea de Nord nu vor funcţiona, ei înţeleg doar de un singur lucru!", a scris Trump, într-un al treilea mesaj postat pe reţeaua de socializare.

------------

Actualizare 13:59 Ministerul Afacerilor Externe condamnă testul nuclear efectuat de Coreea de Nord

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din ţara noastră condamnă în termenii cei mai fermi testul nuclear efectuat astăzi de Republica Populară Democrată Coreeană, pe care îl consideră "o nouă ameninţare majoră" la adresa păcii şi securităţii regionale şi internaţionale, potrivit unui comunicat al instituţiei.

"Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de continuarea acţiunilor provocatoare ale autorităţilor nord-coreene, care reprezintă încălcări grave ale rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi conduc la creşterea la un nivel fără precedent în ultimii ani a tensiunilor din Peninsula Coreeană", se mai arată în comunicat.

De asemenea, MAE îşi reiterează apelul hotărât adresat guvernului de la Phenian de a implementa toate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), de a abandona toate programele nucleare existente de manieră completă, verificabilă şi ireversibilă şi de a se abţine de la orice acţiune ce afectează stabilitatea regională şi globală.

Ţara noastră va continua să susţină în mod activ eforturile internaţionale vizând denuclearizarea Peninsulei Coreene prin mijloace paşnice, precizează instituţia.

-------------

Actualizare 13:22 Secretarul General al NATO a condamnat puternic testul nuclear al regimului de la Phenian

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat puternic astăzi testul nuclear al regimului de la Phenian, susţinând că este vorba de o încălcare flagrantă a mai multor rezoluţii adoptate de Consiliulul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Într-o declaraţie semnată de Secretarul General al NATO se arată: "NATO este îngrijorată cu privire la acest model de comportament destabilizator din partea Phenianului, care reprezintă o ameninţare pentru securitatea regională şi internaţională. Regimul trebuie să pună capăt imediat tuturor acţiunilor sale nucleare şi balistice într-o manieră completă, verificabilă şi ireversibilă, reimplicându-se în dialog cu comunitatea internaţională".

De asemenea, Stoltenberg cere regimului nord-coreean să-şi respecte obligaţiile internaţionale, abandonând ameninţările şi acţiunile ce contribuie la creşterea tensiunilor şi a lipsei de securitate din peninsula Coreeană.

Reacţii dure de condamnare au venit şi din alte părţi ale lumii, iar ministerul rus de Externe s-a arătat profund îngrijorat cu privire la ultimul test nuclear al Phenianului, notează News.ro.

În acest sens, diplomaţia de la Moscova a precizat că acest test nuclear este o sfidare a legii internaţionale şi merită condamnare, cerând tuturor părţilor să revină la masa negocierilor, întrucât acestea reprezintă singura cale de a rezolva problemele din peninsula Coreeană.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că reprezentanţii comunităţii internaţionale ar trebui să acţioneze cu rapiditate şi fermitate în urma noului test nuclear al Coreei de Nord.

"Preşedintele Republicii cere membrilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să reacţioneze repede la ultimele violări ale legii internaţionale de către Coreea de Nord", se arată într-un comunicat transmis de palatul Elysee.

Până acum, nicio reacţie oficială nu a venit de la Washington.

-------------

Actualizare 12:30 Japonia, Coreea de Sud şi China condamnă noul test nuclear efectuat de Phenian

Japonia, Coreea de Sud şi China au condamnat astăzi noul test nuclear efectuat de regimul de la Phenian, test calificat de nord-coreeni drept un ''succes total'' şi care a avut scopul de ''a examina şi a confirma acurateţea şi credibilitatea'' tehnologiei nucleare, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Premierul japonez Shinzo Abe a afirmat că dezvoltarea nucleară şi a capacităţii rachetelor balistice ale Coreei de Nord reprezintă un nivel superior de ameninţare şi subminează grav pacea şi securitatea regionale.

Într-o declaraţie a şefului executivului nipon se arată: ''Consiliul de Securitate al ONU a criticat dur Coreea de Nord pentru lansările repetate de rachete balistice în acest an. Considerăm că este absolut intolerabilă desfăşurarea unui test nuclear de către Coreea de Nord'' în acest context.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In a cerut ''pedeapsa cea mai fermă'' contra Phenianului, inclusiv adoptarea de noi sancţiuni de către Naţiunile Unite.

"Moon Jae-In s-a pronunţat pentru adoptarea tuturor măsurilor diplomatice, în special a sancţiunilor de către Consiliul de Securitate al ONU, pentru a izola complet Coreea de Nord'', a declarat consilierul prezidenţial sud-coreean Chung Eui-Yong, după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională de la Seul.

Beijingul a ''condamnat viguros'' noul test nuclear efectuat de Phenian şi i-a cerut acestuia să renunţe ''la agravarea situaţiei cu gesturi care nu îi servesc propriilor interese''.

Într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe chinez a indicat: "Coreea de Nord a ignorat opoziţia generală a comunităţii internaţionale şi a efectuat un nou test nuclear. Guvernul chinez îşi exprimă opoziţia hotărâtă şi condamnă viguros această acţiune".

------------

Coreea de Nord a anunţat în această dimineaţă oficial că a testat cu succes o nouă bombă cu hidrogen, proiectată tocmai pentru a fi ataşată de noile rachete balistice intercontinentale testate în ultimele luni de către Phenian, relatează BBC, citat de News.ro.

În acest sens, televiziunea de stat a anunţat că detonarea unei bombe cu hidrogen a fost ordonată de liderul Kim Jong-un şi s-a dovedit un "succes total", fiind vorba de un pas "semnificativ" în completarea programului nuclear al Coreei de Nord.

Acest anunţ vine la doar câteva ore după ce seismologii au detectat un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter în nord-estul peninsulei Coreene, unde există un cunoscut poligon nuclear al regimului de la Phenian.

De asemenea, presa sud-coreeană a publicat mai multe poze în care Kim Jonh-un pare că semnează ordinele pentru detonarea bombei cu hidrogen la Punggye-ri.

Autorităţile sud-coreene susţin că mişcarea sesmică a avut loc în districtul Kilju, unde este situat poligonul de teste nucleare Punggye-ri.

Said Kune Y. Suh, profesor de inginerie nucleară de la Universitatea Naţională din Seul, a declarat: "Puterea este de zece sau douăzeci de ori mai mare decât în alte teste anterioare. Această scală este la nivelul la care oricine poate spune că e vorba de testarea unei bombe cu hidrogen".

Mişcarea sesimică a fost detectată la câteva ore după ce liderul Kim Jong-un a fost prezentat de presa nord-coreeană cu un nou tip de bombă cu hidrogen. De asemenea, presa a relatat că aceasta poate fi ataşată unei rachete balistice. Niciuna dintre aceste informaţii nu a putut fi, însă, verificată din surse independente, potrivit jurnaliştilor BBC.

"Bomba H, a cărei putere explozivă este ajustabilă de la zeci la sute de kilotone, este o focoasă termonucleară multifuncţională cu o mare putere distructivă", se arată într-un material transmis de agenţia nord-coreeană KCNA.

De asemenea, experţii japonezi de la Agenţia Naţională de Meteorologie au precizat că undele seismice detectate după posibila explozie au fost de zece ori mai puternice decât în cazul unor teste nucleare anterioare ale regimului de la Phenian.

Acest lucru semnalează faptul că regimul nord-coreean a reuşit să-şi detoneze cel mai puternic exploziv nuclear realizat până în acest moment. O asemenea acţiune reprezintă, potrivit sursei citate, o nouă provocare directă la adresa preşedintelui Donald Trump, care a discutat cu doar câteva ore înainte cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, despre escaladarea crizei nucleare din peninsula Coreeană.

Precedentele teste nucleare efectuate de Phenian au avut loc în 2006, 2009, 2013 şi în ianuarie şi septembrie 2016.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb