UPDATE/ PREŢUL ENERGIEI PE PIAŢA SPOT A AJUNS LA VALOAREA DIN IANUARIE Cutişteanu, Petprod: "Cred că este ceva necurat în creşterea preţului electricităţii"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 august 2017

Cutişteanu, Petprod: "Cred că este ceva necurat în creşterea preţului electricităţii"

Maximul preţului înregistrat ieri, pe PZU, a fost 550,67 lei/MWh, valoarea medie de vânzare a energiei electrice fiind 445,37 lei/MWh

Aceste preţuri depăşesc valorile înregistrate în 15 şi 23 ianuarie 2017, care au fost cele mai mari din Europa, în acele zile

Specialiştii: "În mod cert, aceste costuri se vor regăsi în factura consumatorilor"

------------

Actualizare 19:36 Isărescu: "O bună parte din creşterile de preţuri provine de la electricitate"

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat că este preocupat de creşterea preţurilor la energie pe bursă, după ce preţul energiei electrice tranzacţionate pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a OPCOM a crescut ieri de mai multe ori, potrivit News.ro.

Într-o conferinţă de presă ţinută astăzi, Isărescu a afirmat: "Când o să apară cifra în perioada următoare privind inflaţia din iulie, o bună parte din creşterile de preţuri în indicele preţului de consum provine de la electricitate. Şi ne preocupă. Şi sunt nevoit să revin: de multe ori spuneam că într-o ţară în care avem multe incertitudini, cea mai mare incertitudine a devenit evoluţia preţurilor administrate, pe care nu reuşim să le prognozăm când au loc modificările. Este o declaraţie uşor maliţioasă, dar trebuie să o fac. Ne preocupă, categoric, evoluţia preţurilor administrate în acest context, la electricitate".

Guvernatorul a spus că, din câte ştie, organele abilitate cu administrarea acestor preţuri vor face, în perioada următoare, comunicările necesare, ceea ce va ajuta şi Banca Centrală în prognoza de inflaţie.

Isărescu a adăugat: "Mai mult nu putem să facem. (...) Deocamdată, evoluţia preţurilor în România este controlată. Inflaţia este una dintre cele mai mici din Europa. Tot atât de adevărat este că această perioadă de inflaţie negativă este pe terminate".

(S.A.)

------------

Actualizare 14:40 Ministerul Energiei: "Am trimis Consiliului Concurenţei semnale privind posibile înţelegeri între producătorii de energie"

Situaţia va fi analizată şi de ANRE

Ministerul Energiei a anunţat aseară că a transmis Consiliului Concurenţei semnalele primite din piaţă privind posibile înţelegeri neconcurenţiale între producătorii de energie din ţara noastră, pentru a fi analizate de către autoritatea compententă (ANRE).

Într-un comunicat de presă publicat pe Facebook, instituţia a precizat: "Ca urmare a situaţiei pe care România o înregistrează pe bursa de energie electrică, unde preţurile au atins un nivel ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Ministerul Energiei a dispus o serie de măsuri.

Astfel, în acest context, ministrul Energiei Toma Petcu a avut o serie de întâlniri şi discuţii cu conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Ca urmare a acestora, ANRE s-a angajat să realizeze o analiză a situaţiei şi să propună eventuale metode de intervenţie în piaţă. Precizăm că, potrivit legii, Ministerul Energiei, poate răspunde într-un asemenea context doar dacă autorităţile responsabile de monitorizarea pieţei fac sesizări şi propuneri în acest sens.

În plus, Ministerul Energiei a transmis către Consiliul Concurenţei semnalele primite din piaţă privind posibile înţelegeri neconcurenţiale între producători de energie din România, pentru a fi analizate de către autoritatea compententă.

Totodată, Ministerul Energiei va începe o analiză privind cauzele producţiei scăzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României fiind în această perioadă mai mic decât în mod obişnuit. Analiza îşi propune să verifice dacă producţia Hidroelectrica este afectată de debitele reduse ale râurilor interioare sau este cauzată de o exploatare defectuoasă a hidroagregatelor.

Precizăm că Ministerul Energiei a cerut în mod constant în toată această perioadă informări privind evoluţia pieţei de energie electrică de la autorităţile care au responsabilităţi de monitorizare şi supraveghere a acesteia.

Astfel, din datele furnizate, se configurează o serie de factori locali şi regionali care explică situaţia actuală.

- Creşterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de caniculă. În prezent, necesarul de consum este de 7.500 - 8.000 MW., cu peste 1.000 de MW mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

- Preţuri similare în Regiune. România funcţionează pe o piaţă europeană, având bursa de energie cuplată cu alte pieţe. În acest context, preţurile energiei pe bursă sunt influenţate de cele de pe pieţele cu care România este cuplată.

- Asigurarea consumului intern cu producători mai scumpi. Pe fundalul producţiei mai scăzute din hidrocentrale şi a creşterii consumului, România şi-a asigurat necesarul de electricitate cu o contribuţie consistentă în sistem a producătorilor pe cărbune şi gaze, ale căror costuri de producţie sunt mai ridicate.

- Aport infim în sistem al energiei eoliene. Cu câteva excepţii, în cursul lunii iulie energia electrică produsă de centralele eoliene din România a fost nesemnificativă. Precizăm că, în urmă cu o săptămână, când producţia de energie eoliană era semnificativ mai mare, preţul energiei pe bursă a scăzut drastic .

- Contractele de achiziţie de energie ale distribuitorilor au expirat. În acest context, distribuitorii şi-au asigurat necesarul de energie de pe OPCOM, contribuind la creşterea cererii.

- Termocentrală operată de o companie privată, la jumătate din capacitatea de funcţionare.

- Lipsa investiţiilor în modernizări, retehnologizări şi a punerii în funcţiune de noi capacităţi de producere a energiei electrice. În acest sens aducem în discuţie exemplul reactoarelor centralei nucleareletrice de la Cernavodă care s-au oprit neprogramat de mai multe ori în perioada de vară, fapt ce a obligat la găsirea de soluţii alternative pentru asigurarea consumului.

În final, facem precizarea că, dincolo de consumurile mari de energie înregistrate în această perioadă, România este în continuare exportator net de energie. Nivelul exporturilor din primul semestru au fost cu circa 70% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Totodată, precizăm că România are capacitatea să-şi asigure fără probleme consumul intern din producţie proprie.

Nu în ultimul rând, reamintim că ţara noastră şi-a asumat liberalizarea totală a preţului energiei, acesta fiind primul an în care piaţa este complet liberalizată".

(S.A.)

--------------

Actualizare 14:29 Toma Petcu: "De aproximativ o lună am solicitat domnului preşedinte al ANRE, Havrileţ, să-şi facă o analiză"

Toma Petcu, ministrul energiei, l-a atenţionat, la începutul şedinţei de Guvern, pe Niculae Havrileţ că din cauza întârzierii licitaţiilor, toţi furnizorii pe contracte bilaterale pe care nu le-au încheiat în luna iunie, acum vin pe piaţa zilnică şi fac achiziţii de cantităţi mari de energie, creând o presiune pe această piaţă.

Petcu a precizat: "Legat de al doilea subiect, vreau să vă spun că de aproximativ o lună de zile este în atenţia noastră evoluţia PZU pe piaţa pentru a doua zi a preţului energiei, am solicitat încă de atunci domnului preşedinte al ANRE Havrileţ să-şi facă o analiză şi să constituie comisiile dumnealor interne pentru a face această analiză. Din păcate cu toate că am primit promisiuni că vom primi astăzi până în şedinţa de guvern un raport, nu am primit de la dumnealor şi vreau să semnalez acest lucru. Am încercat să-i identificăm cu informaţiile pe care le-am avut puse la dispoziţie, dar de asemenea am avut în această perioadă colaborarea Consiliului Concurenţei şi am avut mai multe întâniri cu domnul Chiriţoiu. Chiar astăzi dimineaţă până să vin la şedinţa de guvern am mai avut discuţii cu dumnealor. M-am văzut deasemenea şi cu domnul Victor Ionescu directorul OPCOM, piaţa pe care se fac aceste tranzacţii. Cred că una din cauzele foarte importante este aceea că în luna iunie, când ar fi trebuit să se realizeze licitaţiile pentru furnizării de ultimă instanţă, şi aici facem referire la toţi marii furnizori din piaţă, aceasta a fost amânată pentru luna august şi practic toţi aceşti furnizori pe acele contracte bilaterale pe care nu le-au încheiat în luna iunie, acum vin pe piaţa zilnică şi fac achiziţii de cantităţi mari de energie, creând o presiune pe această piaţă. A promis şi a spus domnul Havrileţ că vor începe pe data de 10 aceste licitaţii şi le vor termina până la sfârşitul lunii august. Aşteptăm asemenea acest lucru, dar de asemenea aştept din partea ANRE-ului soluţii concrete pentru că sunt principal instituţie cu atribuţii de reglementare şi control".

(A.C.)

------

Preţul energiei electrice pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) a avut o evoluţie galopantă, în această săptămână, ajungând ieri, la o valoare medie de 445,47 lei/MWh (97,72 euro/MWh), de la 397,61 lei/MWh (87,24 euro/MWh) - miercuri şi, respectiv 331,98 lei/MWh (72,8 euro/MWh), marţi. Valoarea maximă a electricităţii înregistrată ieri pe piaţa spot a Bursei de energie OPCOM s-a cifrat la 550,67 lei/MWh. Aceste valori le-au depăşit pe cele din 15 şi 23 ianuarie 2017 (74,92 euro/MWh, respectiv 96,51 euro/MWh), care s-au dovedit a fi, la vremea respectivă, cele mai mari din Europa.

Opiniile din piaţă vizavi de evoluţia preţului pe PZU din această perioadă continuă să fie împărţite.

"Cred că este ceva necurat în creşterea preţului energiei electrice", ne-a spus Jack Cutişteanu, directorul general al Petprod - trader în sectorul energiei.

Domnia sa a completat: "Cumpărătorii au ridicat ofertele de cumpărare din disperare că vor cădea în dezechilibru. Acest lucru joacă în mâna vânzătorilor, producători şi poate traderilor (cu volume mici), care reduc oferta de vânzare pentru ca PIP-ul ( Preţul de închidere a Pieţei) să fie ridicat. Cine sunt cumpărătorii? Cred că în bună măsură marii furnizori FUI (furnizori de ultimă instanţă), care au rămas «short» în lipsa licitaţiei de achiziţie şi care au contat pe revenirea preţurilor după episodul ianuarie - februarie 2017. Nu cred că ANRE (n.r. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) va interveni administrativ pe o piaţă funcţională. ANRE nu a văzut nimic suspect nici în criza din ianuarie. De ce ar vedea astăzi?"

În opinia domnului Cutişteanu, "manipularea este dublă, dacă nu triplă". Domnia sa ne-a explicat: "Mai întâi vorbim despre frica cumpărătorilor, care, în bună măsură, sunt marii furnizori şi care au rămas, într-adevăr, fără energie, au sperat că preţurile vor fi decente şi nu sunt. În al doilea rând este vorba despre producătorii care micşorează oferta de vânzare de la o oră la alta, astfel încât să nu existe energie de cumpărat, pentru ca preţul să crească. Jocul pe piaţă este dictat de cel care are în mână producţia. Preţul a ajuns deja la nivelul lui ianuarie şi poate să mai crească".

Fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu, în prezent executive lead adviser Deloitte România, a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook: "Preţurile pe bursa de energie continuă să fie la un nivel foarte îngrijorător. Lucrurile se întâmplă într-un context: producţie hidro şi eolian la un nivel scăzut, cantităţi care merg în contracte la export, o piaţă pentru ziua de mâine nesustenabil de mare, o transparenţă extremă care a început să producă efecte negative.

E rău şi că lipsesc mecanisme de hedging care să elimine din riscurile de volatilitate. Este important şi ca autorităţile să clarifice dacă împărtăşesc această îngrijorare sau o văd, mai degrabă, ca pe o oportunitate pentru creşterea profiturilor companiilor de stat, care se pot transforma apoi în venituri la bugetul de stat. De asemenea, este important ca, din punctul de vedere al legislaţiei de concurenţă, să nu existe derapaje de la lege".

La rândul său, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER), afirmă că lacurile nu sunt pline, că debitul Dunării nu este mult mai mare decât jumătate din media multianuală, că cererea este crescută ca urmare a căldurii excesive, că producţia din surse eoliene este destul de scăzută şi că preţul energiei din cărbune este mai mare decât cel din surse regenerabile.

În replică, Jack Cutişteanu a afirmat: "Este drept că nu prea bate vântul. Este drept că e foarte cald şi se consumă mai mult cu aerul condiţionat. Nu e drept că avem producţie scăzută pe hidro. Dunărea este la 3.700 mc/sec. Noaptea, Hidroelectrica produce la o putere de 700 Mw, acumulând rezerve pentru producţia de zi. Lacurile sunt destul de pline. Comparaţia cu 2011-2012 nu se susţine. Atunci eram în Forţă Majoră pe hidro (Dunărea era la nivelul de 1700-1800 mc/sec, centrala de la Petrom nu exista, eolienele nu erau şi fotovoltaicele nici ele. Astăzi, centrala Petrom este în funcţiune, fotovoltaicele dau 700 Mwh, unori bate vântul. Consumul la ora 14:00 (n.r. ieri) era de 8.096 Mwh, iar producţia - de 8.748 Mwh. Exportul era de 744 Mwh. Atunci, care este explicaţia creşterii preţurilor pe toate pieţele OPCOM ? Eu, analizând curbele agregate, atât cât se poate citi pe ele, cred că este ceva necurat".

Potrivit domnului Cutişteanu, acum, "necazul mare ar fi ca Petrom să se oprească şi una sau două unităţi din cele care funcţionează pe cărbune să crape. Hidroelectrica pune ofertă consistentă pe echilibrare. Dacă preţul pe PZU este 500 lei/MWh, atunci la echilibrare va fi 700 lei/MWh".

Şeful Petprod subliniază că factura acestor creşteri, în ultimă instanţă, va fi plătită de consumatori, în unul sau în doi paşi. "Marii furnizori au, conform reglementărilor, 10% cantitate la preţurile reglementate şi 90% la preţurile de piaţă. Dacă ei au aşteptat să se echilibreze piaţa şi să scadă preţurile şi au cumpărat acum, vor merge la ANRE şi vor cere să li se recunoască aceste costuri, iar ANRE, în final, nu va face decât să includă costurile preţurilor în factura consumatorilor.

Şi în opinia domnului Ion Lungu este evident că trebuie să ne aşteptăm la o creştere de preţ a facturii la consumatorii finali.

Niculaie Havrileţ, preşedintele ANRE, ne-a spus, recent, că în data de 10 august va avea loc o procedură de licitaţie pentru furnizorii de ultimă instanţă (Enel, E.ON, CEZ, Electrica) - care sunt obligaţi să asigure consumul de electricitate în cazul în care ceilalţi furnizori nu dispun de energie, trebuind să aibă, astfel, disponibile cantităţile necesare de energie electrică (furnizorii de ultimă instanţă au preţuri mai mari decât ceilalţi furnizori cu care consumatorii pot negocia). După licitaţia din 10 august, autorităţile speră să vină o perioadă cu un grad mai mare de hidraulicitate şi cu vânt mai puternic, urmând ca, în intervalul septembrie-octombrie, ANRE să efectueze o analiză a preţului, ca să poată lua o decizie referitoare la valoarea din facturile consumatorilor.

Andreea Paul: "Dinamica preţurilor ridică probleme cheie ce ar putea ţine chiar de sistemul de funcţionare a OPCOM"

Andreea Paul, preşedintele organizaţiei INACO, trage un nou semnal de alarmă legat de creşterea preţului electricităţii şi subliniază: "Din 2004 până în anii 2011 şi 2012 nu s-au înregistrat preţuri medii care să depăşească media lunară de 180 lei/MWh. În anii 2011 şi 2012 cauza naturală a creşterii preţurilor a ţinut de lipsa de apă. Acum, nivelul Dunării este la limita minimă, dar funcţională, iar gradul de umplere a lacurilor este de 67% - nivel apreciat ca optim. În 2012, luna februarie, condiţiile de vreme au solicitat sistemul ajungându-se la consumuri record de 11.000 Mw pe interval orar. Acum, consumul mediu anual este aproape la jumătate, la 7000 Mw pe interval orar. Aşadar, dinamica preţurilor în prezent ridică câteva probleme cheie ce ar putea ţine chiar de sistemul de funcţionare a OPCOM, care pare să permită satisfacerea unor interese conjuncturale ale diverselor grupuri din sectorul energetic.

Ce se întâmplă?

Începând din ianuarie 2017 s-a produs un tsunami energetic. Afirmaţiile făcute de domnul ministru (n.r. al energiei) Toma Petcu, cum că «nu mai există cărbune disponibil» au dus la majorări accelerate de preţ, de până la 150-200 EUR/MW, determinând insolvenţa unor companii din domeniul energetic. (...) Semnalăm cauze specifice care trebuie investigate, având în vedere că 80% din energia tranzacţionată din piaţa de energie este realizată de producători de stat şi preţurile cresc şi mai accelerat în prezent:

1. Lipsa transparenţei tranzacţiilor în PZU şi a modului în care cererea şi oferta se închid;

2. Nu se ştie cine sunt cumpărătorii, respectiv vânzătorii - aceste informaţii nu sunt publice;

3. Există semnalate oferte de vânzare - cumpărare pe aceleaşi intervale, propuse concomitent de către acelaşi participant, în scopul majorării preţului de închidere pe PZU;

4. Dreptul tacit al instituţiilor de stat de a-şi retrage ofertele;

5. După închiderea pieţei, există un interval de 45 de minute despre care nu se oferă informaţii privind activitatea derulată pe PZU;

6. Cota de piaţă tranzacţionată pe PZU este peste normalul legal specific pieţei de tranzacţionare pentru ziua următoare".

Referitor la evoluţia preţului energiei electrice pe PZU, specialiştii din domeniu ne-au explicat că, săptămânal, asistăm la o periodicitate a preţului, valorile minimale fiind în weekenduri şi în zilele de sărbătoare, iar cele maxime - în general în zilele de miercuri.

Conform surselor citate, în sistemul energetic, "avem de-a face şi cu o periodicitate anuală, consumul mai ridicat fiind iarna şi - de când au apărut aparatele de aer condiţionat - vara, comparativ cu intervalele de primăvară-vară şi vară-toamnă, când consumul de energie este mai mic".

În luna ianuarie a acestui an, evoluţia explozivă a preţului electricităţii pe piaţa spot a condus la retragerea licenţelor de furnizare deţinute de companiile Arelco Energy SRL şi Arelco Power SRL, după ce aceasta din urmă, care este controlată de Robert Neagoe, îşi ceruse insolvenţa, lucru pe care îl făcuse şi Transenergo Com.

ANRE a publicat, atunci, numele companiilor care au încălcat reglementările din domeniu, printre acestea aflându-se şi KDF Energy, Arelco Power SRL, Energy Distribution Services SRL, Alpiq Romindustries SRL.

Preţul energiei electrice a continuat să fie crescut şi în februarie, valoarea medie a lunii fiind de 243,14 lei/KWh.

În acest context, Niculaie Havrileţ a spus: "Consumatorii trebuie să negocieze cu furnizorii de utilităţi, în special cu cei care oferă mai multe servicii la pachet, pentru a obţine preţuri mai bune la energie electrică şi gaze naturale".

Recent, ministrul energiei Toma Petcu le-a transmis cetăţenilor că pot intra într-un proces de negociere cu un furnizor local de energie electrică, ca să obţină tarife mult mai bune.

Între timp, Consiliul Concurenţei are în lucru o analiză asupra creşterii preţurilor energiei pe PZU - atât cele din ianuarie, cât şi cele din lunile de vară.

SURSE:

"Sunt suspectate înţelegeri între CE Oltenia şi Hidroelectrica"

În scandalul creşterii preţului electricităţii, sunt suspectate înţelegeri între marii producători CE Oltenia şi Hidroelectrica, ce ar jongla cu producţia, sub privirea îngăduitoare a autorităţilor, potrivit unor surse din piaţă citate de Hotnews.

Ionel Ilie, director în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a spus, recent: "Cauza acestor preţuri este modul de organizare a producătorilor, în funcţie de resursele folosite. Sunt unii care produc ieftin din surse hidro, care câştigă foarte mult din servicii de sistem şi au profit uriaş, adică Hidroelectrica. Alţi producători, pe cărbune, au costuri mult mai mari. Dacă credeţi că este cineva care poate să influenţeze piaţa, în afară de Hidroelectrica, vă înşelaţi. Pentru că Hidroelectrica este organizată unic pe plan mondial, nu există nicio altă societate organizată aşa".

La rândul său, Martin Moise, vicepreşedinte al Patronatului Producătorilor de Energie Regenerabilă, a pus creşterile preţului energiei pe seama faptului că producătorii de energie verde sunt obligaţi să cumpere electricitate pentru a-şi echilibra producţia fluctuantă: "Este vorba de reglementări. Producătorii de energie verde, în loc să scadă preţul, ei de fapt pun presiune pe preţ, pentru că reglementările îi obligă să cumpere energie pentru a se echilibra când nu bate vântul sau când nu este soare".

Fostul senator Dian Popescu, cel care a modificat Legea energiei 123/2012, consideră că la baza creşterilor din ultima vreme a preţului energiei este posibil să stea şi o scurgere de informaţii de la companiile de stat, inclusiv de la manageri, către traderii de energie, vizavi de preţul cu care vor veni la licitaţie. În opinia domniei sale, acest fenomen de majorare a preţurilor pe PZU poate fi stopat doar de reorganizarea întregului sistem energetic al ţării noastre.

Ministrul energiei propune plafonarea preţului electricităţii

Ministerul energiei a propus ANRE câteva soluţii referitoare la preţul crescut al energiei, printre care se numără şi plafonarea acestuia, după cum a spus, ieri, ministrul de resort Toma Petcu, într-o emisiune televizată.

La nivelul ANRE a fost constituită, ieri, o celulă de criză, urmând să fie stabilit un pachet de măsuri.

Şi alţi specialişti au opinat, în ultima perioadă, că plafonarea preţului electricităţii ar putea fi o soluţie, însă aceasta a fost refuzată de conducerea ANRE. Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie a spus, recent, că nu ia în calcul, deocamdată, propunerea de plafonare a tarifelor, întrucât nu există elemente din care să reiasă că piaţa nu este funcţională.

Şeful ANRE a arătat că plafonarea preţurilor ar însemna măsuri extreme privind funcţionarea pieţei de energie, precum suspendarea tranzacţiilor pe anumite platforme bursiere, suspendarea cuplării pieţei spot a bursei OPCOM cu pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia, precum şi stabilirea unor preţuri reglementate, conform Legii 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic, menţionează sursa citată.

Printre altele, domnul Petcu a mai spus, ieri, că respinge categoric ideea ca pe fondul preţurilor din ultima perioadă la energie să capitalizeze anumite companii, autorităţile fiind interesate în primul rând de o piaţă reglementată şi corectă şi de acoperirea consumului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Amalgam de vrăjală + alba neagra pe ventilator : cu 80% STAT poți manipula .

    ce-i in stare sa spuna!: "nu există elemente din care să reiasă că piaţa nu este funcţională"

    Pai bine, ma vrajeala, o piata cu un produs in exces in care pretul produsului creste ca Fat-Frumos, nu scade, cum ar fi normal, inseamna o piata functionala? De cind asta? 

    Animalule, tine cont ca poporul roman n-a facut cu eforturi si sacrificii enorme o bijuterie energetica pentru ca porcii sa exporte energia!

    1. ....ASA ESTE. SINCER NU SUNT IN TARA. DAR MI.E SCARBA DE CEEA CE VAD. CANVA NOI NE VOM RETRAGE ACASA,DAR DOAR ATUNCI CAND ADORMITII DE ROMANI SE TREZESC DIN SOMN. SI SA ALERGAM CU CIOMEGE PRIN PARLAMENTUL ROMANIEI. DAR NU SE VA INTAMPLA,CA ROMANII SUNT VITEJI DOAR PE FACEBOOK. RUSINE ROMANIA,VEZI REALITATEA DAR ASTEPTI TU CA SIMPLU CETATEAN SA APARA MINUNI. DA,ASCULTA DAN BITMAN,VREAU O MINUNE. APOI DRAGA ROMAN MAI BEA O CANA DE LAPTE POLONEZ,SI TRECI INAPOI LA SOMN. IAR CORUPTI SA TREACA LA FAPTE.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb