UPDATE - PROTESTELE LIVE Continuă manifestaţiile împotriva lui Macron la Paris

M.A.I.
Internaţional / 8 decembrie 2018

Continuă manifestaţiile împotriva lui Macron la Paris


Actualizare - Forţele de ordine au reţinut şi chestionat 700 de persoane în întreaga ţară, iar 361 se află în custodie. Pe mai multe străzi au fost folosite gaze lacrimogene, fapt care nu i-a împiedicat pe unii turişti să iasă la plimbare, deşi majoritatea punctelor turistice şi comerciale sunt închise. În mai multe oraşe franceze au loc manifestări similare, iar în Grenoble un lider al mişcării "Vestelor galbene" a fost reţinut.

-------

Actualizare - Tensiunea era în creştere astăzi în apropiere de Champs-Elysees, la Paris, unde forţele de ordine au lansat primele gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din mişcarea 'vestelor galbene', adunaţi cu miile să protesteze, cerând demisia lui Macron, relatează AFP.

Opt mii de oameni protestează la Paris şi alţi peste 20.000 în oraşe din Franţa.

Zeci de persoane au ocupat străzi secundare, ca Hoche şi Marceau, unde forţele de ordine au folosit, de asemenea, tunuri cu apă, dar şi gaze lacrimogene.

Mai mulţi manifestanţi au îngenunchiat în semn de protest faţă de arestările făcute în oraşul Mantes-la-Jolie, unii se plâng că forţele de ordine sunt atât de numeroase încât nu au loc să protesteze, Place de l'Étoile va rămâne închisă toată ziua, iar accesul pe Champs-Élysees va putea fi făcut din celealte străzi adiacente.

Pe strada Rivoli, aproape de Place de la Concorde, magazinele sunt închise, însă turiştii se plimbă printre "vestele galbene" şi fac fotografii. Este şi cazul unei familii din Verona, scrie Le Figaro: "Nu ne este frică. Nu pare foarte înfricoşător. Suntem frustraţi că toate staţiile de metrou sunt închise. Nu este uşor în cazul în care vrei să vizitezi ceva".

-----

Actualizare - Un număr de 481 de persoane au fost reţinute şi chestionate sâmbătă de poliţie, în Paris, iar 211 se află în custodie, potrivit celor mai recente cifre anunţate de guvernul francez. Prim-ministrul Edouard Philippe a apreciat intervenţia forţelor de ordine drept una remarcabilă.

Baricade au fost instalate pe marile bulevarde, unde poliţia a intrat cu tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea.

În jurul orei locale 10.25, forţele de ordine au lansate numeroase grenade lacrimogene în direcţia manifestanţilor pentru a-i face să se retragă, pe o stradă perpendiculară pe Champs-Elysees, în apropiere de Arcul de Triumf.

Unii protestatari au răspuns prin proiectile şi petarde.

Circa 1.500 de persoane se adunaseră sâmbătă dimineaţă pe celebrul bulevard, conform poliţiei.

Autorităţile, care se tem să nu fie reluate la Paris scenele de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie.

Aproximativ 89.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi în ţară, dintre care 8.000 în Paris, sprijiniţi de vehicule blindate ale jandarmeriei, o premieră pentru o mişcare de protest.

-----

Actualizare - Un număr de 481 de persoane au fost reţinute şi chestionate sâmbătă de poliţie, în Paris, iar 211 se află în custodie, potrivit celor mai recente cifre anunţate de guvernul francez. Prim-ministrul Edouard Philippe a apreciat intervenţia forţelor de ordine drept una remarcabilă.

La finalul întâlnirii celulei de criză de la Ministerul de Interne, Philippe a mulţumit forţelor de ordine, pentru "intervenţia remarcabilă", dar şi cetăţenilor calmi. El a anunţat că 481 de persoane au fost chestionate de poliţie până la acest moment şi că 211 se află în custodie.

În jurul orei locale 10.00, în faţa perimetrului securizat de la Arcul de Triumf din Paris erau adunate peste o mie de persoane.

În apropiere de Champs-Elysees, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de "veste galbene", iar mai mulţi oameni au fost opriţi să ajungă în Place de l'Etoile, pentru că au refuzat să îşi dea jos căştile, măştile şi cagulele.

-----

Parisul arată ca un oraş fantomă sâmbătă, muzeele, numeroase magazine şi metroul fiind închise în contextul în care forţele speciale se pregătesc de protestatarii mişcării "vestelor galbene" în capitală şi în alte oraşe franceze în al patrulea weekend de manifestaţii împotriva creşterii costului vieţii, relatează Reuters.

Circa 320 de persoane au fost arestate de poliţie la Paris în cursul dimineţii, în contextul în care protestatarii se adună din nou pe Champs-Elysees, după ce trec de controale de securitate stricte, relatează şi DPA.

Ar fi trebuit să fie o zi festivă de cumpărături înainte de Crăciun, însă numărul turiştilor în Paris este restrâns, iar localnicii au fost sfătuiţi să rămână în casă pe cât posibil. Zeci de străzi din centrul Parisului au fost închise traficului, în timp ce Turnul Eiffel şi muzee faimoase ca Musee d'Orsay, Centre Pompidou şi Louvre au rămase de asemenea închise.

Multe magazine au fost baricadate pentru a se evita jafurile, iar mobilierul stradal şi materialele de pe şantiere au fost înlăturate pentru a nu fi folosite ca proiectile. Circa 89.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în întreaga ţară.

Dintre aceştia, circa 8.000 au fost desfăşuraţi la Paris pentru a se evita repetarea tulburărilor de sâmbăta trecută, când protestatarii au incendiat maşini şi au distrus magazine pe Bulevardul Champs-Elysees şi au vandalizat Arcul de Triumf cu graffiti împotriva preşedintelui Emmanuel Macron.

Folosindu-se de reţelele de socializare, protestatarii au numit acest weekend ca 'Actul IV' într-o confruntare dramatică cu Macron şi politicile sale.

Protestatarii mişcării 'vestelor galbene', numiţi astfel după vestele de siguranţă extrem de vizibile pe care şoferii francezi trebuie să le aibă în maşină, au izbucnit în noiembrie din cauza scumpirii carburanţilor. Demonstraţiile s-au extins de atunci într-o mişcare de rebeliune, uneori violentă, împotriva lui Macron, o provocare mai greu de gestionat deoarece mişcarea nu are un lider formal.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. MACRON, nu intelege ce este Franta, [...]

    V-ați aplecat mai serios pe subiect!

    Puneți aici ce spune France24, ch arlie Hebdo? 

    Mă bucur că nu ați dat Euronews, Cnn, Hsbs, Bbc ... televiziuni consacrate care sunt pe lângă? 

    Cea mai buna filmare am găsit la Rupty, cine sunt?  

    Poze care mi-au plăcut sunt: un băiat joaca tenis de camp cu ce arunca politia, 2 poze cu câini, îndemnul lui Iordache la unul pe spate, fata in roșu dintr-un tablou celebru nerostit încă de nici o presă (s-au poate mi-a scăpat?). 

    Fata lui Macron mi-a arătat că știe tabloul si in special gărzile de corp? 

    O mască cu chipul lui Macron, costumația cu un rege. 

    Cum sa dai evenimente din Paris și să vorbești de blonda lui Deaia sau prim-ministru? Într-o țară semianalfabet merge? 

    Parisul merita capitală UE? 

    De ce nu demisionează Macron?  

    De ce nu iese în mulțime ca Kenedy că doar e reprezentantul poporului francez? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb