• Update 21:00
USL a câştigat alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat. Conform rezultatelor CURS, USL a obţinut 56,96% din voturi pentru Camera Deputaţilor şi 57,58% pentru Senat.
Potrivit CCSB, USL a obţinut 56,8% din voturi la Camera Deputaţilor şi 58,3% la Senat, iar CSOP anunta ca USL a castigat cu 54% din voturi la Camera Deputaţilor şi 55% la Senat.
CURS:
Camera Deputaţilor rezultate: USL: 56,96 %, ARD: 18,12%, PPDD: 12,95%, UDMR: 5,19%, PRM: 2,39%, PER: 1,47%, PPMT: 1,21% iar alţii 1,71%
Senat rezultate: USL: 57,58%, ARD: 18,87%, PPDD: 13,09%, UDMR: 5,16%, PRM: 2,25%, PER: 1,42%, PPMT 1,16% şi alţii 0,47%.
CCSB:
Camera Deputaţilor rezultate - USL: 56,8%, ARD: 19%, PPDD: 13,8%, UDMR: 5,1%,
Senat rezultate - USL: 58,3%, ARD: 19,6%, PPDD: 14,1%, UDMR: 5,2%
CSOP:
Camera Deputaţilor rezultate: USL: 54%, ARD: 19%, PPDD: 10%, UDMR: 5%
Senat rezultate: USL: 55%, ARD: 19%, PPDD: 10%, UDMR: 5%
Prezenţa la vot, la ora 18.00, a fost de 36,54%. În Capitală -33,37%
------
• Update 17:20
Peste 150 de sesizări privind posibile incidente legate de procesul de vot au fost înregistrate duminică, până la ora 14:00, la nivel naţional, a anunţat şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, la videoconferinţa cu prefecţii şi reprezentanţii autorităţilor locale.
----
• Update 16:03
Fostul deputat PDL de Vrancea Alin Trăşculescu, cercetat pentru fapte de corupţie şi eliberat din arest vineri, a votat, în localitatea Suraia din Vrancea, aflată în colegiul unde candidează pentru un nou mandat, el spunând că este un om liber şi că a votat cu gândul la un viitor european.
"Am votat cu gândul unui viitor proeuropean. Eu văd România în interiorul Uniunii Europene, şi nu spre zona de est", a precizat Trăşculescu.
-----
• Update 15:57
Peste 20 de secţii de votare din 10 localităţi din judeţul Dâmboviţa nu sunt alimentate cu energie electrică, 28 de echipe de la Electrica acţionând în teren pentru remedierea defecţiunilor, potrivit Realitatea.net.
Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Dâmboviţa şi Prefectura au luat decizia dotării cu lanterne, felinare şi lămpi a celor 24 de secţii de votare care nu sunt alimentate cu energie electrică.
----
• Update 15:31 BEC: Participarea la vot până la ora 14:00 - 20,56%
BEC a anunţat că prezenţa la vot, la nivel naţional, la alegerile parlamentare, la ora 14:00, a fost de 20,56%.
În mediul urban, prezenţa la vot a fost de 20,71%, în timp ce în mediul rural a fost de 20,36%. În 21 de judeţe, prezenţa la vot a fost superioară mediei calculate la nivel naţional.
Procente mai mari s-au înregistrat în judeţele Teleorman (29,85%), Gorj (27,79%) şi Olt (25,46%).
Participare mai redusă la vot s-a înregistrat în judeţele Timiş (12,30%), Arad (13,38%) şi Cluj (14,86%).
În Bucureşti, şi-au exercitat dreptul la vot, până la ora 14:00, 20,48% dintre alegători, situaţia pe sectoare fiind următoarea: Sectorul 1 (23,74), Sectorul 2 (21,08%), Sectorul 3 (19,54%), Sectorul 4 (20,24%), Sectorul 5 (17,50%), Sectorul 6 (21,45%).
----
• Update 14:36 Becali: "Am votat pentru Antonescu şi Ponta"
Europarlamentarul George Becali, candidat pentru un mandat de deputat în Sectorul 6 din Capitală, a declarat la ieşirea de la urne, că a votat "pentru Antonescu şi Ponta" deoarece sunt oamenii politici cu cea mai mare putere şi a estimat că vremea urâtă va aduce USL la 80%.
----
• Update 14:23 Prezenţă zero la vot, la două secţii de votare din Cluj
La două două secţii de votare din comuna clujeană Aluniş nu s-a prezentat niciun votant până la ora 10.00, în timp ce la secţia de la Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa-Năsăud, au votat, până la prânz, două persoane, care au parcurs pe jos cinci kilometri, prin viscol şi zăpadă, conform Antena3.ro.
-----
• Update 14:15 Ungureanu: "Am votat pentru o Românie dreaptă, onestă"
Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Partidului Forţa Civică şi candidat pe listele ARD pentru un mandat de senator în Colegiul nr. 1 din Arad, a declarat: "Am votat pentru o Românie aşa cum am spus întotdeauna că îmi doresc, o Românie dreaptă, onestă, construită pe merit, pe recunoaştere profesională, pe muncă şi pe cinste. Cred că este un vot foarte important, care urmează să determine fundamental destinul viitor al României şi al naţiunii române".
-----
• Update 14:07 Videanu: "Conform exit-poll-ului făcut de ARD, e de bine"
Şeful de campaniei al ARD, Adriean Videanu a declarat astăzi că exit-poll-ul efectuat de PDL este foarte apropiat de datele prezentate de Biroul Electoral Central, informează HotNews.ro.
Întrebat de procentele pe care le are ARD până în prezent, Videanu a refuzat să le facă publice, precizând că "este de bine". Şeful de campanie al ARD a cerut Parchetului General să se autosesizeze dacă USL face numărare paralelă a voturilor pentru că, susţine aceasta, este ilegal.
-----
• Update 14:00 Geoană: "Sper ca după aceste alegeri să se mai risipească din fricile care îi bântuie pe foarte mulţi români"
Senatorul PSD Mircea Geoană a votat, duminică, la Dăbuleni, unde candidează pentru cel de-al treilea mandat, şi a stat la coadă cel puţin 15 minute, el spunând că a stat "la coada dreptăţii" şi că speră ca după aceste alegeri "să se mai risipească din fricile care îi bântuie pe foarte mulţi români".
----
• Update 13:57
Un bărbat din judeţul Gorj este cercetat penal după ce şi-a fotografiat buletinul de vot.
-----
• Update 13:29 Vot suspendat la o secţie de votare din sectorul 3
BEC a anunţat că procesul de vot la secţia de votare 552 din Sectorul 3 este suspendat, în urma unui conflict între reprezentanţii ARD şi USL, izbucnit după ce primii filmau în secţia de votare.
"Reprezentanţii ARD au filmat, li s-a cerut să nu mai filmeze, s-au certat, s-au încăierat", a menţionat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.
------
• Update 12:35: Blaga: "Ponta e un mincinos cinic"
Vasile Blaga a reuşit să voteze la o secţie din localitatea timişeană Deta, după ce a vrut să voteze în Sânnicolau Mare, dar s-a întors din drum din cauza viscolului.
După ce a votat, Blaga a declarat: "Ponta a afirmat că ar fi propus el organizarea alegerilor în noiembrie. E un mincinos cinic. Niciodată această problemă nu s-a pus. Să iasă în conferinţă de presă cu ministrul de Interne şi să arate care ar putea fi o altă dată a alegerilor".
"Am votat pentru o Românie dreaptă, pentru o Românie a UE, pentru un parcurs", a menţionat liderul PDL.
-----
• Update 12:07 Băsescu: "Am votat pentru continuitate în drumul spre Vest"
Peşedintele Traian Băsescu a votat, împreună cu familia, la Liceul Xenopol din capitală.
Şeful statului a declarat: "Am votat pentru continuitate în drumul spre Vest. Nu vreau ca ţara mea, ţara noastră, să fie în zona gri, în care să nu ştim dacă prioritatea e către Bruxelles sau spre Moscova, către Washngton sau spre Beijing. România trebuie să-şi continue drumul euroatlantic, iar cu Rusia şi China putem fi foarte buni prieteni, dar drumul nostru cert către valorile euroaltantice".
----
• Update 12:03
Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, la ieşirea de la urne: "Am venit cu gânduri deschise ca să realizăm o situaţie mai stabilă în ţară şi eu cred că aceste voturi vor consolida din acest punct de vedere o situaţie mai clară, cu o majoritate limpede în Parlament, ceea ce este esenţial pentru viaţa politică a ţării".
----
• Update 11:49 BEC: Patru secţii de votare continuă să fie închise
Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat că patru secţii de votare continuă să fie închise, duminică, din cauza vremii nefavorabile, în Dâmboviţa, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş.
----
• Update 11:32 BEC: Prezenţa la vot până la ora 10:00 - 4,52%
Prezenţa la vot, la nivel naţional, la alegerile parlamentare, la ora 10.00, a fost de 4,52 %, a anunţat, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ.
În mediul urban, prezenţa la vot a fost de 4,67%, în timp ce în mediul rural a fost de 4,32%. În Bucureşti, şi-au exercitat dreptul la vot, până la ora 10:00, 3,9% dintre alegători.
Prezenţă mai mare la vot s-a înregistrat în Teleorman (8,38%), Brăila (7,43%) şi Constanţa (7,37%).
Participare mai redusă la vot s-a înregistrat în judeţele Timiş (2,37%), Sibiu (2,81%) şi Arad (2,91%).
----
• Update 11:28
Elena Udrea a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat cu speranţa că drumul pe care a pornit ţara noastră să fie ireversibil.
"Am votat cu speranţa şi dorinţa ca drumul pe care a pornit România în ultimii ani către democraţia totală şi către Europa să fie ireversibil", a precizat candidatul ARD în colegiul 4 deputaţi Roman.
-----
• Update 10:54 Ponta: "Nu mai este nicio secţie de votare închisă"
Premierul Victor Ponta a venit la secţia de votare din Târgu Jiu împreună cu soţia sa, Daciana Sârbu, şi a declarat că, în acest moment, "nu mai este nicio secţie de votare închisă".
"Am vorbit din nou de dimineaţă cu ministrul de Interne, toate secţiile din ţară sunt deschise acum, nu mai e nicio secţie de votare închisă", a anunţat prim-ministrul.
Ponta a precizat că a votat cu speranţa că "românii vor întoarce o pagină din istoria noastră şi vor deschide o alta despre care eu cred că va fi mult mai bună".
-----
• Update 10:50 Boc: "Am votat pentru candidaţii care au în spate fapte, nu vorbe"
Emil Boc a votat la secţia numărul 48 din Cluj-Napoca şi a declarat că a pus ştampila "pentru candidaţii care au în spate fapte, nu vorbe", respectiv pentru cei care "au avut curajul să ia măsuri pentru a asigura stabilitatea economică", în condiţii de criză, potrivit Antena3.ro.
----
• Update 10:45
Adrian Videanu a votat în Bucureşti "pentru un viitor european, pentru că prosperitatea pentru România se afla în Europa, nu în altă parte".
----
• Update 10:36 Diaconescu: "Vreau să arăt românilor că voi fi un bun prim-ministru"
Dan Diaconescu a votat la secţia de votare 46 din Târgu Jiu, unde s-a creat busculadă, preşedintele Biroului electoral cerând evacuarea jurnaliştilor strânşi în jurul candidatului PPDD, conform Antena3.ro.
Diaconescu a spus că votează cu gândul la victorie şi la anul 2014, el susţinând că până atunci vrea să demonstreze că este un bun prim-ministru pentru a putea candida şi la Preşedinţie.
El a adăugat că la finalul mandatului său de deputat de Târgu Jiu, alegătorii săi nu îl vor mai regreta pe Nicolae Ceauşescu, aşa cum se întâmplă acum.
----
• Update 10:31 Daniel Constantin: "Este, poate, cel mai important vot după 1989"
Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a votat în Piteşti, la Şcoala nr. 1 şi a venit însoţit de familie şi a ţinut să facă un apel la cetăţeni, să iasă la vot, pentru a alege ce este bun pentru ţara noastră.
"Este, poate, cel mai important vot după 1989 şi sunt convins că oamenii vor ieşi masiv şi vor vota pentru viitorul României", a declarat Constantin.
------
• Update 10:18 Antonescu: "Mizez pe dorinţa românilor de a-şi exprima dreptul la vot"
Co-preşedintele USL, Crin Antonescu, a votat în Alexandria la Liceul Agricol şi a declarat la ieşirea din cabina de vot că "mizez pe dorinţa românilor de a-şi exprima dreptul la vot".
"Nu ştiu cât de masivă mai poate fi prezenţa, având în vedere starea meteorologică. Din păcate vremea nu ne-a fost favorabilă. Mă refer la toţi cei care vor să voteze", a precizat domnia sa.
-----
• Update: 10:12 Tăriceanu:"Am votat pentru victorie"
Călin Popescu Tăriceanu a votat însoţit de fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban şi de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. Acesta a declarat: "Am votat pentru victorie. Am votat cu convingerea că acesta este un moment în care România trebuie să pornească pe un nou drum, pe drumul ieşirii din criza economică, al ieşirii din criză politică şi socială în care se află de peste trei ani şi jumătate".
La rândul său, deputatul Ludovic Orban a precizat: "Am votat împotriva mitocăniei, împotriva hoţiei, împotriva abuzului, împotriva arbitrariului şi împotriva sfidării cetăţenilor".
------
• Update 10:07: Cinci secţii de votare rămân închise
Cinci secţii de votare din judeţele Dâmboviţa, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş sunt închise din cauza ninsorii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Minsiterului Administraţiei şi Internelor, Monica Dajboc.
Din cele cinci secţii de votare, două sunt în judeţul Timiş şi câte una în Dâmboviţa, Hunedoara şi Mehedinţi, toate fiind în zone de munte, greu accesibile.
-----
• Update 10:02: Blaga nu a putut ajunge la secţia de votare
Vasile Blaga nu poate vota în secţia de care aparţine, cea din Sânnicolau Mare (Timiş), întrucât drumul către aceasta este blocat de zăpadă. El a fost nevoit să se întoarcă din drum şi îşi va exprima opţiunea electorală la Deta.
----
Un număr de 18.248.414 cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi astăzi la urne (potrivit Biroului Electoral Central) ca să-şi aleagă reprezentanţii în cele 452 de colegii uninominale - 315 pentru Camera Deputaţilor şi 137 pentru Senat - care le vor reprezenta interesele în Parlament în următorii patru ani, informează Agerpres.
Pentru un loc în Parlament s-au înscris peste 2.400 de candidaţi, care au avut la dispoziţie 30 de zile pentru a-i convinge pe alegători că merită să le acorde încrederea şi să le ofere votul pe 9 decembrie.
În cursa electorală de astăzi se află 30 de competitori - partide politice, alianţe, organizaţii aparţinând minorităţilor naţionale: Uniunea Social Liberală (USL), Alianţa România Dreaptă (ARD), Partidul Poporului - Dan Diaconescu, Partidul România Mare, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Popular, Erdelyi Maghyar Neppart - Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Partidul Ecologist Român, Partidul Social Democrat al Muncitorilor, Partidul Alianţa Socialistă, Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale, Partidul Naţional Democrat Creştin, Asociaţia Italienilor din România, Uniunea Bulgară din Banat - România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Forumul Democrat al Germanilor din România, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, Uniunea Sârbilor din România, Uniunea Polonezilor din România, Asociaţia Macedonenilor din România, Asociaţia Liga Albanezilor din România, Uniunea Elenă din România, Uniunea Croaţilor din România, Uniunea Ucrainenilor din România, Uniunea Armenilor din România.
Liste în toate colegiile din ţară au depus USL, ARD şi UDMR. Pentru un loc în Parlament candidează şi 12 independenţi.
Pentru scrutinul de astăzi au fost organizate 18.762 secţii de votare - atât în ţară, cât şi în străinătate. Peste hotare sunt 306 secţii, iar în ţară 18.456.
Bucureştenii vor avea la dispoziţie 1.239 secţii de votare, în sectorul 1 fiind 161; în sectorul 2 - 200; în sectorul 3 - 274; în sectorul 4 - 175; în sectorul 5 - 196; în sectorul 6 - 233.
Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru Camera Deputaţilor şi unul singur pentru Senat. Scrutinul începe la ora 07.00 şi se desfăşoară până la ora 21.00, când secţiile de votare se vor închide.