UPDATE - ZI ISTORICĂ PENTRU FRANC / MINISTRUL FINANŢELOR, ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ DE "RENDEZ-VOUS"-URI CU BANCHERII Volksbank îngheaţă cursul de 3,8 lei pentru un franc, pentru următoarele 3 luni

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 ianuarie 2015

Volksbank îngheaţă cursul de 3,8 lei pentru un franc, pentru următoarele 3 luni

Actualizare 20:18 FMI, întrebat despre insolvenţa personală: "Vom discuta cu autorităţile române aceste subiecte, la vizita misiunii care începe în 27 ianuarie"

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) va discuta cu autorităţile române despre o eventuală adoptare a legii insolvenţei persoanelor fizice şi alte măsuri privind criza creditelor în franci elveţieni, la următoarea vizită a echipei de evaluare a FMI la Bucureşti, care va începe în 27 ianuarie, a precizat, azi, pentru HotNews, Biroul pentru România al instituţiei financiare internaţionale.

"Aceste subiecte vor fi discutate în timpul misiunii care îşi va începe vizită pe 27 ianuarie", a răspus FMI, întrebat dacă echipa de evaluare a Fondului este pregătită să discute cu autorităţile române posibilitatea introducerii legii insolvenţei persoanelor fizice în România.

(A.C.)

----------

Actualizare 19:15 APC: "Falimentul personal - o soluţie la criza francului elveţian şi nu numai"

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) susţine necesitatea adoptării unei legi a falimentului (insolvenţei) persoanelor fizice, un exemplu fiind scrisoarea deschisă adresată Preşedintelui, Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice şi Bancii Naţionale a României - în luna mai a anului 2011, prin care Asociaţia critică decizia Guvernului de a include la acel moment în Planul Naţional de Reformă transmis Comisiei Europene un angajament de a nu adopta o lege a falimentului personal până la finele acelui an.

"APC România urmăreşte cu îngrijorare situaţia declanşată de decizia Băncii Centrale a Elveţiei de a elimina limita conversiei francului elveţian. Dincolo de discuţiile generate de creşterea cursului valutar de schimb a CHF şi de învinovăţirile care se aduc de o parte şi de alta, problema rămâne şi trebuie rezolvată urgent, altfel vom asista la situaţii în care consumatorii nu-şi vor mai putea asigura nici măcar un nivel normal de viaţă sau, şi mai rău, vor ajunge la un grad de supraîndatorare fără precedent", arată un comunicat APC, remis azi redacţiei.

"Ne este imposibil să înţelegem această încrâncenare împotriva unei legi care ar fi dus la o clarificare a situaţiei persoanelor care nu îşi mai pot plăti creditele. O simplă cercetare a site-ului Camerei Deputaţilor relevă faptul că din 2010 au existat patru proiecte de lege privind insolvenţa persoanelor fizice - două în anul 2010, unul în anul 2013 şi unul în anul 2014. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) consideră că este foarte important ca legea insolvenţei persoanelor fizice să fie adoptată cât mai repede pentru a permite eşalonarea datoriilor tuturor consumatorilor supraîndatoraţi. Totuşi, având în vedere faptul că procedura de adoptare a unei legi este mai greoaie, considerăm că este nevoie de o acţiune din partea Guvernului României în vederea adoptării unor măsuri având caracter urgent. Soluţia pe care o propunem este obligarea sistemului bancar la recalcularea ratelor lunare în toate contractele de credit în CHF pentru o perioadă limitată de timp şi fără costuri suplimentare pentru consumatori, astfel încât să se asigure că aceştia au posibilitatea reală de a plăti, fără a se ajunge la situaţii de genul celor amintite mai sus", mai arată sursa citată.

Stanciu Costel, preşedinte APC România, a declarat: "Este timpul ca autorităţile române să-şi asume responsabilitatea asigurării măsurilor legale necesare pentru consumatori astfel încât aceştia să aibă în continuare un trai decent. Nu ne mai putem ascunde în spatele diferitelor motive care au tot fost invocate pentru respingere: că aşa vrea FMI, că aşa vrea CE, că aşa vrea etc. Avem nevoie de legea falimentului personal şi cu asta încheiem orice discuţie".

(A.C.)

-----------

Actualizare 18:58 Europarlamentar cere soluţii CE pentru protejarea românilor cu credite în franci de creşterea necontrolată a ratelor

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a adresat Comisiei Europene (CE) o întrebare referitoare la soluţiile pe care instituţia le are pentru protejarea cetăţenilor cu credite de creşterea necontrolată a ratelor lunare din cauza fluctuaţiilor cursului de schimb, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

În întrebarea adresată Comisiei, Negrescu arată că aproximativ 75.500 de cetăţeni români sunt afectaţi de evoluţia recentă a francului elveţian. Acesta afirmă că, în ceea ce priveşte creditele în valută, băncile trebuie să dea dovadă de responsabilitate faţă de consumatori, să-i informeze asupra riscurilor valutare şi chiar să-i prevină atunci când există posibilitatea ca valoarea ratelor lunare să scape de sub control, mai arată sursa citată.

Europarlamentarul solicită CE să prezinte soluţiile pe care le are în vederea reglementării pieţei bancare, pentru protejarea cetăţenilor de fluctuaţiile cursului de schimb valutar.

"Creditorii, fie că vorbim de bănci sau instituţii non-bancare, pe lângă obţinerea de profit, trebuie să dea dovadă de responsabilitate faţă de consumatorii de credite, să-i infomeze clar asupra riscurilor valutare şi chiar să-i prevină atunci când există posiblitatea ca ratele lunare să scape de sub control. Având la bază acest principiu, ce soluţii are Comisia în plan în vederea reglementării corecte a pieţelor financiar - bancare, pentru protejarea consumatorilor de credite de creşterea necontrolată a ratelor lunare din cauza fluctuaţiilor cursului de schimb?", arată întrebarea adresată Comisiei Europene de către europarlamentarul român.

(A.C.)

-------------

Actualizare 17:40 Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR:"Numărul celor împrumutaţi în franci este de 75.214"

Numărul celor care s-au împrumutat în franci elveţieni în România este de 75.214 iar suma totală a creditelor în moneda elveţiană este de 10,1 miliarde lei, a afirmat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

Acesta a mai declarat în cadrul unei emisiuni televizate că, în Ungaria, "jumătate din primăriile şi administraţiile locale erau împrumutate în franci elveţieni".

(A.C.)

---------

Actualizare 17:29 Surse: Mugur Isărescu, chemat miercuri în Parlament

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost deja chemat la şedinţa de miercuri a Comisiei pentru Buget din Camera Depuaţilor, potrivit unor surse apropiate situaţiei care ne-au spus că cel mai probabil în faţa parlamentarilor se va prezenta Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR.

(A.C.)

-------------

Actualizare 17:16 Volksbank îngheaţă cursul de 3,8 lei pentru un franc, pentru următoarele 3 luni

Volksbank România a decis să menţină pe o perioadă de trei luni (între 20 ianuarie 2015 şi 17 aprilie 2015) un curs valutar fix, de 3,8035 lei pentru 1 CHF (cursul de schimb VBRO valabil la data de 31 decembrie 2014), pentru plăţile următoarelor trei rate lunare datorate de clienţi, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Cursul oferit de Volksbank România este cu 17,5% sub cursul anunţat de BNR azi, 19 ianuarie 2015 - de 4,4716 RON/CHF.

Oferta se aplică tuturor clienţilor Volksbank cu împrumuturi active în franci elveţieni, fiind destinată în mod exclusiv plăţii a trei rate lunare şi a oricăror sume restante. Acest curs prestabilit este aplicabil tranzacţiilor de schimb valutar din lei în franci, putând fi efectuat în orice unitate VBRO sau prin intermediul Internet Banking, mai arată sursa citată.

Oferta intră în vigoare începând de marţi, 20 ianuarie 2015.

"Prin intermediul acestei măsuri, le oferim clienţilor noştri cel mai bun suport până la stabilizarea condiţiilor de pe piaţa valutară, anulând în întregime efectul negativ al exploziei recente înregistrate de francul elveţian. În acelaşi timp, această ofertă ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o soluţie pe termen lung cu care să venim în întâmpinarea clienţilor noştri, în vederea clarificării problemei legate de împrumuturile în franci elveţieni. Aceste iniţiative au fost aduse la cunoştinţă şi potenţialului nostru cumpărător, Banca Transilvania", a declarat Benoit Catel, Preşedintele Volksbank.

(A.C.)

-------

Actualizare 17:08 Moody's: Aprecierea francului ar putea să afecteze băncile austriece

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a arătat azi că aprecierea francului elveţian ar putea afecta în mod negativ băncile austriece, cea mai vulnerabilă fiind UniCredit Bank Austria AG, informează un comunicat citat de presă.

Potrivit Moody's, până la data de 30 septembrie 2014, băncile austriece au oferit gospodăriilor şi companiilor austriece credite denominate în franci în valoare totală de 29,2 miliarde de euro, acest gen de credite reprezentând 91,3% din totalul creditelor în valută, iar restul fiind credite în yeni japonezi.

"O apreciere a francului elveţian înseamnă că debitorii ale căror venituri sunt în euro vor avea dificultăţi în rambursarea creditelor în franci iar costurile băncilor vor creşte", apreciază Moody's.

Potrivit estimărilor agenţiei de rating, la finele lui 2013 UniCredit Bank Austria AG avea credite denominate în franci în valoare totală de 13 miliarde de euro, urmată de Erste Group Bank AG cu credite în valoare de 10 miliarde de euro la finele lunii septembrie 2014 şi Raiffeisen Bank International AG cu 4,3 miliarde de euro.

"Expunerile UniCredit Bank Austria, Erste Group şi RBI pe creditele în franci includ şi expunerea pe pieţele din Europa de Est unde operează. RBI are o concentrare mare în Polonia, unde 29% din credite sunt în franci", susţine Moody's.

În rândul statelor din Europa Centrală şi de Est, Moody's estimează că Ungaria avea cea mai mare proporţie de credite în franci, urmată de Polonia, Croaţia, Serbia şi România. Cu toate acestea, în cazul Ungaria efectele aprecierii francului sunt contracarate de planul Guvernului de la Budapesta de a permite convertirea creditelor din franci în forinţi în condiţii atractive.

(A.C.)

-----------

Actualizare 15:42 Ana Birchall: "PNL să susţină şi prin fapte adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice"

Deputatul PSD Ana Birchall face apel la PNL să susţină şi prin fapte adoptarea proiectului de lege privind insolvenţa persoanelor fizice (aşa-numita "lege a falimentului personal"), în contextul problemei creditelor în franci elveţieni, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Domnia sa a declarat: "Fac apel ca PNL să susţină şi prin fapte adoptarea proiectului de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, proiect iniţiat de mine în martie 2014, semnat de 151 deputaţi şi senatori, adoptat de Senat şi avizat favorabil de către Guvern. Problema creditelor neperformante şi în special a creditelor în franci elveţieni tinde să devină o problemă socială în România, aşa cum am avertizat încă de la începutul anului trecut când am introdus atât proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, cât şi proiectul de lege privind conversia creditelor".

Ana Birchall face apel la opoziţie "să nu folosească drama unor oameni pentru a-şi crea imagine politică, să renunţe la demagogie şi politicianism şi, dacă vor cu adevărat să ofere o soluţie zecilor de mii de români afectaţi zilele acestea de fluctuaţiile monedei elveţiene, să dea curs invitaţiei la discuţie şi dialog lansată astăzi de către prim-ministrul Victor Ponta".

Social-democrata aminteşte că premierul a cerut colaborarea tuturor partidelor, în căutare de soluţii ce pot fi puse în practică, "astfel încât să ajutăm românii care astăzi se află în necaz, nu din cauza lor, ci exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar".

Ana Birchall mai spune că, după declanşarea acestei crize, "PNL s-a hotărât să susţină şi adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice, deşi este regretabil că la dezbaterile din Senat, de exemplu din Comisia juridică, membrii PNL au votat împotriva proiectului meu de lege privind insolvenţa persoanelor fizice".

"Maturitatea şi responsabilitatea cu care se gestionează această criză cauzată de fluctuaţiile cursului de schimb valutar este un exemplu care va face diferenţa între oamenii responsabili cărora chiar le pasă de problemele oamenilor şi demagogi care urmăresc exerciţii goale de imagine", conchide Birchall.

(V.B.)

---

Actualizare 14:50 Andreea Paul: "Comisia de buget se reuneşte miercuri, să dezbată problema creditelor în valute volatile"

Comisia de buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor se reuneşte miercuri, ca să dezbată problema creditelor în valute volatile, a anunţat astăzi secretarul acestui for legislativ, Andreea Paul, pe pagina personală de Facebook.

"Miercuri, la orele 11, se reuneşte Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Parlamentului pentru a dezbate problema creditelor în valute volatile", a scris Paul.

(V.B.)

---

Actualizare 14:40 Ponta susţine demersul PNL de convocare a Parlamentului pe insolvenţa persoanelor fizice

Premierul Victor Ponta a anunţat, în această după-amiază, pe Twitter, că va susţine demersul PNL de convocare în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, pe fondul creşterii francului elveţian.

"Mă bucur că PNL vine cu o poziţie raţională (după aberaţiile populiste gen Predoiu)! Voi susţine demersul!", scrie Ponta pe pagina personală de Twitter.

(V.B.)

---

Actualizare 14:25 Polonia i-ar putea sprijini pe cei cu credite ipotecare în franci

Guvernul polonez ar putea sprijini persoanele care au contractat credite ipotecare în franci elveţieni, în situaţia în care cursul de schimb valutar se va menţine la peste 4 zloţi/franc, a anunţat astăzi vicepremierul Poloniei, Janusz Piechocinski, citat de Reuters.

La rândul lui, unul dintre membrii conducerii băncii centrale de la Varşovia, Jacek Bartkiewicz, a estimat că moneda elveţiană se va menţine la peste 4 zloţi pe termen lung şi că statul polonez ar trebui să sprijine persoanele cu credite ipotecare în franci şi zloţi, ale căror rate lunare depăşesc 40% din salariu.

Ministrul polonez al Finanţelor, Mateusz Szczurek, a convocat pentru mâine conducătorii băncii centrale şi ai băncilor comerciale din ţară, pentru o discuţie pe tema cursului valutar.

Joi, francul elveţian s-a apreciat cu aproape 20% faţă de zlot, după ce BNS a renunţat la plafonul minim de 1,2 euro/franc. Cu o zi înainte de anunţul băncii centrale elveţiene, un franc era tranzacţionat la 3,6 zloţi. În această dimineaţă, francul eleveţian era cotat la 4,3 zloţi, scrie Bloomberg.

(V.B.)

---

Actualizare 13:54 Udrea vrea ca persoanele care au luat credite în valută să le poată converti în lei la rata de schimb din momentul creditării, plus 20%

Elena Udrea a solicitat Guvernului să aprobe o ordonanţă de urgenţă prin care toate persoanele care au luat credite în valută să le poată converti în lei, la rata de schimb din momentul creditării majorată cu 20%, transmit surse din presă.

Şefa Partidului Mişcarea Populară a afirmat că, dacă guvernul va refuza să aprobe o astfel de ordonanţă, parlamentarii PMP vor depune amendamente în parlament în acest sens.

Udrea a precizat că propunerea sa nu se referă doar la creditele în franci elveţieni ci la toate creditele contractate în altă monedă decât leii.

Această a adăugat că reconvertirea creditului poate fi solicitată atât de banca cât şi de clienţi.

În acest fel, a argumentat ea, "cei împrumutaţi îşi vor putea plăti împrumuturile la o rată acceptabilă" iar "băncile vor face în continuare profit din dobânzi şi comisioane", în condiţiile în care nu este "normal ca o banca să facă profit din fluctuaţiile de curs valutar".

Printr-o astfel de măsură, "statul nu trebuie să intervină financiar", a continuat preşedintele PMP, care crede că, dacă nu se adoptă această măsură, România s-ar putea trezi în situaţia SUA, Italiei sau Spaniei, unde "statul a trebuit să vină pentru a salva băncile şi a naţionalizat pierderile".

Elena Udrea i-a cerut în acest context preşedintelui Klaus Iohannis să convoace toate partidele parlamentare la Palatul Cotroceni "pentru a decide un pact care să se refere la situaţia creditelor neperformante din România", în condiţiile în care în prezent se înregistrează 6 miliarde de euro întârzieri la plata ratelor şi dobânzilor, care ar putea devenit în timp "o bombă socială şi economică".

(A.C.)

Actualizare 13:45 Ponta:"Derogarea de la plata creditelor este nepotrivită"

Premierul Victor Ponta spune că este deschis la discuţii pe tema aprecierii francului, dar este de părere că guvernul nu trebuie să dea iluzii datornicilor.

"Derogarea de la plata creditelor este nepotrivită", spune Ponta.

(A.C.)

-------------

Actualizare 13:35 PNL cere convocarea urgentă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat, azi, într-un comunicat de presă remis redacţiei, că PNL cere convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, "singura reglementare" care poate ajuta, în contextul creşterii francului elveţian.

Liderul PNL a arătat că legea insolvenţei persoanei fizice este singura reglementare care poate pune clientul aflat în incapacitatea de a-şi achita ratele în poziţia de a nu fi executat silit şi de a putea să îşi ducă la capăt contractul încheiat cu banca, lucru benefic pentru ambele părţi.

"PNL a susţinut această lege de multă vreme, dar, din păcate, o majoritate parlamentară s-a opus. Legea insolvenţei persoanei fizice oferă clientului, care nu mai poate achita ratele, o soluţie de reeşalonare a ratelor şi poziţia corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obţine. Spre deosebire de alte reglementări propuse care nu acţionează retroactiv, aceasta poate fi pusă în aplicare imediat. PNL cere convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru a adopta această lege atât de necesară în contextul actual", a anunţat Alina Gorghiu.

Aceasta precizează că, în privinţa creditelor în franci elveţieni, există în acest moment "două curente importante, dar ambele de extremă".

"Unii spun să-i lăsăm pe debitori să se descurce cum pot cu băncile, cealaltă direcţie este ca statul să acopere pierderile debitorilor. Datoria noastră ca oameni politici este să nu privim nicio situaţie socială cu cinism, şi nici să folosim statul, ca pe o puşculiţă cu resurse nelimitate, mai ales când nu acestea sunt soluţiile constructive. Nu sunt de acord, sub nicio formă, că debitorii erau obligaţi să aibă doctorat în economie înainte de a lua credite în franci şi să plasăm responsabilitatea acestei crize asupra lor. Un instrument cu o maturitate de 20-30 de ani exprimat într-o monedă exotică este complex", afirmă Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, "problema creditelor în franci elveţieni nu este de azi de ieri, datează din 2009, deci de 6 ani această problemă este nerezolvată".

"Fiecare amânare a unei decizii nu a făcut decât să crească pierderea clienţilor şi a băncilor. Comportamentul băncilor, în momentul în care au acordat aceste credite, nu a fost unul adecvat, nici faţă de clienţi, nici faţă de ele însele. În privinţa clienţilor, băncile nu le-au explicat acestora riscurile creditării într-o monedă specială, aşa cum este creditul în franci elveţieni. În privinţa lor, băncile au acţionat fără prudenţă, din păcate, cunoscând riscurile pe care şi le asumă. Statul poate şi trebuie să se asigure că practicile de vânzare înşelătoare sunt penalizate corespunzător indiferent de domeniu", consideră Gorghiu.

Copreşedintele PNL menţionează că "nu doar debitorii sunt interesaţi în a găsi o formulă care să nu ducă la pierderi materiale dramatice, ci şi băncile".

"Şi băncile trebuie să propună soluţii rezonabile pentru a încasa, în continuare, rate de la clienţi. Executările şi licitaţiile abuzive sunt alte subiecte asupra cărora politicienii ar trebui să se aplece împreună cu Asociaţia Română a Băncilor", spunea ea.

Alina Gorghiu arată că "încercările unor oameni politici de a crea falii sociale între debitorii în franci şi debitorii în altă monedă sau între debitori, în general, şi cei care nu accesat credite sunt cel puţin condamnabile".

"Asmuţirea unor cetăţeni împotriva altora trădează, aşa cum spuneam, un cinism fără margini. Nu avem de-a face, în acest caz, cu o abordare de stânga sau de dreapta, cel mult putem să discutăm în cazul politicienilor de abordări cinice sau populiste. Cinismul nu este atributul dreptei şi nu cred că poţi face un titlu de onoare din a arăta lipsă de solidaritate faţă de concetăţenii aflaţi în dificultate, chiar dacă vina ar fi fost în integralitate a lor, ceea ce este extrem de departe de realitate în acest caz. Niciun lider al PNL nu a dezvoltat un discurs care să se încadreze în matca acestor două direcţii extreme. Ca principiu, nu cred că pierderile vor putea fi asumate doar de către o singură parte", mai arată sursa citată.

Potrivit acesteia, "din punct de vedere doctrinar, dreapta nu judecă în mulţimi, fiecare persoană este România".

"Am constatat că există o mare dezbatere legată de numărul debitorilor în franci, dacă sunt 75.000, 150.000 sau 200.000. A stabili un prag sub care oamenii sunt abandonaţi este iarăşi un mod de a face politică, pe care eu nu îl pot accepta. Statul şi politicienii trebuie să manifeste atenţie şi preocupare - care se pot traduce şi în alte măsuri decât ajutorul social - dacă există o problemă de sistem care afectează chiar şi un singur cetăţean. Soluţiile în cazul creditelor trebuie căutate nediscriminatoriu, prin dialog cu specialiştii, seriozitate în abordare şi echilibru în acţiunea politică, atât pentru cei cu debite în franci, cât şi pentru ceilalţi", consideră Gorghiu.

Ea mai afirmă că "este important acum să existe dialog şi echilibru, iar oamenii politici să nu se substituie specialiştilor iar Asociaţia Română a Băncilor trebuie să îşi asume o poziţie clară în reglementarea acestor situaţii".

"Autorităţile nu pot interveni în contractul între două părţi, decât în cazul în care sunt identificate clauze si practici de tip abuziv, situaţie care ţine de instanţele de judecată. Politicienii trebuie să se aplece mai mult asupra situaţiei legate de clauzele abuzive din contractele bancare şi de leasing, precum şi a practicilor de vânzare înşelătoare. Până atunci, este nevoie însă de măsuri urgente, care să ofere atât un cadru legal pentru viitor, cât şi o rezolvare a situaţiilor sociale din prezent, pentru a da posibilitatea unui client de bancă la un nou start", menţionează Gorghiu.

(Alexandru Costea)

---------

Actualizare 13:30 Protest la Guvern din cauza creditelor în franci

Peste 10.000 de persoane sunt aşteptate, astăzi, la un protest în faţa Guvernului, pe tema creditelor în franci elveţieni, a anunţat, în urmă cu puţin timp, la un post TV, Cătălin Voivozeanu, organizatorul evenimentului.

Cererea de miting a fost depusă. Oamenii nu vor să îşi mai returneze împrumuturile până când instituţiile nu vor negocia cursul pentru plata creditelor, a mai spus Voivozeanu.

(V.B.)

---

Actualizare 13:20 Clienţii băncilor cu credite în franci îi cer lui Ponta ordonanţă de urgenţă

Clienţii nemulţumiţi s-au reunit pe Facebook, cerând soluţii de la autorităţi sau instanţe în ceea ce priveşte creditele în franci elveţieni, inclusiv o ordonanţă de urgenţă a guvernului, scriu surse din presă.

Astfel, peste 5.000 de oameni au aderat, până acum, la Grupul Clienţilor cu Credite în CHF, înfiinţat pe Facebook la 15 ianuarie, când Banca Centrală a Elveţiei (BNS) a renunţat la ţinta de 1,2 franci pentru un euro, fapt ce a provocat aprecierea masivă a monedei elveţiene, inclusiv în raport cu leul.

Oamenii vor o soluţie legislativă de la autorităţi care să permită conversia creditelor la un curs mai puţin oneros sau introducerea unor acţiuni în justiţie, prin asociaţii de consumatori.

De exemplu, clienţii reuniţi pe Facebook vor să stabilească astăzi planul de acţiune şi să înainteze Guvernului petiţii pentru o ordonanţă de urgenţă. O primă formă a propunerii de OUG a fost deja redactată de unul dintre avocaţii din grup.

Proiectul, semnat de casa de avocatură Cuculis, propune conversia obligatorie a creditelor, la cererea clienţilor, la un curs cu maximum 20% peste cel din momentul acordării creditului, indiferent de moneda împrumutului. Pentru creditele în franci, rata de conversie ar fi de 2-2,7 RON/CHF, în funcţie de data la care a fost accesat creditului.

Alt articol prevede ca dobânda curentă a creditului să fie negociată pentru noua valută, dar nu mai mare cu 20% în comparaţie cu moneda vechiului credit.

Băncile ar fi obligate să aprobe cererile clienţilor în 60 de zile de la momentul formulării cererii de conversie. În caz contrar, clienţii ar fi scuzaţi dacă nu îşi mai plătesc ratele, se mai arată în propunerea de OUG.

Anul trecut, actuala majoritate parlamentară iniţia un proiect de lege privind obligativitatea conversiei creditelor la cererea debitorilor persoane fizice. Proiectul de act normativ urmărea aplicarea cursului pieţei, dar la dobânzi mai reduse pentru debitor. BNR a adus amendamente la acest proiect, prin care urmărea să oblige băncile a prezenta oferta de costuri curentă la conversia din valută în lei.

(V.B.)

---

Actualizare 13:01 BNR: Francul creşte cu 1,1%, până la 4,4716 lei

Francul elveţian s-a apreciat, astăzi, faţă de leu, BNR anunţând referinţa la 4,4716 lei pentru un franc, cu peste 1,1% în raport cu nivelul stabilit vineri, de 4,4228 lei.

(V.B.)

---

Actualizare 12:17 Francul îşi accentuează declinul faţă de dolar şi euro

Francul elveţian îşi accentuează declinul faţă de dolarul american şi euro, fiind cotat, în jurul orei 12:10, la 1,1534 CHF/USD şi 0,9935 CHF/EUR, în coborâre cu 0,97%, respectiv 1,35% faţă de închiderea şedinţei de vineri.

(V.B.)

---

Actualizare 12:11 Deputatul Bogdan Diaconu: "Parlamentul trebuie să intervină, românii sunt jefuiţi în criza francului elveţian"

Parlamentul are datoria să intervină urgent pentru soluţionarea situaţiei celor afectaţi de criza francului elveţian, susţine deputatul Bogdan Diaconu, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Parlamentarul (fost membru PSD până în octombrie, în prezent preşedintele Partidului România Unită), a declarat: "Cetăţenii României nu au datoria să susţină economia Elveţiei plătind un preţ dublu pe francul elveţian faţă de momentul în care au contractat credite, după cum nu au nici datoria să susţină băncile străine care au obţinut profituri uriaşe, determinând populaţia să ia credite de acest tip prin faptul că nu ofereau alternative viabile la acea oră".

Atrăgând atenţia că Parlamentul "nu poate rămâne în vacanţă în timp ce sute de mii de români sunt afectaţi de scumpirea peste noapte a ratelor pe care le au de plătit", Bogdan Diaconu apreciază că asistăm la "o ţeapă oficială la cel mai înalt nivel, care, chiar dacă este ascunsă în formule sofisticate, este, în realitate, doar o nouă înşelare a cetăţenilor puşi acum să plătească pentru acoperirea deficitelor altora".

Liderul PRU a mai comentat: "Dacă luăm în considerare că sistemul capitalist înseamnă ca părţile contractante să fie împreună şi la câştig, şi la pierdere, faptul că doar cetăţenii sunt obligaţi să suporte pierderile, în timp ce băncile se aleg doar cu profitul, înseamnă că ne aflăm într-o formulă nouă de distribuţie a rolurilor, în care cetăţeanul român este condamnat să fie înşelat. Tocmai de aceea, Parlamentul are nu doar datoria, ci şi justificarea să intervină legislativ pentru a-i proteja pe români de această formulă dezastruoasă a înşelăciunii".

---

Actualizare 12:06 Ponta cheamă opoziţia la discuţii privind francul elveţian

Premierul Victor Ponta le va trimite o scrisoare şefilor PNL, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, invitându-i la discuţii pe cinci teme, printre care revizuirea Constituţiei, legislaţia financiar-bancară, în contextul crizei francului elveţian, şi legile privind siguranţa naţională, scriu surse din presă.

De asemenea, Ponta vrea să aibă astfel de discuţii cu UDMR şi PP-DD.

Preşedintele PSD a anunţat, astăzi, la începutul şedinţei conducerii PSD, că temele întâlnirii vor fi: revizuirea Constituţiei, sistemul electoral, Master Planul de Transport, legile siguranţei şi legislaţia financiar-bancară, pe fondul crizei francului elveţian.

Prim-ministrul a declarat: "Dacă îmi daţi mandat în acest sens, voi transmite această invitaţie la dialog, apoi şi conducerii UDMR şi PP-DD din partea coaliţiei de guvernare. Dacă nu ne aşezăm la masă, rămân teme de dezbatere politică fără nicio concretizare. 2015 este anul în care trebuie să luam decizii consensual, nu prin bătălii".

(V.B.)

---

Actualizare 11:57 Case de schimb: Francul, 4,49-4,6 lei la vânzare

Francul era vândut, astăzi, în jurul orei 11:45, la 4,49-4,6 lei/unitate la casele de schimb valutar, care cumpărau moneda elveţiană la un curs de 3,7-4,4 lei/franc, ne-au spus surse din domeniu.

(V.B.)

---

Actualizare 11:40 Interbancar: Cursul franc-leu, în uşoară scădere, până la 4,47 lei/franc

Francul se deprecia lent, în jurul orei 11:30, în raport cu leul, moneda elveţiană fiind tranzacţionată la valoarea de 4,47 lei, ne-au spus surse din domeniu, menţionând că s-a temperat, parţial, volatilitatea zilelor trecute, dar nu suficient de mult.

De altfel, 4,47 lei/franc este nivelul minim al şedinţei de până la ora 11:30, cursul deschizând la valoarea de 4,53 RON/CHF şi intrând pe o pantă descendentă, ne-au explicat dealerii.

(V.B.)

---

Actualizare 11:35 Şeful Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor face demersuri pentru o şedinţă extraordinară

Viorel Ştefan, şeful Comisiei Buget-Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, a declarat, pentru ziarul BURSA, în urmă cu puţin timp, că face astăzi toate demersurile legale pentru întrunirea unei şedinţe extraordinare a comisiei pe care o conduce, pe tema creditelor în franci elveţieni.

Domnia sa ne-a precizat că, cel mai probabil, şedinţa va avea loc miercuri, iar invitaţii vor fi atât reprezentanţi ai băncilor, BNR, ARB (Asociaţia Română a Băncilor), cât şi ai unor asociaţii ale consumatorilor.

(A.T.)

---

Actualizare 11:14 Blănculescu: "Soluţiile pot veni peste cel puţin trei săptămâni"

Soluţiile la criza actuală generată de franc nu pot apărea mai devreme de trei săptămâni sau chiar o lună, a estimat astăzi analistul Ionel Blănculescu, la un post de televiziune, apreciind că o rezolvare poate veni chiar de la moneda elveţiană.

Consilierul onorific al premierului Victor Ponta a declarat: "Din punctul meu de vedere, sub trei săptămâni-o lună, nu se pot da soluţii. O solutie va veni de la franc, care va intra pe un trend de normalizare, adică revenirea la mai mult de 5% din valoarea lui iniţială (cea dinainte de criză). Acesta va fi pe termen de mai multe luni de zile".

(V.B.)

---

Actualizare 10:24 Bursa elveţiană deschide în creştere

Bursa elveţiană (SIX Swiss Exchange) a deschis în creştere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Astfel, principalul indice, SMI, urcă procentual cu 1,6%, până la 8.026,25 puncte, în timp ce indicele SLI creşte cu 1,47%, către 1.164 puncte, iar indicele SPI se apreciază cu 1,54%, spre 7.924,23 puncte.

De asemenea, indicele SMIM cunoaşte un avans de 1%, până la 1.552,87 puncte, SXI Life se majorează cu 1,18%, la 2.434,67 puncte, iar SBI sporeşte uşor cu 0,01%, atingând 135,35 puncte.

(V.B.)

---

Actualizare 09:38 Andreea Paul: "Propunerea lui Vâlcov este o non-soluţie"

Propunerea ministrului de Finanţe Darius Vâlcov referitoare la creditele în franci este "o non-soluţie", la fel cum ordonanţa de urgenţă a "electoratei Voinea" s-a dovedit "o non-urgenţă", consideră deputatul Andreea Paul, opinând că extinderea unei legi dovedite drept inutilă este o decizie tot inutilă.

Prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul a declarat, într-un comunicat remis redacţiei: "Câţi creditaţi în franci au veniturile brute sub 2.200 lei pe lună şi vor restructurarea creditului cu < avantajul > unor deduceri fiscale peste doi ani? A plăti o rată mai mică pe lună înseamnă, de fapt, a plăti un timp mai îndelungat. Pe termen lung, cel îndatorat nu are niciun avantaj, doar < avantajul de a rămâne mai mult timp dependent de bancă >."

Referitor la ordonanţa privind "electorata Voinea", parlamentarul a menţionat: "De la adoptarea acestei ordonanţe, în anul 2014, nimeni nu a apelat la prevederile ei. Aşadar, electorata nu a fost bună în vremuri liniştite. Cum să fie bună în vremuri excepţionale?

În acest context, Andreea Paul cheamă, la audieri parlamentare, reprezentanţii BNR, ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), precum şi pe ministrul Darius Vâlcov: "Am convingerea că putem găsi mecanismul corect de intervenţie în audierile parlamentare, la care chem atât reprezentanţii BNR, ANPC, cât şi pe ministrul de Finanţe, ca reprezentant al Guvernului, respectând cetăţenii, criteriile europene şi sistemul bancar sănătos".

(V.B.)

---

Actualizare 09:15 Dan Schwartz: "Este posibilă descurajarea creditării în alte monede decât cea pentru plăţi"

Consultantul fiscal Dan Schwartz a declarat, în urmă cu puţin timp, la un post de televiziune, că nu exclude posibilitatea ca împrumuturile în alte monede decât cea folosită pentru plăţi să fie descurajate.

"Lucrul acesta este în favoarea BNR, care încurajează creditarea în moneda naţională, şi nu în monede străine. Deci este posibil ca acest efect să apară", a comentat Schwartz.

(V.B.)

---

Actualizare 08:03 Francul scade cu circa 0,7% faţă de dolar şi euro

Francul elveţian scădea, în jurul orei 8 (ora României), cu 0,71% în raport cu dolarul şi cu 0,69% faţă de euro, în comparaţie cu închiderea şedinţei precedente, potrivit Bloomberg. Astfel, CHF era cotat la 1,1562 dolari (faţă de 1,1647 USD, închiderea de vineri) şi la 1 euro (după ce, vineri, închisese la 1,0071 euro).

(Valentin Busuioc)

---

Bancherii noştri care au dat credite în franci elveţieni (CHF) vor avea o săptămână de întâlniri cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) şi cei ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP), cele trei părţi urmând să identifice soluţii pentru dezamorsarea "bombei" declanşate, joi, de Banca Centrală a Elveţiei (SNB).

După ce francul elveţian (CHF) a explodat în toate ţările, fiind "eliberat" de SNB de sub pragul impus în 2011, unul dintre rezultate fiind creşterea ratelor la creditele în CHF, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului finanţelor Darius Vâlcov să discute cu bancherii pe marginea situaţiei create.

Vineri seara, după o întâlnire cu şefii BNR, ministrul Vâlcov a declarat că una dintre soluţiile pe care le propune este extinderea, din 2017, a efectului "electoratei" asupra împrumutaţilor în CHF.

Oficialul a explicat: "A fost o discuţie foarte bună la sediul BNR. Va continua această discuţie şi săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta).

Am încercat şi încercăm să identificăm în primul rând situaţia în care ne aflăm şi apoi să vedem care sunt soluţiile pentru a rezolva, pentru o mare parte dintre cei care au aceste credite în franci elveţieni, pe un termen mai lung, această problemă. Din analiza datelor, pentru că s-a făcut o analiză foarte exactă, s-a constatat că nu este vorba despre 150.000 de persoane care au aceste credite. Vorbim de 75.412 debitori (persoane fizice) şi numărul de bănci ce au un portofoliu destul de important, de peste 90%, este de numai şase. Există o soluţie la această problemă, din iulie anul trecut, când, conform Ordonanţei 46/2014, Guvernul a aprobat şi a susţinut rescadenţarea creditelor pentru persoanele care aveau un nivel al veniturilor sub un anumit prag. Această Ordonanţă merge în Parlament şi va putea să fie lărgit acest cadru astfel încât să încadrăm cât mai multe persoane din cele 75.000 care au nevoie de o astfel de rescadenţare".

Subliniind că "îngheţarea" cursului leu/CHF este o soluţie care ar trebui acceptată de către bănci, nu impusă, şi anunţând că astăzi va avea o nouă întâlnire la BNR, urmată de discuţii cu fiecare bancă implicată, Darius Vâlcov a menţionat: "Eu am prezentat două soluţii, dintre care una, printr-un program propriu al băncii, ar conduce la anihilarea acestei creşteri a cursului, iar cealaltă presupune ca, pe o perioadă de timp scurt - doi sau trei ani - ratele să scadă, iar după aceea, când ratele vor creşte, o mare parte din presiunea acestei creşteri va fi preluată de către stat prin acea reducere la impozitul pe venit. (...) Vom aloca aproximativ 0,1% din PIB pentru cei care vor cere rescadenţarea şi acest fapt va face ca în economie toţi actorii să fie mulţumiţi".

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că această soluţie este "greşită şi inutilă" şi ne explică: "Nu este vorba despre rezolvarea problemei, ci de o amânare cu circa trei ani. Practic, soluţia propusă este ca jumătate din rata acestor oameni să fie plătită din buzunarele noastre. Băncile vor avea de câştigat, pentru că, probabil, vor avea mai puţine credite neperformante, dar oamenii vor avea de plătit rate pe o perioadă mai lungă. BNR propune ca oamenii să-şi negocieze individual contractele. Sunt propuse orice soluţii, numai să nu plătească băncile. Pentru cele câteva bănci implicate în această situaţie, va plăti tot sistemul, ceea ce nu este corect. Oamenii nu vor să mai audă de bănci, deşi instituţii financiare mari, ca BCR sau CEC Bank nu au portofolii de credite în CHF".

Blănculescu: "Situaţia creditelor în CHF este una de forţă majoră"

Analistul economic Ionel Blănculescu subliniază că soluţia propusă de ministrul finanţelor publice va fi discutată cu oficialii BNR, cel mai probabil conceptul ordonanţei în cauză urmând să fie modificat, ca să poată fi aplicabil şi debitorilor care datorează băncilor CHF.

Domnul Blănculescu ne-a spus: "Nu vorbim de certitudini. Va trebui făcută o analiză de impact, însă şi amânarea problemei cu care se confruntă aceşti oameni ar putea fi o rezolvare, întrucât francul elveţian nu va rămâne atât de sus, după cum a precizat şi Thomas Jordan, guvernatorul Băncii Naţionale a Elveţiei, care a spus, într-un interviu, că francul este supraevaluat în raport cu euro şi dolarul. Printr-o soluţie de amânare, cei supuşi şocului nu vor mai suporta efectul acestuia. Discutăm despre câştigarea unei perioade în care francul elveţian să-şi revină la un nivel normal".

În opinia economistului, situaţia creditelor în franci elveţieni este una de forţă majoră: "Nu putem discuta despre un precedent. Trebuie să eliminăm ideea de discriminare, pentru că aceşti oameni împrumutaţi în CHF nu aveau cum să prevadă recesiunea şi reprezintă rezultatul unei crize unice".

Ionel Blănculescu ne-a declarat că statul, în momentul în care propune o soluţie cum este "electorata", se gândeşte la repercusiunile pe care situaţia le-ar avea asupra bugetului în cazul în care nu ar fi luată nicio măsură: "oamenii care îşi dau toţi banii băncilor nu mai au din ce să consume, cei care rămân fără case pot avea necazuri şi la serviciu şi atunci impozitele pe salarii ar fi mai mici, problemele sociale ar creşte etc".

Dăianu: "Situaţia poate să devină extraordinar de delicată pentru unele persoane cu venituri modeste"

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, a spus, vineri, la RFI, că situaţia poate să devină extraordinar de delicată pentru unele persoane cu venituri modeste. Domnia sa susţine că o soluţie pentru clienţii împrumutaţi în franci elveţieni ar fi restructurarea datoriilor pe care aceştia le au la bănci: "Restructurarea ar trebui să fie facilitată acum, când dobânzile sunt mici. (...) Băncile, în primul rând, ar trebui să fie interesate. (...) Este corect ca povara să fie împărţită între părţile implicate".

Legat de menirea BNR în această situaţie, domnul Dăianu a precizat: "Banca centrală a unei ţări are ca principale misiuni stabilitatea financiară şi stabilitatea preţurilor. Ea nu poate să adopte şi nici nu intră în mandatul ei să adopte măsuri de susţinere a unor programe care au vădită tentă de sprijin social. Asemenea măsuri intră în ograda Guvernului".

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, subliniază că pierderile pe care băncile le-ar înregistra dacă ar acorda unele facilităţi împrumutaţilor în CHF ar fi acoperite din banii deponenţilor şi ai debitorilor care au credite în lei şi euro.

Domnia sa consideră că situaţia creată pe piaţa creditelor în CHF vine dintr-o problemă de "educaţie economică, la nivel naţional".

Parlamentarii solicită aprobarea de urgenţă a iniţiativelor legislative privind conversia creditelor

Partidul Naţional Liberal (PNL) a cerut, vineri, Băncii Naţionale să meargă în Parlament pentru audieri, "cât mai urgent", în vederea identificării unei soluţii pentru protejarea împrumutaţilor în CHF.

Andreea Paul, prim-vicepreşedintele PNL, a subliniat că trebuie agreat cât mai repede un mecanism de sprijin "pentru cei afectaţi de calamităţile financiare".

Parlamentarii care au proiecte legislative au reacţionat şi ei, cerând aprobarea "de urgenţă" a acestor proiecte.

Deputatul UDMR Cseke Attila susţine că debitorii ar fi putut să fie protejaţi, dar că "nu s-a vrut" acest lucru.

"Propunerea mea legislativă este ca, la solicitarea debitorilor, să se facă conversia în lei la cursul din luna în care a fost făcut creditul", ne-a precizat domnia sa, adăugând că proiectul său a fost înregistrat în noiembrie 2013, iar acum se află în Camera Deputaţilor, la Comsia de Buget, după ce a trecut de Senat.

Iniţiativa deputatului PSD Ana Birchall vizează conversia creditelor în valută la cursul zilei, fără costuri şi garanţii suplimentare.

Ana Birchall ne-a spus că, în proiectul de lege pe care l-a propus, "există un amendament ce face referire la creditele în CHF şi care, cu siguranţă, îi va ajuta pe cei care au probleme cu plata ratelor la bănci".

Deputatul PSD face apel la clasa politică, cerând acesteia "să dea dovadă de maturitate şi responsabilitate" în această situaţie, subliniind că "problemele grave ale românilor, cauzate de fluctuaţiile cursului valutar, nu trebuie folosite demagogic".

Ana Birchall a solicitat biroului Comisiei pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor să-şi convoace în cel mai scurt timp membrii, pentru susţinerea soluţiilor propuse de ministrul finanţelor şi pentru promovarea altor măsuri legislative complementare, în vederea protejării celor afectaţi de creşterea francului elveţian.

Şi iniţiativa sa legislativă a primit votul Senatului, în prezent aflându-se pe masa de lucru a Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor.

Piperea: "BNR ar trebui să stabilească un curs fix leu/CHF"

BNR ar trebui să intervină, după modelul Băncii Centrale a Elveţiei, şi să stabilească un curs fix al leului faţă de francul elveţian, care să fie apropiat de cel din perioada acordării creditelor în CHF, este de părere Gheorghe Piperea, care opinează că este nevoie ca Executivul să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să impună un plafon de variaţie maximă de 20% faţă de cursul din 2007-2008.

"Cei care nu îşi mai pot permite ratele, să ceară peste tot în ţară, tuturor tribunalelor unde îşi au domiciliile, să fie puşi sub protecţia tribunalului, pentru a opri executarea silită ce se preconizează, precum şi creşterea nelimitată a cantităţii de bani plătibili pentru creditele în CHF", sugerează avocatul Piperea.

Potrivit domniei sale, printre măsurile pe care le-ar mai putea lua cei aflaţi în situaţia să nu-şi mai poată plăti creditele în franci elveţieni se numără următoarele: cei care pot accepta ideea, să lase casa cumpărată în 2007-2008 pe credit în mâinile băncii, în contul creanţei, cerând instanţei ştergerea restului de datorie, şi să se mute într-o casă cu chirie; cei care îşi pot permite să aştepte rezultatul pozitiv al unui proces, să declanşeze procese pentru eliminarea din contract a clauzelor abuzive, inclusiv a clauzei de schimb valutar; cei executaţi silit de bancă să formuleze contestaţie şi să ceară suspendarea urmăririi silite, pe motiv de clauze abuzive.

Ce spun băncile implicate

Prima măsură care i-ar putea ajuta pe cei cu împrumuturi în CHF a venit din partea OTP Bank, care a anunţat că a decis reducerea temporară a dobânzii, cu până la 1,5%, pentru creditele în CHF cu dobândă variabilă. Măsura va fi aplicată pentru o perioadă de trei luni, clienţii putând solicita această facilitate până la data de 27 februarie 2015, în unitatea în care au semnat iniţial contractul de credit.

Vineri, László Diósi, CEO OTP Bank România, a declarat: "Evenimentele recente care au condus la aprecierea record a francului elveţian ne determină să reacţionăm rapid şi să adoptăm o măsură imediată de susţinere a clienţilor noştri care au contractat credite în această monedă. Eforturile noastre se îndreaptă către protecţia clienţilor faţă de consecinţele unui mediu economic volatil. Vom analiza constant evoluţia pieţei şi vom adopta măsuri suplimentare, în cazul în care va fi necesar".

În luna octombrie 2014, şeful OTP Bank România îi sfătuia pe oamenii cu împrumuturi în franci elveţieni şă-şi păstreze creditele în CHF, subliniind că moneda exotică nu va creşte, în următorii ani, ci, dimpotrivă, va avea un trend descrescător.

Reprezentanţii Bancpost, o altă bancă ce are portofoliu de credite în moneda elveţiană, ne-au transmis că instituţia urmăreşte cu atenţie evoluţiile internaţionale legate de aprecierea francului elveţian şi că înţelege impactul pe care acestea le au asupra clienţilor care au contractat credite în CHF.

"Ca întotdeauna, suntem aproape de clienţii nostri şi îi susţinem prin soluţii individuale, bazate pe opţiunile şi nevoile specifice ale fiecărui client în parte. Aceste soluţii includ restructurarea, conversia monetară sau prelungirea perioadei de creditare", ne-au precizat sursele citate.

În timp ce Volksbank ne-a transmis că nu poate avansa nicio posibilă soluţie în cazul creditelor în CHF, întrucât se află în procesul de preluare de către Banca Transilvania, Raiffeisen Bank susţine că are un portofoliu relativ restrâns de clienţi cu expunere în CHF (8.800) şi că toate creditele oferite sunt garantate cu proprietăţi imobiliare.

Reprezentanţii Raiffeisen subliniază: "Începând cu 2009, Raiffeisen a oferit şi continuă să ofere soluţii de restructurare, în aceeaşi măsură pentru clienţii cu credite în CHF şi EUR. Din 2012, Raiffeisen Bank oferă şi soluţii individualizate pentru clienţii cu dificultăţi financiare care doresc conversia creditelor din CHF sau EUR în RON. Aceste metode au o rată mare de succes (aceasta însemnând că debitorul aflat în dificultate a putut să continue să fie bun-platnic) şi presupune, pe lângă reducerea de rată, reduceri suplimentare graduale de datorie, pentru clienţii care au avut un comportament bun de plată pe perioada restructurării (3-6 ani)".

În prezent, numărul de credite acordate de Reiffeisen care beneficiază în continuare de restructurare este de până în 10% din numărul de credite în CHF (sub 1000), potrivit surselor citate.

Celelalte bănci cu portofolii importante de credite în CHF (Millenium Bank, Credit Europe Bank şi Piraeus Bank) nu au răspuns, până aseară, la închiderea ediţiei, solicitării noastre să ne transmită soluţiile la care se gândesc pentru protejarea clienţilor cu împrumuturi în franci elveţieni.

Vineri, în doua zi după ce Banca Centrală a Elveţiei a ridicat pragul de 1,2 euro/CHF, impus în 2011, Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă de 4,4228 lei pentru un franc, în urcare cu 0,0941 lei faţă de cel din şedinţa precedentă, când francul a sărit la 4,3287 lei, de la 3,7415 lei - valoarea la care era cotat miercuri.

Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost aprobată aşa-zisa "electorată" a fost publicată în Monitorul Oficial din 27 iunie 2014, în care se specifică faptul că măsura este aplicabilă în perioada ianuarie 2016 - decembrie 2017, pentru creditele în derulare la 31 mai 2014. Beneficiarii deducerii fiscale sunt persoanele fizice care au venituri din salarii sau pensii de maxim 2.200 de lei şi sunt titulari ai unor credite bancare restructurate. Acestea din urmă reprezintă împrumuturi prin care au fost modificate condiţiile iniţiale de rambursare a lor, printre condiţiile impuse numărându-se: întârzierile la plată trebuie să fie de cel mult 90 de zile, iar prelungirea creditelor este de maxim doi ani (fapt care conduce la diminuarea ratelor cu cel mult 35%). Reducerea ratei va fi cu maxim 900 de lei faţă de cea iniţială. Ulterior restructurării, rata dobânzii sau marja de dobândă nu poate fi majorată, nici măcar în cazul creditelor cu dobândă variabilă.

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. am auzit zilele astea un numar impresionant de prostii, rostite de avocatii celor care s-au fript cu chf. nici pe avocatii astia [nu ma refer doar la cei propriu-zis avocati, ci si la "consultanti in management" sa zic asa] nu-i duce mintea mai mult decat i-a dus pe clientii lor cand au luat creditele astea exotice.

    1. Lasa-ne. Nu ai depasit faza cu capra. De aceea merg toate asa de bine in aceasta tara ptr. ca noi nu stim sa fim uniti. Felicitari guvernului Orban. Toata stima.

      V-a durut in partea dorsala,cand alt intelept v-a spus ca Romania are Probleme ati admirat cerul so cand alt zmeu v-a trimis idea ca nu Este un avantaj sa fii membru al UE. Pentru piata de Capital i-ati spus guru:-)incercati la comandantul Basescu sa-l injurati ca nu are orasul Pitesti iesire

      la mare 

    Sunt numai 75000 datornici, fata de milioane in Ungaria si Polonia.

    De ce sa suporte statul si bancile un credit in valuta, cu nimic diferit fata de cel in euro si dolar ? 

    Euro eta 3,1 lei in 2007, cu dobanzi 11% 

    Dolarul s-a intarit cu 30%, si se intareste in continuare. 

    Francul elvetian avea dobanzi la jumatate. 

    Deci, de ce sa stricam o situatie buna, pentru cateva mii de datornici in franci ? 

    Pentru Pipera cu cursul lui fix ?

    1. A sa cum afirma mai daunazi un liberal (Papahagi) capitalismul nu da la nimeni nimic si nu ajuta pe nimeni,creaza numai cadrul propice pentru o viata mai buna ,ca urmare a unui efort depus . Probabil doamna Wass a ramas la stadiul de P.D.

      moise, manipulezi grosolan treaba. incerci sa minimalizezi impactul, dar daca 75.000 de oameni isi pierd casele, crezi ca asta nu o sa aiba niciun impact asupra fundului tau smecher si dastept?

      Statul nu ar trebui sa suporte, dar bancile ar trebui. Cea mai mare parte a pierderilor. Ei au propus creditul, au agreat cu clientul, ambii au semnat. De ce sa-si asume numai clientul un credit bagat pe gat de banca?

      Oamenii nu aveau pregatirea economica, asta a fost un JAF din partea bancilor, sub obladuirea BNR. 

      Nici o casa nu se pierde pentru ca nu le demoleaza nimeni. O sa le preia bancile si o sa le vanda la pretul corect cui vrea sa le cumpere. Nu trebuie sa plangem acum de soarta unor prosti inconstienti care s-a crezut smecheri. In 10 ani cursul va mai fluctua atat in favoarea cat si in defavoarea a.m. prosti. "Istetii" care au facut credite in f.e. in fapt vor plati cateva rate mai mari dupa care cursul va reveni. Daca se frig cateva luni, asta este!. Amanarea lui Valcov i-ar putea ajuta sa treaca peste actualul hop dar cu siguranta nu le va rezolva problema datoriilor dar nici nu consider ca ar trebui.

      "Prentru Piperea cu cursul fix?" De ce pentru dl. Piperea, ce castig are el de aici? Credeti ca fara procesele cu bancile ar muri de foame? Un specialist ca domnia sa, isi gaseste oricand procese si afaceri pentru as castiga existenta, nu-i duceti grija.

      Nu toti oamenii care si-au cumparat case in boom sunt prosti smecheri, asa cum nu toti sunt de buna credinta. Tind sa cred ca cei care si-au cumparat casa, majoritatea sunt de buna credinta, si nu pot fi invinovatiti decat in proportie foarte mica.

      "Nici o casa nu se pierde pentru ca nu le demoleaza nimeni. O sa le preia bancile si o sa le vanda la pretul corect cui vrea sa le cumpere"

      Asta in teorie. In realitate bancile asteapta vremuri mai bune pt a da credite, pana atunci raman cu casele. Vezi blocurile ASMITA, care stau goale de ani de zile, desi avem oameni in strada. Pana aici poate merge lacomia capitalista. 

      Pentru ca nu avem taxe pe proprietate. Romania are taxe ridicole pe proprietate pentru ca legile sunt facute de indivizi care nu au putut fura mai mult de terenuri sau case. Fa impozit 2% din valoarea reala a unui apartament pe an si se rezolva si cu cei ce stau cu fundul pe proprietati. Orice are leac pe lumea asta. Chestia cu investitoru' care face ce vrea nu tine decat daca este dispus sa platesca taxe. Altfel nu are rol pozitiv...

    solutia lui Piperea cu plafonarea CHF e de pe alta planeta. BNR se raporteaza la EUR, in functie de care se calculeaza CHF. Pur si simplu suntem prea mici sa influentam CHF, un curs stabilit de cei mari.

    Bineinteles ca sunt multe grupuri de lobby pentru smecheri, care, cand e vorba de dat credite in monede botswaneze invoca piata libera, dar cand ar trebui sa-si asume pierderi statul sa acopere cu garantii. Ca asa e capitalismul. 

    1. Adica sa venim cu o solutie si mai proasta: conversia in RON, tocmai acum cand cursul e la cer, si suma in RON e uriasa, sau cum? A, poate conversia la cursul din momentul acordarii plus maxim 20%, da. O solutie gen Orban. Dar orban are bilute unde trebuie, ai nostri nu-si permit sa fie catalogati antioccidentali.

      Sau pur si simplu BNR/ASF/ARB sa forteze bancile sa accepte pierderi, folosind lozina 'piata libera'. Dar tot guvernul trebuie sa forteze BNR-ul cumva, pentru ca mugurel masonescu nu-si permite sa-i supere pe camatari. 

      Dupa cum spunea domnul Vasilescu doar 20% din cei imprumutati au facut credite pentru a-si construi o casa ,restul sunt credite pentru consum.Toti vrem sa traim mai bine(ne-am luat dupa indemnul lui Basescu ), dar nu pe spinarea altora)

      Zau?! De pe alta planeta?! De ce in alte tari s-a putut si la noi, nu? Plagem de mila bancilor? Uitati ca bancile din Romania practica cea mai mare dobanda la credite si cele mai multe comisioane pentru administrare, castiga inzecit, cu un risc minim, nici macar creditele nu sunt date din banii proprii.

      poti sa dai te rog o referinta? Eu am vazut la tv ca majoritatea erau ipotecare. Media de 30.000 CHF per credit nu-mi sugereaza ca majoritatea ar fi de consum. Pentru astea probabil pierderile trebuiesc impartite in mod egal intre banca si client (lacomi si aia lacomi si aia). Dar pt cele ipotecare banca ar trebui sa suporte pierderea in proportie de 75%, si clientul doar 25%. Nu poti chinui un om toata viata doar pt ca a semnat o foaie acum cativa ani.

      ... uneori ma intreb daca cei care si-au luat tepe nu-si merita soarta, ca sunt prea lenesi si sa citeasca un comentariu pana la capat, da pai un contract de credit pe viata.

      sa zicem ca faci 2.2ron/chf. Maine or sa-ti vina alde soros si-ti cumpara toti francii din tara, pt a-i vinde in afara pe pret dublu. Nu poti afecta toata piata pt o problema particulara.

      Care sunt tarile unde s-a putut? Orban a facut asta ca sa transforme creditele din franci in forinti, atat. Ca nu te poti p.isa impotriva vantului, chiar daca te cheama orban. La unguri creditul chf e masiv, nu 3 muste ca la noi. 

      Eu am tot spus, bancile trebuie sa-si asume mare parte din pierderi pt creditele ipotecare macar. Pt cele de consum treaba lor, sa imparta intre ei, prosti si aia prosti si aia.

      Dar nu ma astept sa se intample asta, deja valcov zice ca trebuie sa extinda electorata, dupa ce s-a 'sfatuit' cu masonescu la bnr. 

      Si cine a zis ca BNR trebuie sa plafoneze cursul Francului? Nu, domnule, nu asta-i solutia. Plafonarea cursului francului trebuie sa fie efectuata doar pentru cei cu credite in franci, pentru ca si Bancile sa suporte o parte din riscul asumat doar de consumatori in acest moment. Asa-i corect!

      media nu e de 30.000 chf, ci e mault mai mare. oamenii isi faceau credite in CHF, si nu in euro sau lei pt ca apartamntele erau tata de scumpe in 2007-2008 ca nu te puteai apropia de ele cu cat iti dadea banca in euro sau lei. nu inteleg denigrarea asta a creditatilor in chf ca fiind lacomi sau smecheri, cel mult se poate spune ca au fost prosti si cred ca asta o stiu si ei

    Sounea Razvan Vasilescu asa: "Sunt tari din Asia mai sus decat noi la educatia economica", cumva sugerand ca romanul prost e de vina ca a luat credit in franci. Partial adevarat. Partial, nu erau oare obligate bancile sa prezinte clar si pe intelesul tuturor riscurile creditului in valute exotice? Nu trebuia BNR sa le oblige sa faca asta? Si sa controleze tot acest proces de educare? Intreb si eu, ca un needucat ce sunt...

    1. Dar de ce sa desteptam turma? Prostii sunt cel mai usor de condus si poti sa-i fraieresti cat ai zice 'peste'!

      Cred ca majoritatea celor ce scriu aici sunt jucatori la bursa.Conform raportarilor sistemul bancar romanesc ,in2014 are pierderi inseminate , datorita celor ce nu-si mai platesc creditele..Nu poti trai de azi pe maine ,toata viata,mai trebuie sa te gandesti si ce faci poimaine.

      Dar ca guvernatorul BNR a luat in 2007 credit in franci ce mai ziceti?

      Asta cum o denumiti? Ca vad ca va dati cu parerea.... 

      "Dar ca guvernatorul BNR a luat in 2007 credit in franci ce mai ziceti?" Nu a avut educatie economica, asa cum ar spune consilierul sau, domnul Vasilescu...

      Nu mai conteaza El a platit ( transformat in RON) pana acum(2007-2014) jumatate din cat au platit cei care au luat credite in RON,Asa ca nu-I plangeti pe cei destepti care acum se dau loviti.

      Eu chiar cred ca astia de la bnr n-aveau cum sa prevada ce s-a intamplat cu francul. Presa tinde sa-i canonizeze in ale economiei, unde poate se pricep sa faca niste calcule contabile. Dar una e sa fii economist si alta profet. Isarescu si-a luat si el teapa ca tot omu cu creditul in franci. Poate chiar a fost platit sa ia credit in franci, sa dea incredere pietei.. e o idee.

      Dar problema nu e neaparat creditul in CHF, ci supraindatorarea care te sugruma, si e valabil pt orice fel de credit nu numai cel in CHF. Ce te faci daca iti pierzi locul de munca, chiar daca ai credit in RON? Ce, locul de munca e garantat undeva? Riscuri sunt peste tot, important e sa te aventurezi la riscuri mari. Cam asta au facut cu CHF. 

      Eu chiar cred ca astia de la bnr n-aveau cum sa prevada ce s-a intamplat cu francul. Presa tinde sa-i canonizeze in ale economiei, unde poate se pricep sa faca niste calcule contabile. Dar una e sa fii economist si alta profet. Isarescu si-a luat si el teapa ca tot omu cu creditul in franci. Poate chiar a fost platit sa ia credit in franci, sa dea incredere pietei.. e o idee.

      Dar problema nu e neaparat creditul in CHF, ci supraindatorarea care te sugruma, si e valabil pt orice fel de credit nu numai cel in CHF. Ce te faci daca iti pierzi locul de munca, chiar daca ai credit in RON? Ce, locul de munca e garantat undeva? Riscuri sunt peste tot, important e sa te aventurezi la riscuri mari. Cam asta au facut cu CHF. 

      Pentru că nu avea niciodată așa ceva în declarația de avere. Doar un credit de 580 de mii de lei, plătit anticipat. Hai, pa.

    domne nu intra in competenta bnr sa intervina, si mentioneaza ca si competente niste chestiuni foarte vagi, unde oricum a fail-at cu succes, ca de ex stabilitatea preturilor. Pai in 2008 preturile la case erau de 10-15 ori mai mari decat cu 3-4 ani inainte... adica cu 1000%-1500% mai mari. Ce rol are BNR mai exact? Sa-si aroge merite cand lucrurile merg bine in pofida actiunilor lor, si sa se exonereze de vina cand lucrurile merg prost din cauza actiunilor lor?

    Bancile cu credite CHF vor incerca sa-si acopere pierderile de la debitorii buni platnici. Adica vor creste ratele celor cu credite in euro si ron. Adica tot o socializare a pierderilor doar ca la scara mai mica. Sigur, ei ar prefera nationalizarea pierderilor, sa luam fiecare cate putin in carca, ca nu se simte asa tare.

    Deci, ca prima concluzie, se pare ca e important sa-ti alegi cu cap si banca de unde iei creditul. Adica, sa-ti alegi cu cap stapanul, ca sunt unii stapani mai lacomi decat altii. 

    Prin efecte de ricosare si celelalte banci vor fi afectate, si uite asa pana la urma pierderile vor fi cam nationalizate. 

    Deci concluzia este ca intregul proces de supraindatorare, al intregii natiuni, indiferent de moneda, este pagubos la baza. 

    Dar, cu atat mai mult organismele noastre de reglementare trebuiau sa fie mai active in a mai starpi din lacomia uriasa a camatarilor externi care ne-au invadat prin 2006-2008. 

    Soluția lui Vâlcov este cea mai bună (cea cu plata redusă timp de 2-3 ani). Dar nu începând din 2017 ci de acum. Și doar pentru cei care nu pot plăti, nu și pentru cei care au luat țeapă.

    Asta, sau legea falimentului personal (și prin care, ca falit personal, ți-ai luat adio pentru multă vreme la credit și la economii). 

    1. corect si onest ar fi falimentul personal.

      100% oamenii trebuiesc ajutati. Dar valcov propune temporizarea platii clientului pe banii statului. Adica bancile sa nu-si asume nicio pierdere?

      Apoi, legea falimentului personal pe cine ajuta? Legea falimentului nu e la fel peste tot, intai sa-i vedem forma si apoi sa ne pronuntam. Ca daca e un fel de insolventa in care iti face banca planul financiar pe viata.. e mai rau decat cu credit. Adica sa nu poti sa-ti cumperi o cola pana nu zice banca: ok, poti sa bei o cola, dar nu cumva sa-ti iei doua ca nu mai respecti planul. 

      Cred ca exista 2 solutii viabile: 

      1. Conversia la RON la cursul initial + maxim 20%, pt cine vrea.

      2. Impunerea de catre stat a unui curs maxim pt creditele in CHF, iar restul pana la cursul pietei sa-l acopere bancile. 20% in plus le ajunge.  

      100% oamenii trebuiesc ajutati. Dar valcov propune temporizarea platii clientului pe banii statului. Adica bancile sa nu-si asume nicio pierdere?

      Apoi, legea falimentului personal pe cine ajuta? Legea falimentului nu e la fel peste tot, intai sa-i vedem forma si apoi sa ne pronuntam. Ca daca e un fel de insolventa in care iti face banca planul financiar pe viata.. e mai rau decat cu credit. Adica sa nu poti sa-ti cumperi o cola pana nu zice banca: ok, poti sa bei o cola, dar nu cumva sa-ti iei doua ca nu mai respecti planul. 

      Cred ca exista 2 solutii viabile: 

      1. Conversia la RON la cursul initial + maxim 20%, pt cine vrea.

      2. Impunerea de catre stat a unui curs maxim pt creditele in CHF, iar restul pana la cursul pietei sa-l acopere bancile. 20% in plus le ajunge.  

    Aceasta banca a primit parca ajutor de stat de la Viena de ce nu s-a inchis?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb