Ura şi la Gară!, Bodu vrea s-o vîndă

Alina Cimpoeru
Ziarul BURSA #Companii / 27 martie 2005

Nimic nu pare să-l poată opri pe preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sebastian Bodu, din cruciada sa împotriva datornicilor. Războiul cu cluburile de fotbal este însă "praf în ochii" presei. Marii datornici se regăsesc în domenii uneori surprinzătoare.

Nu miră pe nimeni că societăţile cu capital majoritar sau integral de stat datorează la buget sume impresionante. Preşedintele ANAF ne informează că executarea silită a companiilor de stat poate lua şi forma unor privatizări prin vînzare de active. Printre datornicii care pot suferi o astfel de măsură se numără Rafo Oneşti (aflat în procedură de reorganizare), Termo Electrica, CFR. Pentru recuperarea datoriilor de la Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA, Fiscul a pus sechestru asigurator pe Gara de Nord, dar şi pe locomotive şi garnituri de tren. Sebastian Bodu susţine că poate vinde Gara în ultimă instanţă, dar noul proprietar va trebui să o menţină cu aceeaşi funcţie pe care o are în prezent.

Reprezentanţii CFR susţin că nu au primit nici o înştiinţare oficială asupra intenţiei ANAF de sechestru asupra Gării de Nord. Unele obiective şi mijloace fixe din patrimoniul privat al SNCFR sînt într-adevăr sub sechestru asigurator. Oficialii CFR au mai precizat că această situaţie nu afectează desfăşurarea activităţii feroviare nici sub aspectul traficului, nici al siguranţei circulaţiei pe calea ferată. Prin sechestru asigurator bunurile respective nu pot fi valorificate, dar pot fi utilizate în activitatea de bază a companiei.

Nedumerirea apare, însă, cînd printre contribuabilii rău platnici se află tocmai trusturi importante de presă. Dar ANAF nu doreşte să abordeze subiectul. O dă înainte, cu zel, despre "fotbal".

Ieri a expirat ultimatumul dat cluburilor să facă plata voluntară a datoriilor. Unele au plătit parţial, după cum ne informează preşedintele ANAF. Este cazul Rapidului şi cubului Dinamo (acesta din urmă a dat deja peste 22 miliarde lei din restanţe). Sursa datoriilor este impozitul pe veniturile jucătorilor care nu a fost vărsat la buget de-a lungul timpului, în special în perioada vechilor cluburi, cînd acestea erau de stat.

Situaţia de la "Steaua" este încă în aer. Cesionarea acţiunilor lui Gigi Becali către rude a fost înregistrată la Camera de Comerţ la două zile după ce ANAF pusese sechestru asigurator pe acestea. Sebastian Bodu susţine că va contesta în instanţă decizia judecătorului delegat de a înregistra această cesiune. Cu toate acestea, preşedintele spune că nu are absolut nimic cu cluburile de fotbal: "Sînt de opt luni în această funcţie şi pur şi simplu a venit rîndul lor."

Mulţi contribuabili restanţieri aşteaptă, însă, ca pe o mană cerească, subvenţii şi reeşalonări din partea Guvernului. În aceste condiţii nu este de mirare că nimeni nu se grăbeşte să-şi plătească datoriile. Preşedintele ANAF rămîne, cu toate acestea, optimist: "Vom recupera şi ultimul leuţ!" şi ne informează că încasările la buget au crescut deja cu 15% faţă de perioada precedentă a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb