URMĂRILE CRIMELOR DE LA CARACAL Judecătorii solicită abrogarea modificărilor legislative din ultimii doi ani

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 29 iulie 2019

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România cere Parlamentului să abroge modificările din ultimii doi ani la legile justiţiei şi codurile penale. Magistraţii susţin că aceste schimbări au ajutat infractorii şi "au ignorat drepturile victimelor infracţiunilor, şi în general drepturile cetăţenilor de a beneficia de protecţie din partea autorităţilor statului".

Judecătorii afirmă că prin aceste modificări legislative posibilitatea organelor de urmărire penală de a desfăşura anchete eficiente prin administrarea rapidă a probelor a fost considerabil afectată, iar magistraţii au fost expuşi unor anchete penale şi disciplinare derulate de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, şi respectiv de Inspecţia Judiciară. La aceste modificări legislative s-a adăugat reglementarea recursului compensatoriu, care a permis eliberarea imediată a mii de deţinuţi condamnaţi pentru fapte de corupţie, dar şi pentru infracţiuni de violenţă.

Referitor la problemele privind localizarea victimelor în cazul de la Caracal, în comunicatul de presă emis de asociaţie se arată: "Am atras atenţia şi asupra lipsei de reacţie a legiuitorului, care, după ce Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 51/2016, a exclus Serviciul Român de Informaţii, care este singurul organism care deţine mijloace tehnice apte să intercepteze şi să localizeze rapid comunicaţiile telefonice, de la colaborarea cu organele de urmărire penală, nu a pus la dispoziţia acestora mijloace tehnice suficiente pentru a realiza anchete rapide şi eficiente".

Judecătorii afirmă încă o dată că sistemul judiciar este subfinanţat grav, iar acest lucru are drept efect, între altele, privarea organelor de urmărire penală de fondurile necesare întocmirii expertizelor tehnice, esenţiale atât în anchetarea cazurilor de corupţie, cât şi a celor privind infracţiunile de violenţă.

Ei susţin că toate aceste reglementări sau omisiuni de reglementare au avut ca efect favorizarea unor persoane condamnate pentru fapte de corupţie şi au slăbit în acelaşi timp fundamentele statului de drept prin lăsarea organelor de urmărire penală fără instrumentele tehnice şi legislative esenţiale în activitatea lor, punând astfel în pericol viaţa şi siguranţa tuturor cetăţenilor români.

În comunicat se mai arată: "După tragedia de la Caracal vedem că unii factori de influenţare a opiniei publice emit simple judecăţi de valoare («statul paralel şi fostul procuror general DNA au distrus justiţia» sau «magistratul X a semnat memorii de protest»), ce nu pot jus-tifica în niciun fel efectele grave ale deficienţelor sistemice provocate de cadrul legislativ modificat în ultimii ani".

În aceste condiţii, judecătorii solicită Parlamentului să abroge fără întârziere toate modificările legislative pe care le-a adus în ultimii doi ani legilor justiţiei şi codurilor penale, de natură să afecteze independenţa justiţiei şi combaterea infracţionalităţii. Magistraţii cer de asemenea Guvernului să asigure organelor de urmărire penală finanţarea necesară şi mijloacele tehnice fără de care descoperirea şi anchetarea faptelor grave de violenţă sau de corupţie nu sunt posibile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb