Ursul, "eterna" problemă

O.D.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 martie 2021

Ursul, "eterna" problemă

Ursul Carpatin se bucură de mai bine de 30 de ani de o atenţie pe care evident nu şi-o doreşte, nu a căutat-o şi nu i-a adus nimic bun. În ultimul deceniu politicienii sunt tot mai interesaţi de problemă, deşi nu par să o cunoască foarte bine.

Subiectul "ursul" a fost abordat - firesc pentru funcţia pe care o ocupă - şi de ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a vorbit despre situaţia urşilor prezenţi pe pârtii, în zona Predeal, afirmând că pericolul este unul real, iar o soluţie locală ar fi îngrădirea pârtiilor sau relocarea animalelor. Din nou se vorbeşte despre relocare, expresia "plimbă ursul" căpătând acum noi sensuri.

Ministrul Mediului a comentat imaginile apărute în mediul online, în care se vede un urs pe o pârtie, la Predeal, în preajma unul grup de turişti: "Un lucru este cert: din păcate, vedem din ce mai multe asemenea situaţii. Pericolul este unul real, iminent, pentru toţi cei care sunt pe pârtie şi toţi cei care se plimbă prin pădure. Este o situaţie extrem de periculoasă, pentru că într-adevăr, la prima vedere este haios, e frumos, e drăguţ, dar în momentul în care ori se sperie, ori se întâmplă ceva, omul cade, nu e instructor de schi, e un schior începător, se poate întâmpla o catastrofă. Din păcate, mai ales în zona de munte, în zonele unde populaţia de urs este mare, an de an ajung oameni în spital, în situaţii critice, din păcate, se întâmplă şi tragedii, pierderi de vieţi omeneşti, pericolul este din ce în ce mai mare. (...) O soluţie locală poate fi îngrădirea acelor pârtii care vin, practic, şi intră în habitatul natural al urşilor şi familia respectivă de urs poate să apară oricând, mai nou, în timpul iernii nu mai există acea hibernare, despre care s-a tot vorbit. Ursul iese tot mai des din acel culcuş, acea vizuină, acel bârlog şi în timpul iernii. Lucrurile de genul acesta, situaţiile de genul acesta se vor înmulţi".

Tanczos Barna a mai spus că, în ultimii ani, Ministerul Mediului nu a făcut nimic pentru rezolvarea acestor probleme: "Ministerul Mediului, din păcate, în ultimii şase ani, practic nu a făcut nimic. Nu a făcut nici măcar evaluarea cantitativă a populaţiei de urs, nu există în ultimii cinci ani nicio măsură implementată de protejare a habitatelor şi de a asigurare a zonelor de linişte, de înfiinţare a culturilor pentru a opri venirea urşilor dinspre pădure înspre sat şi înspre zonele agricole, nu au reuşit să scoată turismul motorizat din pădure, ATV-uri, maşini de teren, plimbări cu zeci şi sute de ATV-uri şi de maşini de teren, inclusiv în zone de strictă protecţie. Deci, nu s-a întâmplat, practic, nimic în ultimii cinci sau şase ani şi o specie aflată la vârful lanţului trofic, fără niciun duşman, pentru că singurul duşman este omul, omul s-a retras din evaluarea şi din managementul speciei, nu există nicio specie care să pună în pericol populaţia de urs, populaţia creşte, inevitabil. Şi situaţiile de genul acesta se vor repeta, se vor înmulţi. A nu face nimic nu este o soluţie".

Ministrul a explicat că oamenii din zonele unde trăiesc urşi cunosc problema şi "îşi dau seama că ceva s-a dereglat", întrucât aceste animale îşi fac simţită tot mai mult prezenţa, în condiţiile în care, în trecut, urşii nu erau văzuţi în preajma localităţilor sau în păduri. Ministrul Mediului a mai spus că o altă problemă o constituie pesta porcină, care afectează mistreţii, ale căror leşuri sunt tot mai întâlnite în păduri, ceea ce reprezintă "o mană cerească pentru populaţiile de carnivore mari, pentru lupi, pentru urşi" şi va duce la creşterea numărului acestora.

Ministrul consideră că situaţia trebuie prezentată în mod real şi trebuie găsite soluţii pentru păstrarea cât mai intactă a habitatului natural al animalelor sălbatice: "Trebuie să prezentăm situaţia reală, trebuie să avem curajul să vorbim despre problemă (...), trebuie să găsim soluţii pentru a păstra habitatul natural al animalelor sălbatice strict protejate cât mai intact. Deci, nu putem elimina omul din pădure şi nu putem interzice turismul sau culesul fructelor de pădure, dar echilibrul trebuie creat. Deci, nu merge să facem excursii cu 20 de ATV-uri exact în zonele unde sunt zonele de linişte pentru animalele sălbatice, pentru că se sperie şi dacă venim zi de zi şi săptămână de săptămână, le deranjăm. (...) Este o problemă foarte mare, sunt şi sporturile motorizate care se fac în pădure şi chiar deranjează habitatul natural al animalelor sălbatice. Deci, lucrurile trebuie spuse, trebuie să luăm măsuri şi trebuie să asigurăm zone de linişte pentru a proteja aceste animale sălbatice".

Anul trecut, un alt ministru al Mediului, Costel Alexe, ocupat acum cu rezolvarea propriilor probleme în jus­tiţie, găsise soluţia pentru rezolvarea problemei urşilor care migrează din pădure spre oraş: amendarea celor care hrănesc animalele. Ministrul sus­ţinea că, din cauza celor care oferă mâncare, urşii coboară spre zonele locuite, fără să vorbească şi de alte cauze, mult mai profunde, inclusiv de invadarea pădurii de către cei care o taie, cu aviz legal sau fără, şi care distrug mediul natural în care ursul este obişnuit să trăiască. Alexe susţinea că la minister există un grup de lucru care trebuie să identifice soluţii pentru problema urşilor, anunţând că proiectul în valoare de 10 milioane de euro privind amenajarea, cu fonduri europene, a unui sanctuar de urşi la Braşov a fost trimis la Ministerul Fondurilor Europene în analiză. Acum, un alt ministru ne anunţă că nu s-a făcut absolut nimic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da domnule ministru.Dar de la culesul de amatori al fructelor de padure pana la exportul in draci a tot ceea ce ea produce este cale lunga.Bunul Dumnezeu ne-a dat fructe,ciuperci pentru noi si pentru animalele padurii.In primul rand pentru ele,caci noi prin mintea noastra am gasit alte surse de hrana.Insa noi cei ce nu ne vindem tara,navalim in padure si culegem tot ca sa le vindem italienilor ciuperci,nemtilor zmeura si afine s a m d.Si atunci de ce ne mai intrebam, ca si aia mai sus care-s motivele iesirii animalelor din padure?

    De foame,dom ministru, DE FOAME !!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb