Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că la Bucea s-a întâmplat ceva "de neimaginat", iar moartea civililor a arătat "faţa crudă" a armatei preşedintelui rus Vladimir Putin, angajându-se să sprijine Kievul în apărarea "graniţei Europei", informează news.ro.
De asemenea, Josep Borrell, şeful diplomaţiei ucrainene, a specificat că "Ucraina nu este o ţară invadată, dominată", ci "deţine controlul asupra teritoriului său", relatează Reuters.
Adresându-se reporterilor din Bucea, von der Leyen a spus că Uniunea Europeană (UE) va face tot posibilul pentru a sprijini Ucraina să facă "paşii necesari" pentru a-şi asigura aderarea la blocul european - o cerere pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat-o în permanenţă.
"Aici s-a întâmplat ceva de neimaginat. Am văzut faţa crudă a armatei lui Putin. Am văzut imprudenţa şi inima rece cu care au ocupat oraşul", a declarat von der Leyen.
"Întreaga lume ţine doliu cu oamenii din Bucea şi ei sunt cei care... apără graniţa Europei, apără umanitatea, apără democraţia şi, prin urmare, suntem alături de ei în această luptă importantă", a mai subliniat şefa executivului Uniunii.
Călătoria lui Von der Leyen la Kiev a fost menită să ofere lui Zelenski sprijin moral şi financiar. Ea le-a mai spus reporterilor că cel mai important mesaj pe care îl aduce vizita sa şi a lui Josep Borrell la Kiev este că "va exista calea UE" pentru Ucraina.
Ea şi-a promis sprijinul pentru ca statul ucrainean să "iasă din război ca o ţară democratică", iar UE şi alţi donatori îşi vor oferi ajutorul în acest sens.
Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a precizat că vizita este un semnal că "Ucraina deţine controlul asupra teritoriului său".
"Ucraina nu este o ţară invadată, dominată. Încă există un guvern care primeşte oameni din afară şi poţi călători la Kiev", a spus Borrell, adăugând că speră ca UE să ofere încă 500 de milioane de euro Kievului în zilele următoare.
Zelenski a cerut Bruxelles-ului mai multe măsuri pentru a pedepsi Rusia, inclusiv interzicerea achiziţiilor de petrol şi gaze naturale ruseşti, şi a cerut Uniunii să accepte Ucraina ca membru cu drepturi depline.
Borrell a spus că sancţiunile asupra petrolului rusesc ar putea cauza o creştere a preţurilor care ar fi dureroasă pentru economiile europene. El a mai spus că acest subiect va fi supus discuţiilor, luni, la Bruxelles.