URSULA VON DER LEYEN: "Libera circulaţie este crucială pentru acordul comercial post-Brexit"

A.I.
Internaţional / 10 ianuarie 2020

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Marea Britanie nu poate să spere la relaţii comerciale fără fricţiuni cu Uniunea Europeană după Brexit fără a asigura libera circulaţie pentru cetăţenii europeni, a declarat, vineri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

"Dacă nu există libera circulaţie a persoanelor, bineînţeles că nu poate exista libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi capitalurilor", a afirmat Von der Leyen într-o conferinţa de presă în Croaţia, care tocmai a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit sursei citate, declaraţia sună ca un avertisment pentru Regatul Unit care ar putea fi nevoit să limiteze amploarea acordului comercial pe care vrea să îl semneze cu Bruxellesul în cadrul viitoarei relaţii după plecarea sa din blocul comunitar, prevăzută pentru 31 ianuarie.

Guvernul lui Boris Johnson şi-a anunţat intenţia de a pune capăt liberei circulaţii a persoanelor, care le permitea până acum cetăţenilor din UE să trăiască în Marea Britanie, iar britanicilor să se deplaseze şi să trăiască în ţările din UE.

Acordul pentru Brexit, negociat în toamnă, reglează marile linii ale despărţirii şi vizează garantarea unei treceri line spre o nouă viitoare relaţie care rămâne a fi definită.

Acesta prevede pentru aceasta o perioadă de tranziţie până la sfârşitul lui 2020. În această perioadă, cele două părţi vor trebui să negocieze acorduri, în special asupra comerţului, dar şi asupra securităţii, energiei, pescuitului şi transporturilor.

Pentru premierul britanic, nu se pune problema prelungirii tranziţiei după 2020, posibilitate totuşi prevăzută de acordul privind Brexit-ul.

La începutul săptămânii, Ursula von der Leyen a atenţionat deja că discuţiile vor fi "dure" şi că va fi imposibil să se ajungă la o înţelegere asupra "tuturor aspectelor" fără o prelungire a negocierilor după 2020.

Vineri, la Zagreb, ea a anunţat "luni intense" de negocieri. "Vom fi extrem de ambiţioşi, extrem de hotărâţi, vom face tot ce putem", a spus ea, avertizând totuşi că "mai este foarte puţin timp".

"Este important pentru noi ca Marea Britanie să aleagă cât de apropiată vrea să fie de Uniunea Europenă", a mai explicat şefa CE.

Pentru ca Marea Britanie să aibă acces la piaţa unică a UE, "există bineînţeles o condiţie prealabilă, şi anume să recunoască principiile de reglementare sau regulile", a declarat ea, adăugând că UE "vrea un parteneriat solid şi bun" cu Londra.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Victoria ! As dori ca ue sa obtina un acord de libera trecere ca si pana acum ptr persoanele care vor să meargă în anglia deci cu pasaport sau carte de identitate ! Va multumesc !

    1. Ur-sula de promite tu crezi ? Pai care a fost determinarea iesirii din UE ? Fara europeni in anglia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb