USR acuză "coaliţia PSD-PNL-UDMR, a indiferenţei faţă de români" că a refuzat să supună la vot o iniţiativă legislativă care ar fi schimbat viaţa în bine a 850.000 de români cu dizabilităţi. Iniţiativa USR fusese dezbătută în comisii şi în Plenul Senatului, cu o săptămână în urmă, moment în care Coaliţia PSD - PNL - UDMR a decis ca votul pe anumite legi să fie amânat cu o săptămână. Anca Dragu spune că actuala coaliţie a refuzat să supună la vot o iniţiativă ce i-ar fi ajutat pe cei mai neajutoraţi oameni din România să aibă o viaţă mai bună, doar pentru că era iniţiativa USR, transmite News.ro.
Iniţial, proiectul de lege fusese pe ordinea de zi de la Plenul de azi, dar a fost scos de Comitetul Liderilor, unde PSD, PNL şi UDMR deţin majoritatea.
USR afirmă, într-un comunicat, că pe lângă creşterea indemnizaţiilor, proiectul cuprinde o serie de măsuri care vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi, adulţi şi copii:
- Introduce un venit suplimentar pentru adulţii cu dizabilităţi grave care nu pot obţine venituri şi nici nu beneficiază de pensie (limită de vârstă, invaliditate etc)
- înfiinţarea de servicii de îngrijire la domiciliu cu ajutorul unor echipe mobile şi asistenţilor personali profesionişti care să ducă la evitarea instituţionalizării
- Redefinineşte centrele de asistenţă şi îngrijire, mutând accentul de pe componenta rezidenţială pe cea de acordarea de servicii (abilitare/reabilitare, pregătire pentru o viaţă independentă etc) pentru mai mulţi potenţiali beneficiari
- Creşterea numărului de centre respiro în funcţie de nevoile fiecărui UAT în parte;
- Credite cu dobândă subvenţionată atât pentru adulţi, cât şi pentru părinţii/reprezentanţii legali ai copiilor cu dizabilităţi, pentru achiziţionarea de echipamente de mobilitate sau tehnologii asistive pe lângă creditele acordate în prezent, pentru adaptarea locuinţei, achiziţionarea unui autoturism adaptat transportului copilului cu handicap grav
- suplimentarea numărului de profesori de sprijin pentru a acoperi nevoile copiilor cu cerinţe educaţionale speciale
- acordarea certificatului de încadrare în grad nerevizuibil şi pentru minorii cu afecţiuni grave.
"În România există, oficial, 850.000 de persoane cu dizabilităţi ignorate, sistematic, de un stat care nu a reusit, atâta timp, să dezvolte sistemul de servicii de care semenii noştri au nevoie. În schimb, coaliţia toxică PSD -PNL - UDMR a refuzat să supună la vot o iniţiativă ce i-ar fi ajutat pe cei mai neajutoraţi oameni din România să aibă o viaţă mai bună, doar pentru că era iniţiativa USR. Recunoaşterea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi se face aici, in Parlament, votând legi pentru români, nu lăcrimând fals pe la TV", afirmă Anca Dragu, preşedinta Comisiei pentru Drepturile Omului.
Proiectul legislativ fusese dezbătut şi îmbunătăţit de ONG-urile şi de instituţiile care activează în domeniu şi, cel puţin declarativ, avea susţinerea tuturor partidelor, mai spune USR.