VA FI SAU NU DEMOLAT IMOBILUL DE LÂNGĂ CATEDRALA SF.IOSIF? Instanţa a amânat pronunţarea în cazul "Cathedral Plaza"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 12 septembrie 2012

Instanţa a amânat pronunţarea în cazul "Cathedral Plaza"

Dezvoltatorul a solicitat autorităţilor repunerea clădirii în legalitate

Instanţa a amânat pentru vineri pronunţarea în dosarul "Cathedral Plaza" care are ca obiect desfiinţarea imobilului de lângă Catedrala "Sf. Iosif", deşi termenul pentru pronunţare fusese stabilit pentru ziua de luni, 10 septembrie, după cum ne-au informat reprezentanţii biroului de presă din cadrul Judecătoriei sectorului 1 din Capitală.

Hotărârea care urmează să fie luată în Instanţă nu va fi executorie, urmând ca partea care va fi nemulţumită să poată face recurs, care, la rândul său, va fi judecat.

Astfel, cazul "Cathedral Plaza" pare nesfârşit. După ce, iniţial, dosarul a fost deschis de Arhiepiscopia Romano-Catolică (ARCB) în anul 2006, la Tribunalul din Bucureşti, acesta a fost strămutat la Constanţa, Craiova, Piteşti, Curtea Constituţională a României (CCR), Târgovişte, Ploieşti, ajungând, în final, la Suceava, Alba Iulia şi Iaşi. Între timp, cazul "Cathedral Plaza" a fost judecat de câteva ori şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

În prezent, pe rolul Instanţei se află peste zece procese, care au materii juridice diferite, dar vizează acelaşi lucru - desfiinţarea clădirii "Cathedral Plaza" -, unul dintre ele (42201/299/2010) fiind cel în care Justiţia urma să se pronunţe luni, după cum ne-a spus Gabriel Popa, secretar eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Cu o zi înaintea aces­tui termen, însă, ambele părţi implicate în scandal - atât ARCB, cât şi "Millennium Building Development" (MBD), dezvoltatorul proiectului - au trans­mis presei comunicate legate de subiect, afirmaţiile celor două instituţii contrazicându-se între ele.

Comunicatul ARCB anunţa că, în luna iunie a acestui an, Tribunalul Dâmboviţa a emis o sentinţă civilă care îl obliga pe edilul şef al Capitalei "să dispună desfiinţarea turnului Cathedral Plaza şi să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei < Sf. Iosif >".

Sentinţa, care se află postată pe site-ul Ministerului Justiţiei, a fost atacată prin recurs.

Reprezentanţii MBD au declarat că nu există nicio hotărâre de demolare a clădirii, în niciun litigiu în care compania este parte.

"Dacă într-adevăr o instanţă judecătorească s-a pronunţat cu privire la obligarea Primăriei Generale a Capitalei de a dispune anumite măsuri în legătură cu clădirea fără a cita măcar Millennium Building Development, vom verifica circumstanţele în care o asemenea hotărâre judecătorească a putut fi emisă fără respectarea celui mai elementar drept la apărare al proprietarului clădirii", a declarat Robert Roşu, avocatul "Millennium Building Development", adăugând: "În orice caz, o sentinţă pronunţată într-un asemenea cadru procesual nu este opozabilă MBD".

Domnia sa consideră că anunţul făcut de ARCB cu o zi înaintea pronunţării Justiţiei a contribuit la amâ­narea adoptării unei decizii.

La rândul său, Gabriel Popa, care susţine că partea adversă "încearcă să manipuleze Justiţia", opinează că, cel mai probabil, au fost depuse concluzii scrise până în ziua în care Instanţa trebuia să se pronunţe în acest dosar, iar judecătorul care se ocupă de caz nu a reuşit să le parcurgă pe toate, recurgându-se la amânare.

Robert Roşu, partener în cadrul Casei de avocatură "Ţuca Zbârcea & Asociaţii", ne-a spus, ieri, că avocaţii MBD fac demersuri pentru identificarea tuturor dosarelor deschise de ARCB pentru demolarea "Cathedral Plaza" "fără ca societatea MBD să fie citată".

Domnia sa ne-a precizat: "Arhiepiscopia are vreo 30-40 de dosare în care diverşi enoriaşi cer acelaşi lucru. Compania < Millennium Building Development >, însă, nu a fost citată în niciunul dintre aceste dosare. Noi facem demersuri să le identificăm pe toate, dar până acum nu am reuşit acest lucru".

Potrivit avocatului Roşu, dezvoltatorul a cerut punerea clădirii în legalitate şi reautorizarea clădirii (autorizaţia de construcţie emisă de autorităţi a fost anulată definitiv şi irevocabil prin justiţie). În acest sens, documentaţia a fost depusă, anul trecut, la Primăria Capitalei, ne-a mai spus Robert Roşu, care ne-a declarat: "Aceasta este o clădire care nu va fi demolată, nu are cum".

Construcţia controversatului imobil a început în anul 2006, "Millennium Building Development" având ca acţionar majoritar societatea "Willbrook".

De atunci, contradicţiile dintre cele două părţi s-au derulat în cadrul mai multor instanţe judecătoreşti. După suspendarea autorizaţiei, reprezentanţii constructorului au anunţat, într-un comunicat de presă, că imobilul a fost vândut, în mai 2011, unui fond de investiţii britanic, considerând, astfel, că sentinţa Justiţiei este tardivă. Ulterior, Municipalitatea a solicitat demolarea clădirii, în septembrie anul trecut, după care dezvoltatorul a anunţat, în octombrie 2011, că imobilul este deschis pentru primirea chiriaşilor. Compania "Millennium Building Development" a înaintat, în ianuarie acest an, o plângere împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din Strasbourg. Firma reclama faptul că deciziile Curţii de Apel Suceava, prin care a fost anulată autorizaţia de construcţie a imobilului de lângă Catedrala "Sf. Iosif", "violează Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care protejează proprietatea privată şi consfinţeşte dreptul la un proces echitabil". Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins solicitarea "Millennium Building Development".

Suma investită în edificiul cu 19 etaje din centrul Capitalei se ridică la 60 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb