Va urma o echilibrare a cererii şi ofertei pe piaţa de muncă din domeniul IT (ANIS)

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 21 ianuarie 2009

Cererea şi oferta de pe piaţa de muncă din industria tehnologiei informaţiei va cunoaşte o echilibrare în perioada următoare, urmată de o temperare a creşterilor salariale în spirală, a declarat, pentru raportul lunar IT publicat de NewsIn, directorul executiv al ANIS, Valerica Dragomir.

Potrivit estimărilor Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) şi în urma discuţiilor cu companiile membre, criza financiară internaţională va avea un impact asupra companiilor româneşti, însă acesta se va manifesta mai degrabă ca o încetinire a ritmului de creştere susţinut pe care sectorul l-a avut în ultimii ani, a declarat directorul executiv al ANIS, Valerica Dragomir. Reprezentantul asociaţiei consideră că vor avea de suferit companiile care sunt dependente de un singur client sau cele care s-au focalizat pe un produs/ o tehnologie.

"Din discuţiile cu membrii noştri a rezultat că firmele care au proiecte de outsourcing sunt puţin sau deloc afectate de criză, ba chiar unele dintre ele înregistrează creşteri ale proiectelor aflate în derulare sau chiar creşterea numărului de proiecte. Acest lucru este motivat de presiunea pusă asupra companiilor client de a-şi reduce costurile, care se traduce în externalizarea proiectelor şi/sau achiziţionarea de aplicaţii care să automatizeze unele dintre procese", a spus Valeria Dragomir.

Referitor la dinamica de creştere a salariilor din industria IT din anii precedenţi, Valerica Dragomir spune că aceasta a fost strâns legată de cererea mare de specialişti, mai mare decât oferta, situaţie care a generat competiţia între companii pentru atragerea oamenilor. În condiţiile în care în unele companii proiectele au început să se restrângă sau altele să se închidă, presiunea asupra pieţei de muncă va scădea considerabil, ceea ce va duce la o echilibrare a cererii şi ofertei şi, implicit, la o temperare a creşterilor salariale în spirală.

Conform semnalelor din partea companiilor, calitatea învăţământului românesc a scăzut în ultimii ani. Pe de o parte, acest lucru se întâmplă din cauză că studenţii nu îşi continuă/ finalizează studiile în mod corespunzător, fiind tentaţi să se angajeze uneori chiar din primii ani de facultate. Evoluţia în această direcţie a fost încurajată şi de cererea mare de oameni pe piaţa muncii, ceea ce a "împins" cumva companiile să se adapteze la ofertă. Pe de altă parte, deşi în general este recunoscut şi acceptat faptul că pe parcursul studiilor universitare studenţii trebuie să-şi fundamenteze cunoştinţele de specialitate, urmând să capete specializarea în programele de studii avansate sau odată cu lucrul în companii, firmele se plâng adesea că absolvenţii nu au internalizat cunoştinţele fundamentale sau nu sunt adaptaţi la cerinţele pieţei muncii, din punctul de vedere al organizării, al calităţii muncii şi al muncii în echipă.

"Companiile îşi recunosc parte din responsabilitate în această direcţie, aşa că aflăm adesea de proiecte susţinute de companii în colaborare cu universităţile, proiecte care îşi propun să pregătească studenţii pentru lucrul în companii. La rândul nostru, încercăm la nivelul asociaţiei să coagulăm aceste proiecte şi eforturile companiilor şi ale universităţilor în direcţia unei bune adaptări a absolvenţilor la cerinţele pieţei muncii", a precizat directorul executiv al ANIS.

Aproximativ 55.000-60.000 de persoane sunt angajate, în prezent, în industria IT, în această cifră nefiind incluşi însă angajaţii din departamentele IT ale companiilor din alte domenii economice. Valerica Dragomir crede că piaţa IT românească are foarte mult loc de creştere, atât în domeniul privat, cât şi în cel public, chiar dacă în acest moment cererea nu este foarte cristalizată, fiind mai degrabă în stadiul de "nevoie". Probabil că, pe termen scurt, sub influenţa crizei financiare, cel puţin în mediul privat, cererea nu va fi foarte mare, întrucât clienţii se vor concentra pe reducerea masivă a costurilor.

Directorul executiv este de părere că, în perioada imediat următoare, nu se vor lua decizii majore de relocare nici către România, nici din România în alte ţări. "Cred că mai degrabă companiile vor fi într-un status-quo din acest punct de vedere, manifestând prudenţă în operaţiuni. Probabil că acest gen de decizii vor fi luate în considerare în a doua parte a anului, când companiile vor avea o imagine mai clară asupra impactului crizei atât asupra business-ului propriu, cât şi asupra clienţilor."

În ceea ce priveşte volumul investiţiilor străine directe, directorul executiv susţine că acesta va fi mai mic decât în anii precedenţi, însă industria IT este unul dintre domeniile economice care va continua să-şi păstreze atractivitatea. Companiile sau investitorii cu o oarecare lejeritate financiară vor avea probabil la dispoziţie mai multe oportunităţi de achiziţii sau de fuziuni pe piaţa românească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb