VALENTIN-ALEXANDRU JUCAN, MEMBRU CNA: "Eliminarea taxei tv este o măsură lipsită de raţiune şi nu rezolvă nimic"

A.C.
Companii #Media-Advertising / 26 martie 2014

Valentin-Alexandru Jucan, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), nu este de acord cu eliminarea taxei tv şi consideră că modelul de reformare a televiziunii publice, prezentat de directorul interimar TVR, Stelian Tănase, nu este unul adecvat, potrivit unui comunicat trimis, astăzi, redacţiei din partea membrului CNA.

Jucan a precizat: "Observ că această propunere (eliminarea taxei tv - n.r.) este, oarecum, justificată de «nevoia de reformă» şi argumentată de «...şi englezii fac la fel» (citând declaraţiile lui Tănase în urma întâlnirii acestuia cu Victor Ponta - n.r.). Vă reamintesc că nu facem parte din Imperiu iar TVR nu este BBC. Consider că în acest moment eliminarea taxei tv este o măsură lipsită de raţiune şi nu rezolvă nimic. Spiritul şi litera Constituţiei României consacră rolul TVR ca fiind unul strategic, aflat în serviciul public. Taxa tv, ca unică sursă de finanţare externă, are rolul de a garanta independenţa editorială a posturilor, în folosul cetăţenilor. TVR este un uriaş subdezvoltat, vândut politic guvernului care dă mai mulţi bani sau şterge mai multe datorii".

Jucan consideră reformele propuse, ieri, pentru Societatea Română de Televiziune (SRTv) ca "doar nişte aberaţii care au ca unic scop acapararea totală a TVR de către puterea politică şi clienţii politici".

Referitor la propunerea de modificare a componenţei consiliului de administraţie (CA) a TVR prin introducerea reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române, membrul CNA a afirmat: "Domnule Stelian Tănase, «Doamne ajută!». Dar să ajute la ce anume? Vă propun să aducem şi reprezentanţii celorlalte confesiuni, reprezentanţii armatei române şi încă o garnitură de reprezentanţi ai serviciilor speciale".

Valentin-Alexandru Jucan propune, pentru "abordarea cu responsabilitate a situaţiei TVR", următoarele: eliminarea totală a publicităţii din programele televiziunii române, defalcarea bugetului TVR şi consolidarea rolului şi atribuţiile CA al televiziunii.

Jucan, referitor la eliminarea publicităţii din televiziunea publică: "Existenţa taxei universale (taxa tv - n.r.), plătită de fiecare cetăţean, este suficientă pentru ca T.V.R. să îşi îndeplinească misiunea, scuteşte publicul de publicitatea difuzată, acesta beneficiind de programe şi informare fără întrerupere. Se va asigura, în acest fel, şi o concurenţă loială pe piaţa programelor de televiziune, între televiziunile comerciale şi serviciul public de televiziune".

Membrul CNA consideră că defalcarea bugetului televiziunii trebuie efectuată în concordanţă cu cele 5 studiouri teritoriale: "Această defalcare ţine cont de cele 5 studiouri teritoriale (Cluj, Mureş, Craiova, Timişoara şi Iaşi) şi de necesităţile financiare ale acestora. Trebuie stimulată creşterea independenţei financiare a studiourilor teritoriale, în multe cazuri prin aceasta realizându-se şi o eliberare de comenzile editoriale de la centru. Defalcarea bugetului presupune că un procent din taxa universală să fie distribuit direct către bugetul studioului teritorial fără a mai trece prin filtrul bugetului centralizat. Defalcarea bugetului înseamnă sprijin direct pentru realizarea conţinutului editorial regional, înseamnă o apropiere a T.V.R., prin studiourile teritoriale, de identitatea şi problematicile locale şi regionale, într-o manieră mult mai aplicată. Defalcarea bugetului ajută la crearea unei identităţi audiovizuale regionale prin implicarea directă a studiourilor teritoriale în proiectele dorite de comunităţi".

Referitor la consolidarea rolului şi atribuţiilor CA al televiziunii, Jucan explică măsurile ce ar trebui adoptate: "modificarea legii care reglementează funcţionarea S.R.T.V., în sensul eliminării posibilităţii demiterii CA, în fiecare an, în situaţia în care Parlamentul respinge raportul său de activitate; introducerea, prin lege, a unui mandat de 3-5 ani, decalat de mandatul instituţiilor politice, perioadă care nu s-ar suprapune cu ciclurile electorale; separarea atributiilor CA de cele ale Colegiului director, aşadar, a reprezentanţilor publicului, desemnaţi de către Parlament (Consiliul ar funcţiona ca un fel de adunare generală a acţionarilor - publicul plătitor - , faţă de «executiv»), de directorul general şi celelalte persoane din conducerea administrativ-redacţională; introducerea, prin lege, a unor criterii clare şi precise, profesionale şi de probitate, pentru selectarea si desemnarea, prin votul Parlamentului, a membrilor CA".

La sfârşitul comunicatului, Jucan declară, referitor la propunerile prezentate de directorul interimar TVR, Stelian Tănase: "Dacă singura soluţie identificată se află la mila politicienilor, urmând insolvenţa şi vânzarea TVR către moguli, Domnule Tănase, vă rog respectuos, demisia!".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb