Valentin Nicolau, preşedintele director general al Televiziunii Române, şi-a anunţat demisia din această funcţie. Numai că demisia va intra în vigoare la data la care preşedintele României va promulga legea de organizare şi funcţionare a instituţiei. Iar proiectul legii cu pricina se află încă în dezbaterea Parlamentului. El apreciază că va lăsa televiziunea publică într-o "situaţie de excepţie", cu conturile pline şi resurse suficiente construirii unui nou turn. Nicolau apreciază că TVR are nevoie de un nou cadru în care să funcţioneze în conformitate cu normele europene în materie, actuala lege, în vigoare din 1994, avînd mari lacune încă de atunci. Noua lege trebuie să conţină, în primul rînd, specificaţii clare asupra resurselor financiare şi a modului în care acestea trebuie utilizate.
Directorul general al TVR susţine că a încercat în perioada de pînă acum a mandatului său să depolitizeze instituţia şi să o transforme într-o televiziune independentă şi credibilă. Pentru nereuşita sa, Valentin Nicolau găseşte vinovaţi în clasa politică, fără a da nume. "Sunt politicieni care nu văd în TVR decît un instrument cu care pot manipula şi cu care se pot înfăţişa lumii altfel decît sunt. Pînă în acest moment televiziunea a pierdut toate bătăliile cu politicienii. Acum avem şansa ca împreună să cîştigăm prima victorie", a adăugat el. Şeful TVR a apreciat că în ultima perioadă s-au făcut paşi importanţi spre independenţa TVR faţă de politicienii la care s-a referit şi pe care nu i-a menţionat. Pentru a continua acest parcurs, Nicolau a cerut sprijinul presei, ca şi în privinţa politicienilor, fără a menţiona în ce probleme şi cărei părţi din mass-media.
În chestiunea aprinsă a "firului roşu" existent între biroul său şi Palatul Cotroceni, Valentin Nicolau a precizat că telefoane din acea reţea se află în toate instituţiile de interes naţional, cazul său nefiind o excepţie. Telefonul respectiv nu i-a fost de folos, deoarece l-a utilizat pentru a vorbi cu Ion Iliescu doar de cinci ori în doi ani şi jumătate, de cît timp ocupă funcţia.
Întrebat de salariul pe care îl are, Valentin Nicolau a dat de înţeles că ia pe lună o sumă între 100 milioane şi 130 milioa-ne de lei. Întrebat de o ziaristă dacă este adevărat că salariul său este de 107 milioane + 20% sporuri, Nicolau a răspuns sec: "Da, cam pe acolo". Directorul general al TVR a precizat că această sumă i-a fost impusă de Consiliul de Administraţie, deoarece membrii CA ar primi în plus la salariul lor o sumă în valoare de 20 de procente din salariul directorului general.
În prezent la TVR lucrează aproape 3.000 de oameni, în scădere cu circă 1.000 faţă de numărul de oameni găsit de Nicolau la instalarea în funcţie. Televiziunea publică primeşte bani din trei surse: o alocaţie de la bugetul de stat, abonamentele colectate de la telespectatori şi din publicitate.