VALENTIN NICOLAU: "TVR vrea să ia 10-15 milioane euro de la bănci pentru salarii compensatorii"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 20 septembrie 2012

"TVR vrea să ia 10-15 milioane euro de la bănci pentru salarii compensatorii"

Televiziunea Română încearcă să contracteze un credit comercial de 10-15 milioane de euro, cât reprezintă contravaloarea plăţilor compensatorii pentru cei aproximativ 1.000 de angajaţi care urmează să fie concediaţi, după cum a declarat, ieri, la audierile din Comisiile de Cultură ale Parlamentului, Valentin Nicolau, membru al Consiliului de Adminis-traţie al TVR din partea salariaţilor, citat de Mediafax.

Fostul preşedinte al televiziunii publice a precizat: "Salariile compensatorii, estimate între 10 şi 15 milioane de euro, ele sunt o ficţiune, pentru că banii nu există. Se încearcă a se lua un credit comercial de la bancă. În condiţiile astea, nu ştiu ce bancă comercială ar putea să acorde unei televiziuni care are 170 de milioane de euro gaură un credit comercial şi nici nu are cu ce să-l garanteze".

Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a ironizat măsura pe care TVR doreşte să o promoveze în planul său de redresare economică a instituţiei, spunând: "Deci plăţile compensatorii presupun ca TVR să ia un credit ca să dea afară nişte oameni, pentru a-şi acoperi nişte datorii. Mie îmi sună interesant, bun din punct de vedere managerial".

După ce strategia de redresare economică a instituţiei a fost aprobată în CA, Sorin Burtea, membru în Consiliul de Administraţie, ne-a spus că Televiziunea Română intenţionează să se îndatoreze la bănci cu 40 de milioane de lei ca să plătească salariile compensatorii.

Programul de redresare adoptat de instituţie contrazice, însă, această posibilă măsură, susţinând că obţinerea unui credit bancar este, "practic, imposibilă". Documentul arată că, în conformitate cu legislaţia actuală, "nu există instrumente pentru amnistiere fiscală sau alte forme de ajutor de stat, iar obţinerea unui credit bancar este, practic, imposibilă".

Programul de redresare economică arată că, la 30 iunie 2012, TVR avea "o lichiditate negativă" şi un "grad de îndatorare excesiv, care poate atrage în orice moment insolvenţa societăţii".

Contactaţi de ziarul BURSA la acea vreme, reprezentanţii băncilor nu au dorit să comenteze posibilitatea de accesare a unui credit de către TVR, subliniind că nu se pot exprima pe această temă "decât cu dosarul în faţă".

Sindicaliştii de la Televiziunea Română intenţionează să acţioneze în judecată conducerea instituţiei, în vederea blocării în instanţă a procesului de disponibilizare colectivă, ne-a spus, zilele trecute, Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului Pentru Unitatea Salariaţilor TV (SPUS TV).

Concedierile colective din televiziunea publică vor începe în 20 noiembrie 2012 şi vizează concedierea a 962 de salariaţi, după procesul de restructurare de personal televiziunea urmând să rămână cu 2.340 de angajaţi, potrivit unei notificări transmise de conducerea instituţiei către SPUSTV.

În prezent, au loc negocieri între sindicalişti şi conducerea televiziunii, sindicatele încercând să vină cu soluţii alternative pentru a bloca dis-ponibilizările colective.

Întrucât se află într-o situaţie financiară extrem de dificilă, înregistrând pierderi de 160,8 de milioane de lei, anul trecut, TVR a elaborat, la cererea Guvernului, un Plan de redresare economică. În baza acestuia, Executivul a aprobat Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de televiziune, în cuantum de peste 65 de milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Printre altele, programul mai prevede restrângerea numărului de canale TV. TVR Info şi "TVR Cultural" şi-au suspendat deja emisia, atribuţiunile celor două canale fiind preluate de TVR 1 şi, respectiv, TVR 2, acesta din urmă urmând să devină "TVR 2 Cultural".

Valentin Nicolau susţine că cele aproape 1.000 de persoane vot fi date afară pe criterii neştiute de nimeni.

"Se vor da afară 1.000 de angajaţi pe criterii neştiute de nimeni, cu 2-3 săptămâni înainte de alegeri. Nu vor pleca cei mai răi, puturoşi, cei care nu au pile, nu vor pleca amantele, soţiile, nu vor pleca cei care au certificate medicale", a spus Nicolau, adăugând că această soluţie este una de politizare, care va avea efecte dezastruoa-se asupra viitorului instituţiei.

Fostul şef al TVR a mai precizat: "TVR e un pacient bolnav care are nevoie de tratament urgent. E ca un om supraponderal care are misiunea de a alerga repede şi eficient, dar trebuie slăbit şi eficientizat. Planul acesta taie un picior şi o mână obezului şi e mult mai slab şi apt de a alerga".

Preşedintele-director general al TVR Claudiu Săftoiu a declarat, ieri, că într-o săptămână vor fi făcute publice criteriile de disponibilizare a angajaţilor din televiziune, precizând că va prevala criteriul profesional. Domnia sa a spus că deja se află în discuţii cu bănci private pentru obţinerea unui credit, în vederea achitării salariilor compensatorii.

Săftoiu a adăugat: "E un credit sindicalizat. Este un element care mă preocupă în mod special, ca preşedinte-director general. Colegii mei au dis-cuţiile cu sindicatele, eu sunt în priză directă cu bănci, cu parteneri posibili din zona bancară privată şi lucrul acesta sunt absolut convins că se va întâmpla, şi anume obţinerea unui credit, fie un credit de la o singură bancă, fie un credit sindicalizat. (...) Orice proces de restruturare reprezintă nişte costuri, însă acestea sunt pe modelul matematic pe care l-am propus Guvernului şi care a fost acceptat (...). Inclusiv acest credit pe care îl vom lua a fost introdus în modelul matematic în aşa fel încât (..) în 2016 TVR să fie în situaţia să-şi fi plătit toate datoriile".

Claudiu Săftoiu a spus că încearcă încheierea, în această toamnă, a unui parteneriat bazat pe o investiţie comună -TVR şi partenerul respectiv- astfel încât TVR Info să-şi ducă mai departe misiunea.

"E o chestiune de câteva zile - maxim zece zile - până voi prezenta public lucrul acesta. Până când nu am încheiat cu partenerul un acord, măcar un

Domnia sa a mai precizat că, în ceea ce priveşte TVR 3, lucrează la o "nişare" a acestui canal într-o zonă care nu a mai fost atinsă sau abordată în media românească.

Referitor la TVR Cultural, Claudiu Săftoiu a precizat că, din 2013, acest canal "îşi va recăpăta culoarea", dar de pe o platformă europeană mult mai avansată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb