VALENTIN NORBERT ŢĂRUŞ, FARMACEUTICA REMEDIA: "Vrem să păstrăm politica de distribuire a dividendelor către acţionari"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 16 aprilie 2015

"Vrem să păstrăm politica de distribuire a dividendelor către acţionari"

"Activitatea de distribuţie a medicamentelor va fi transferată către o nouă entitate, controlată 100% de Remedia SA, de anul viitor"

"Este greu să vorbim acum despre o fuziune cu un concurent, dar avem consultări permanente în acest sens"

Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia Deva (RMAH) vrea să păstreze o politică prin care să continue să ofere dividende acţionarilor, a declarat, ieri, Valentin Norbert Ţăruş, preşedintele Consiliului de Administraţie şi fondatorul companiei.

Domnia sa a precizat că, în ultimii şapte ani, mai puţin în 2008, Farmaceutica Remedia a plătit constant dividende acţionarilor peste media oricărei dobânzi bancare practicate în ţară: "Intenţionăm să păstrăm această politică în favoarea acţionarilor, de distribuţie a dividendelor. Pentru 2014, am propus un dividend de 0,015 lei/acţiune, ceea ce înseamnă un randament de peste 6%. Avem o cifră de afaceri de circa 60 de milioane euro, cu un profit net spre un milion de euro".

Valentin Norbert Ţăruş a menţionat că, la nivelul anului 2007, "totul părea de aur pentru acţionari şi investitori", iar cererea pentru acţiunile RMAH a fost foarte mare. "Am vândut 20% din acţiuni cu aproximativ patru milioane de euro, dintre care două milioane euro le-am reinvestit în dezvoltarea companiei", a spus domnul Ţăruş, subliniind că, în prezent, compania deţine peste 90 de farmacii în ţară, faţă de sub 20 de unităţi în perioada 2007-2008. În plus, reprezentantul companiei a arătat că peste 7.000 de clienţi intră zilnic în farmaciile Remedia şi peste 100.000 de oameni au carduri de fidelitate.

Valentin Norbert Ţăruş a mai declarat că legislaţia actuală îi obligă să separe activitatea din farmacii de aceea de distribuţie a medicamentelor: "O să înfiinţăm o entitate nouă, controlată 100% de Farmaceutica Remedia, care va prelua toate activităţile de distribuţie, iar toate activele rămân la Remedia SA. De anul viitor ne vom baza pe două firme solide. Una se va ocupa de activitatea din farmacii, care vor ajunge la un număr de peste 100 în 2016, iar cealaltă va coordona activitatea de distribuţie. Desigur, cele două companii vor funcţiona după prevederile concurenţiale şi vor avea o relaţie comercială. Vom vinde marfă de la Remedia SA către Remedia Distribuţie SRL, aşa cum facem cu oricare alt terţ".

"Farmaceutica Remedia SA nu va mai avea activitate de distribuţie, din decembrie"

Compania este aproape de autorizarea primului depozit pentru Remedia Distribuţie SRL, la Piteşti, potrivit sursei citate, care a menţionat: "Acesta va funcţiona din luna mai cu marfă luată de la Remedia SA. Am notificat deja furnizorii externi de această schimbare şi suntem în curs să autorizăm şi celelalte şapte depozite din ţară, ultimul urmând să fie la Bucureşti, probabil în noiembrie. Din luna decembrie, Farmaceutica Remedia SA nu va mai avea activitate de distribuţie, tot acest proces urmând să fie preluat de noua entitate Remedia Distribuţie SRL".

De asemenea, compania va realiza investiţii pentru modernizarea farmaciilor, achiziţia de autovehicule de transport, precum şi pentru instalarea de cititoare de carduri în unităţile Remedia, după cum a declarat directorul financiar Robert Peloiu.

În opinia domniei sale, 400.000 de euro vor fi folosiţi pentru achiziţia de licenţe pentru încă 18 farmacii. "De exemplu, de la începutul anului am cumpărat trei licenţe. Vom deschide noi farmacii în judeţele unde suntem prezenţi deja şi unde avem contracte cu casele de sănătate", a adăugat Robert Peloiu, subliniind: "Din totalul vânzărilor, circa 33-35% au fost reprezentate de vânzările din farmacii, iar 23% din cifra de afaceri este dată de vânzările din spitale".

În plus, directorul general adjunct Corneliu Poll apreciază că piaţa de retail farmaceutic de la noi va scădea uşor, cu 2-3 puncte procentuale, în acest an, din cauza presiunii pe preţurile la medicamente.

"Remedia are o cotă de 2% din această piaţă", a spus domnul Poll, subliniind: "Farmaciile independente reprezintă sub 50% din total, ca volum al tranzacţiilor, aşa că există destul loc pentru consolidarea pieţei. Traficul de clienţi a crescut cu 7-8%, în primul trimestru, în farmaciile noastre, iar cifrele arată bine până acum".

Preşedintele CA susţine că fuziunea Farmaceutica Remedia cu un alt concurent de pe piaţă este un subiect dificil de abordat, domnia sa precizând: "Este greu să vorbim de o fuziune cu un concurent de pe piaţă, însă avem consultări permanente privind posibile fuziuni, dar acum suntem preocupaţi de separarea celor două activităţi".

Valentin Norbert Ţăruş este deschis la ideea unei majorări de capital, dar a declarat că nu vrea să vândă acţiuni. "După separarea celor două activităţi, farmacii şi distribuţie, vom pune la punct un plan de investiţii pentru următorii 3-5 ani", a conchis domnul Ţăruş.

Farmaceutica Remedia Deva (RMAH) a înregistrat anul trecut vânzări nete de 244,68 milioane de lei (55 milioane de euro), în creştere cu 4,3% faţă de anul precedent, în timp ce profitul net a crescut cu 3,6%, la 3,12 milioane de lei (698.000 de euro). În 2013, Farmaceutica a consemnat vânzări de 234,5 milioane de lei şi un profit net de 3 milioane de lei.

Veniturile totale din exploatare au avansat cu 3,8%, la 248,16 milioane de lei (55,9 milioane de euro), similar cu ritmul de majorare a cheltuielilor, care au ajuns la 244,5 milioane de lei (55,1 milioane de euro), potrivit raportului financiar al companiei.

Farmaceutica Remedia a bugetat pentru anul trecut un profit net de 2,7 milioane lei, cu 10% mai mic decât câştigul obţinut în anul precedent, şi venituri nete din vânzarea de mărfuri de 258,5 milioane lei, în creştere cu 7%.Compania operează la nivel naţional o reţea de 8 depozite de distribuţie, precum şi o reţea de 90 de farmacii.

Cele mai recente raportări arată că preşedintele CA, Valentin Norbert Ţăruş, are 66,5% din acţiunile companiei. În acţionariat se mai regăşeste omul de afaceri Lutz Stache, care deţine indirect 16,48% din titluri, prin firma AHG Vermogenverwaltungs Cottbus Deu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb