Economia zonei Euro va începe revenirea economică înaintea economiei româneşti, ceea ce va duce la o inversare a tendinţei de majorare a deficitului comercial, arată Valentin Tătaru, analist la ING Bank, într-un raport publicat recent.
Acesta punctează că datele privind balanţa comercială pe trimul trimestru publicate la începutul săptămânii, care au arătat un deficit de 4,45 miliarde de euro - în deteriorare cu aproape 20% sau 733 de milioane de euro faţă de trimestrul întâi din 2019 - pare să fie în tendinţă cu evoluţiile anterioare, însă defapt s-a marcat un punct de cotitură în tendinţa de lărgire a deficitului comercial.
"Ne aşteptăm ca importurile să se contracte mai repede decât exporturile în următoarele luni cu recuperarea (economică) vizibilă mai întâi în sectorul de export, din moment ce anticipăm că economia zonei euro va începe revenirea înaintea economiei României", spune Tătaru, care subliniază că aproape 80% din exporturile României merg către zona Euro.
În primul trimestru din acest an, exporturile s-au contractat cu 2,6% şi cu 11,3% doar în luna martie, când au fost impuse restricţiile economice şi sociale pentru prevenirea răspândirii Covid-19. Sectorul alimentar a fost singurul care a înregistrat o creştere în primele trei luni ale anului.
În acelaşi timp, importurile au încetinit şi ele în martie, dar doar cu 1,8% faţă de martie 2019, cel mai probabil ca urmare a importurilor mai mari de bunuri medicale precum şi ca urmare a dinamicii specifice la nivel de sector, mare parte din importurile din martie fiind cel mai probabil comandate în perioada ianuarie-februarie, mai scoate în evidenţă Valentin Tătaru.
Analistul notează că încetinirea economiei este evidentă după datele privind vânzările cu amănuntul, balanţa comercială şi veniturile salariale. Mâine, Institutul Naţional de Statistică (INS) va publica datele privind evoluţia PIB, iar autorităţile se aşteaptă ca acestea să arate că economia României a rămas pe creştere în primul trimestru din acest an (după două săptămâni de lockdown în martie), după cum a precizat recent ministrul Finanţelor Florin Cîţu în Parlament şi după cum anticipează Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).