VALERIU ZGONEA: "Parlamentul va vota luni nominalizarea lui Hellvig la conducerea SRI"

Elena Deacu
Politică / 25 februarie 2015

Actualizare 15:19 Ludovic Orban: "PSD tergiversează numirea directorului SRI"

Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a declarat azi că nu înţelege de ce PSD "tergiversează" numirea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI, în condiţiile în care asupra conducerii interimare a serviciului există multe semne de întrebare.

Liberalul a declarat: "Astăzi, eu nu am înţeles nimic din şedinţa Birourilor Permanente reunite. Luni, am avut o altă şedinţă în care propunerea a fost formulată de PNL ca atât audierile în comisii, cât şi votul în plen să fie marţi. A fost respinsă, pe motivaţia că o să fie miercuri Birourile reunite şi plenul. Mai mult decât atât: în discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele PSD şi premierul Victor Ponta, domnul Ponta şi-a dat acordul pentru data de astăzi, la ora 13:30 - 14:00. Astăzi, a venit PSD, fără niciun fel de motivaţie, şi a zis că propune ca şedinţa să aibă loc luni. Este vorba de numirea directorului SRI într-un moment în care există o conducere interimară asupra căreia există multe semne de întrebare. Argumentul lor a fost că «suntem noi mai mulţi şi că aşa vor muşchii noştri». Este un comportament profund imoral, o atitudine total de neînţeles a PSD, care nu înţeleg ce vrea să câştige din afacerea asta".

Orban a adăugat că "această tergiversare" probabil "ascunde nişte intenţii" pe care social-democraţii nu au curaj să le mărturisească.

Deputatul PNL a comentat: "Poate ascunde faptul că vor să negocieze conducerea SIE, că i-a prostit pe mulţi parlamentari că vor să negocieze conducerea SIE. Nu cred că numirea unui director la SIE se face ca la piaţă, între premier şi preşedinte sau partidele politice. Eu nu am nicio garanţie că la Birourile Permanente reunite care au fost convocate înainte de plenul comun de luni nu se răzgândeşte PSD şi spune să amânăm convocarea de luni pe lunea viitoare. Nu mai poţi să ai niciun fel de garanţie cu privire la respectarea cuvântului dat în înţelegeri. Probabil în sinea lor nu sunt de acord cu această nominalizare sau considerau că ar trebui să aibă loc o negociere, dar nu au curajul public să o spună".

(V.B.)

---

Actualizare 14:53

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va vota luni, de la ora 16:00, nominalizarea liberalului Eduard Hellvig pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), a anunţat astăzi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD), după şedinţa Birourilor Permanente reunite.

"Raportul Comisiei SRI a venit astăzi", a declarat Zgonea, adăugând că decizia în comisie a fost luată cu 14 voturi "pentru".

Social-democratul a menţionat că liberalii au cerut ca votul să aibă loc astăzi: "Nu ştiam în câte zile raportul Comisiei SRI va lua această decizie. O nominalizare a unui director nu ştiu dacă Comisia poate să o ia într-o zi sau două. (...) Nu este decizia mea, nici a preşedintelui Tăriceanu. Nu noi mobilizăm membrii grupurilor parlamentare, astfel încât ei să fie prezenţi la o şedinţă. A fost o decizie luată de toate grupurile parlamentare cu o majoritate în Birourile permanente reunite".

Întrebat ce a susţinut PSD în Birourile Permanente, Valeriu Zgonea a răspuns: "PSD a susţinut luni, la ora 16,00. (...) Este o decizie luată de Grupul parlamentar PSD în cadrul discuţiilor de luni de la şedinţa de grup".

(V.B.)

---

Actualizare 13:42 Tăriceanu: "Coaliţia propune ca plenul pentru votarea lui Hellvig la şefia SRI să fie luni sau marţi"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, înaintea şedinţei de astăzi a Birourilor Permanente ale celor două camere parlamentare, că va propune, în numele coaliţiei guvernamentale, ca plenul reunit pentru votarea lui Eduard Hellvig la şefia SRI să fie convocat săptămâna viitoare, luni sau marţi, transmit mass media.

Politicianul a afirmat: "Nu văd nicun motiv de grabă excesivă ca să punem votul azi sau mâine. Avem lucrări programate. Am şi discutat - nu vă ascund acest lucru - cu colegii din coaliţia de guvenare şi propunerea noastră va fi să facem şedinţa de plen reunit pentru a a acorda votul în privinţa nominalizării directorului SRI săptămâna viitoare, la începutul săptămânii, cel mai probabil luni, poate marţi".

(Valentin Busuioc)

-----

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în care să se supună votului propunerea preşedintelui Klaus Iohannis privind preluarea şefiei SRI de către Eduard Hellvig a fost amânat pentru, cel mai probabil, săptămâna viitoare, luni, transmit surse din presă.

Şedinţa de plen de la Parlament trebuia să aibă loc la ora 13:00, după ce Hellvig a fost audiat, marţi, în comisia de control a SRI şi a primit avizul favorabil.

Presa mai scrie că plenul nu va fi convocat în cursul zilei de astăzi, deşi procedurile formale au fost îndeplinite, întrucât nu s-a ajuns la un acord între PSD şi PNL asupra mai multor teme care ar putea face obiectul unui astfel de plen comun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb